Móda

Made in Italy: to nejlepší od Ferragama

Pocházel ze čtrnácti dětí, a možná právě proto dokázal uspět ve světě módy natolik, že jeho boty nosila jak Audrey Hepburn, tak Marilyn Monroe. Na jeho balerínky dodnes nedá dopustit nejedna světová star a kabelky s elegantním zapínáním touží vlastnit každá z nás. Dnes, 5. června, by Salvatore Ferragamo slavil narozeniny. Připomeňme si to nejlepší z dílny slavného módního domu.

Varina ballerinas

Balerínky, jejichž poznávacím znakem je mašlička a přezka s logem. Jak šel čas, zdobení bývalo z různých materiálů, nejklasičtější však zůstává látková mašle se zlatem. Vedle balerínek Varina jsou stálou ikonou stejné boty, akorát na nízkém podpatku, známé pod názvem Vara. Za bestsellery jsou považovány matné i lesklé varianty v černé, nude a tmavě modré barvě, ovšem své příznivce si našly i limitované série.
Byly navrženy v roce 1978 Ferragamovou dcerou a jejich výjimečnost mimo jiné spočívá i v tom, že se zhotovují z jednoho kusu kůže a jsou sešívané na patě. Jak uvádí samotná firma, dodnes se prodalo přes milion párů a díky velké oblíbenosti doposud nikdy nebyly staženy z prodeje. Pohodlnost zde zvítězila nad podpatky.
Foto: Ferragamo.com

Symbol Gancini

I když se monogram během let měnil, ikonický znak módního italského domu zůstává stejný. Vychází z původního dvojitého uvazování pro koně a se značkou jej spojila opět dcera zakladatele Fiamma Ferragamo, když navrhovala kabelku pro svoji matku. Současnou podobu navrhl kreativní ředitel Paul Andrew a fanoušci ji přijali více než kladně. 
Znak má Ferragamo zejména na kabelkách a doplňcích. V současné době je aplikován i na oblečení ve formě vyšívání či potisku. Naleznete jej i z boku budovy muzea značky ve Florencii (kterou rozhodně doporučujeme navštívit).
Foto: Estrop / Contributo

Sandály Rainbow

Ve třicátých letech Salvatore Ferragamo stvořil jeden ze svých nejvíce ikonických modelů. Použil k tomu vrstvy korku, barevný semiš a zlatou kůži. Už vám to něco říká? Slavné boty Rainbow na platformě byly vyrobeny pro herečku Judy Garland poté, co se objevila ve slavném americkém filmu Čaroděj ze země Oz. Jsou symbolem tvořivosti a designu obuvníka Ferragama, vynikají architektonickými tvary, silnými barvami a řemeslným zpracováním. 
Co se klínku týče, tak právě ten mu přinesl velikou slávu. Přitom nápad údajně vznikl z nedostatku oceli pro zpevňování podpatku, a tak Ferragamo tehdy začal tvořit z dostupnějšího korku. Tehdy tento podnikavý muž dal vzniknout jednomu z obuvnických patentů.
Foto: Roy Rochlin/Getty Images

Červené lodičky pro Marilyn

Rok 1955. Salvatore obul Marilyn Monroe do jednoho ze svých nejdokonalejších vynálezů vůbec, do vysokých lodiček. Tím proslavil sebe i dokonalé nohy filmové hvězdy. Navíc je tu ještě obuvníkova velmi důležitá oblíbená barva. Červená. Pro herečku vytvořil speciální, rudé lodičky poseté kameny. Ikonický kus, který se stal součástí a pilířem výstavy o této femme fatale.
Lodičky od Ferragama se obecně považovaly za opravdu ďábelský vynález, ovšem s dokonalými estetickými výsledky. Do podpatků dával ocelové výplně v podobě jehel, které skutečně držely a nelámaly se, ačkoliv byly tenké. Nejedna celebrita si tehdy u něj objednávala boty na červený koberec.
Foto: David Lees/Corbis/VCG via Getty Images

Hudba současnosti – kabelka Boxyz

Když šla do prodeje tato drobná kabelka, většina moudrých módních editorů jí předpovídala velkou budoucnost. A skutečně. Boxyz se už toto léto dočkala i limitované edice, a přesto, že je její cena mnohem vyšší než u ostatních modelů, jedná se o jasnou hvězdu letošních prodejů. Není totiž jen luxusní a kvalitní, ale také praktická a univerzální. Zkrátka dokonalá společnice pro ženu v 21. století, která nemá čas na kompromisy.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images