Móda

Fashion for Peace

Díla šesti ukrajinských a na Ukrajině žijících tvůrců. To obsahují exkluzivní kolekce NFT, jejíž kompletní výtěžek  bude věnován charitativní organizaci Save The Children Ukraine.
Foto: Courtesy of Gudu
Možnosti metaverse nepřestávají nikoho fascinovat. To, jak využít její potenciál, neúnavně zkoumá i Vogue Singapore, a tak hned dvě obálky zářijového vydání vyšly v digitální podobě jako NFT. V nedávné době také redakce spolupracovala s multimediální umělkyní Lunou Ikutou. Výsledkem byla limitovaná série NFT, kterou pojmenovali 12 Months of Afterlife. Čím dál víc se ukazuje, že metaverse má význam mezinárodního měřítka. A protože každého aktuálně nejvíc nejvíc tíží ruská invaze na Ukrajinu, o slovo se hlásí iniciativa Fashion for Peace edicí Vogue Ukraine a Vogue Singapore – v kooperaci se šesti ukrajinskými návrháři a umělci.
„Nikdy by mě nenapadlo, že webové stránky módního časopisu budou vypadat takto, ale taková je realita naší doby: Místo sledování trendů a rozhovorů s celebritami píšeme o tom, jak zastavit násilí a jak pomoct ukrajinské armádě,“ podělila se o své bezprostřední dojmy Daria Slobodyanik, kulturní redaktorka Vogue Ukraine, pár dní od začátku invaze. A protože i móda a umění mají vliv, redakce spolu s Vogue Singapore vyzvala ukrajinské a v Ukrajině působící tvůrce, aby spojili síly. 
V rámci spolupráce tak světlo světa spatřily skici, fotografie a dílo, které budu k mání na platformě OpenSea, na níž se platí kryptoměnou zvanou Ethereum. Kdy jindy by nákupy prostřednictvím kryptoměny měly přinést větší užitek než v době, kdy se tradiční bankovní instituce a infrastruktura ocitají doslova pod palbou? Každé NFT bude přitom k dispozici v 50 edicích po 0,5 ETH, přičemž prodej odstartoval už 15. března. Veškerý výtěžek z prodeje pak poputuje na účet charitativní organizace Save The Children Ukraine. V exkluzivním rozhovoru jsme se šesti tvůrci mluvili o jejich prvních NFT, o tom, co si od spolupráce slibují a také o tom, jak mohou čtenáři Vogue pomoci.

Anna October

„Jako návrhářku mě inspiruje všestrannost ukrajinských žen. Naše dámy dokážou podnikat, být srdcem i strážkyněmi domova a zároveň budovat budoucnost své země,“ říká hrdě Anna October, jejíž návrhy i umělecká díla celou tuto filozofii odrážejí a která založila brand roku 2010. Od té chvíle její práce symbolizuje sílu žen. Zatímco Poppy, úchvatná fotografie zachycující pastelově zbarvené květy, je autorčinou metaforou síly a zranitelnosti žen, Anna je stejně působivým portrétem samotné October, jež vytvořila ukrajinská zpěvačka Luna. „Díla, která jsem pro tento projekt vybrala, ukazují, jak se filozofie Anny October spojuje s ukrajinskou kulturou a dědictvím. V ukrajinské kultuře mák symbolizuje krásu a mládí. Je to symbol, který jde ruku v ruce s DNA mé značky a mým vlastním vnímáním ženské krásy — něžné a křehké, ale zároveň silné,“ shrnuje Anna October, která se vinou invaze ocitla bez domova. Návrhářka však v celé tragédii vidí příležitost, jak posílit talent a odolnost ukrajinských umělců. A jak podle ní můžeme pomoct my? „Zůstat nadále solidární s ukrajinským národem a dál šířit informace o tom, co se v naší zemi děje. Pamatujte, že mlčení zabíjí. Kdykoli je to možné, přispívejte na fondy, které pomáhají Ukrajině, a podporujte ty, kteří musí opustit své domovy a začít nový život.“

Dima Ievenko a jeho ukrajinská značka Ienki Ienki

Ti, kdo znají práci Dimy Ievenka, vědí, že jeho značka, která vznikla roku 2016, si rychle našla cestu mezi  celebrity. Naducané bundy, které byly k vidění například na Emily Ratajkowski či Irině Shayk, ovšem bez problémů obstojí nejen jako cool streetwear kousky, ale upevňují i návrhářovo technické know-how: Důkazem je snímek s názvem Antartic Expedition, na němž pózuje ukrajinský antarktický tým. V parkách značky Ienki.
Foto: Courtesy of Sasha Maslov
„Byly navrženy tak, aby členům týmu výzkumné základny Vernadsky umožnily vykonávat jejich vědecký výzkum, a odolávaly drsným podmínkám Antarktidy. Focení se skutečnými členy posádky se uskutečnilo na ledoborci Noosfera, krátce předtím, než se vydal na cestu, jež poprvé přivede polární vědce do Antarktidy pod ukrajinskou vlajkou,“ dodává Ievenko.

Anton Belinskiy, návrhář, který se narodil na Ukrajině

Foto: Courtesy of Anton Belinskiy
Anton Belinskiy. To je návrhář, který je známý svým experimentováním a kterému se od debutu stejnojmenné značky daří balancovat na hranici mezi nositelností a avantgardou. A přestože nepatří k těm, kteří by hledali inspiraci v trendech, nachází materiál ke zpracování u obyčejných lidí. Belinskiy se na Ukrajině narodil. Jeho návrhy jsou směsicí sportovního oblečení, současného streetwearu i ukrajinských kulturních tradic, které stále přenáší ze svých cest po světě. „Osobně si v posledních týdnech připadám jako součást Molotovova koktejlu, v němž se různorodé emoce neustále střídají. Ještě chvíli a možná vybuchnete, ale pak přijde tichý klidný přístav, ve kterém děkujete Bohu, že den začal a skončil,“ dělí se o své pocity. 
Foto: Courtesy of Anton Belinskiy
Vzhledem k tomu, že nemá v současné době přístup do ateliéru, je na tomto díle zobrazen jeden z jeho návrhů vymodelovaný digitální postavičkou vytvořenou umělcem z jeho týmu. „Modlete se za mír na Zemi a proste o odpuštění lidí, kteří tu jsou dnes s vámi. A také dbejte, ať je každý den v souladu s vaším srdcem, aby byl naplněn láskou a soucitem. Podporujte a šiřte tuto myšlenku dál,“ prosí umělec.

Projekt Gunia 

Foto: Courtesy of Projekt Gunia 
Foto: Courtesy of Projekt Gunia 
Po více než deseti letech strávených v módním průmyslu založily Natalya Kamenskaya a Maria Gavrilyuk projekt Gunia, jímž prezentují ukrajinské kulturní dědictví kombinací moderního designu a autentických řemeslných technik. Výsledkem je rozmanité portfolio, které zahrnuje vše — od domácích potřeb přes šperky až po nositelné textilie. „Ukrajinská kultura je velmi bohatá na umění a my doufáme, že tímto způsobem budeme hájit právo na naši neuvěřitelnou historii a kořeny. Umění a design jsou také prostředkem k obnově a obrodě. Takže až tohle všechno skončí, víme, že budou úžasným způsobem obnovy naší krásné země,“ podotýká umělecké duo. „Stojí za zmínku, že jakkoli je situace složitá a tragická, Ukrajinci ještě nikdy nebyli tak jednotní. A dokonce se nám podařilo udržet při životě i humor.“
Svatý Jiří, který porazil ruskou válečnou loď, je inspirován křesťanským obrazem svatého Jiří coby drakobijce na bílém koni. Ten má představovat vítězství Ukrajiny nad ruskou invazí. Jedná se rovněž o exkluzivní NFT, který se dá zakoupit. Veškerý výtěžek bude věnován organizaci Save The Children Ukraine. Díla jsou věnována aktuálním příběhům statečnosti — Molotovovým koktejlům, které civilisté používají proti okupantům, lodi, která se stala symbolem odporu, a dívce držící zbraň, jež symbolizuje, jak se ženy v zemi staví proti zlu.

Gudu 

Foto: Courtesy of Gudu
Foto: Courtesy of Gudu
Tato ukrajinská módní značka pod vedením kreativní ředitelky Lashy Mdinaradze je rebelská, excentrická postava a neodolatelná. Vytváří návrhy šité na míru, jejichž záměrem je prostřednictvím oděvů odhalit sílu a osobnost ženy. Lasha ke spolupráci mezi Vogue Singapore a Vogue Ukraine vysvětluje: „Jde o moji první zkušenost s tvorbou NFT, ale je důležité říct, že jsem se při tvorbě, kdy vzduchem létaly kulky, stále řídila vlastními vnitřními pocity, ne nějakým virtuálním uměleckým trendem.“ I její dílo reflektuje současnou rusko-ukrajinskou válku. 'Šach mat' zobrazuje bílé síly dobra, které se odvážně staví proti černým silám zla. Prolíná se tu žlutá barva, která označuje jednu z barev ukrajinské vlajky a symbol míru a laskavosti. Absence rukou na náčrtu evokuje bezmoc, kterou pociťovali obyvatelé Ukrajiny v prvních hodinách války, zatímco postoj těla ukazuje, že jsou nyní připraveni bojovat za sebe a svou zemi. Další dílo pojmenované Na straně dobra již ztělesňuje samotnou Gudu. „V těchto dnech žijeme ve venkovském domě, nad hlavami nám létají nepřátelské granáty, noci trávíme ve sklepě nebo utíkáme do nejbližšího lesa. Jedinou záchranou je pro mě iPad, na kterém neustále kreslím nové skici. Právě to mi pomáhá nějak se vyrovnat s neustálými záchvaty paniky a cítit se, aspoň občas, klidně,“ přiznává Lasha Mdinaradze. 

DressX

Foto: Courtesy of DressX
Daria Shapovalova a Natalia Modenova
Foto: Courtesy of DressX
Pokud jde o svět NFT, digitální prodejce módy DressX je již dlouho napřed. Jen za poslední rok dohlédly její zakladatelky Daria Shapovalova a Natalia Modenova na 12 úspěšných NFT dropů, mezi něž se řadí spolupráce s módním návrhářem Peterem Dundasem i vyprodané uvedení Big Game. Když vypukla válka na Ukrajině, byla to právě tato komunita, na niž se duo obrátilo, aby je podpořilo. „Okamžitě jsme proto spustili charitativní iniciativu, která měla naši komunitu motivovat k tomu, aby při nákupu a nošení digitální módy přispěla penězi. Veškerý výtěžek byl věnován různým fondům a 3D návrhářům na podporu této věci,“ dělí se o své zkušenosti. Poslední částí pobídky je digitální kolekce DressX s další ukrajinskou značkou TTSWTRS. „Digitální kolekci TTSWTRS jsme před časem uvedli na DressX. Tato kolekce pro nás byla skvělým startem. Obě značky mají silné komunity příznivců.“ Nejnovějším počinem spolupráce se staly tylové šaty v barevné kombinaci tmavě modré a zlaté, inspirované ukrajinskou vlajkou.