Móda

Top 5 sběratelských psaníček současnosti

Ani jedno z nich nepotřebujete, notabene právě teď, ale je úplně v pořádku po nich toužit a je úplně v pořádku do nich investovat.
Foto: Alexander Bel
Vzpomínáte si na deskovou hru Panenka na plese z roku 1998? Možná jste na ni zapomněli stejně, jako jste zapomněli, kdy naposledy jste byli na plese. Anebo jakékoliv společenské occasion vyžadující večerní oděv. Nevadí. Třeba se mi podaří osvěžit vám paměť. Herní plán představující ples, perly na náhrdelníku jako hrací políčka. Vy jste panenka a cupitáte sálem, honem, honem, abyste jako první našla tanečníka dřív než ostatní panenky.
Těžko říct, jestli hra skutečně podporovala emancipovanost, anebo spíš podněcovala dívky k souboji o přízeň muže, ale měla svůj moment. Už její návod stojí za připomenutí. „Zdůrazňujeme, že stačí získat pouze po jedné z karet s obrázkem střevíčků, kabelky a kartáče. Uvedené tři druhy karet jsou však velmi důležité, neboť bez těchto karet nelze vstoupit do plesového sálu.“ Nesnáším, když mě nepustí na ples, protože s sebou nemám kartáč.
Ještě víc ale nesnáším představu, že následující psaníčka z posledních kolekcí přijdou o pozornost kvůli stávajícím nekompromisním opatřením. Rád bych proto připomenul ještě jedno: Taková psaníčka se nekupují, do takových psaníček se investuje. Jejich hodnota bude jen stoupat. Tím spíš, až se přestanou prodávat. Na rozdíl od Panenky na plese, po níž už – naštěstí – neštěkne ani pes.
Příjemnou zábavu.