Móda

Lindex by Malina: Kdyby Středozemí patřilo Švédsku

Módní značky Lindex a By Malina včera ve Stockholmu představily výsledek své spolupráce. Kolekce překvapuje neotřelým úhlem pohledu na skandinávský design.
Na počátku nebylo slovo, ale hedvábné maxi šaty. Aspoň v případě značky By Malina. Designérka Malin Ek Andrén ji založila před necelými deseti lety a zúročila tím zkušenosti nabyté studiem módy v New Yorku a prací pro skandinávské oděvní značky v Hongkongu. Její nabídka se z původních maxi šatů rychle rozrostla a dnes představuje návykově feel-good šatník, co dává pocit, že léto trvá 365 dní v roce.
Foto: Archiv Lindex
Návrhářka Malin Ek Andrén
Lindex nemá pánskou kolekci, pravda, ale já mám kolekci kamarádek různých velikostí a věkových skupin a deset z deseti jich potvrzuje, že Lindex myslí na všechny. „Vždy byl blízko mému srdci,“ dodává Ek Andrén. „Způsob, jakým podporuje ženy, mě inspiruje.“ Spolupráce její vizi zprostředkovává širšímu okruhu zákaznic. 
By Malina a Lindex se navíc k sobě hodí jako bramborová kaše k masovým kuličkám. Pojí je smysl pro pohodlí, co není na úkor designu. A věděli jste, že polovinu všech produktů Lindex vyrábí z obnovitelných zdrojů? Dokonce se zavázal, že do příštího roku to bude 80 %.
Je podvečer osmého května. Stojím na terase Champagnebaren (Šampaňského baru) nejstaršího stockholmského divadla Södra Teatern. Je odtud vidět na Gamla Stan, tedy Staré město, dále na jižní část švédské metropole, ale také Baltské moře a jezero Mälaren. Podává se koktejl dozdobený malinou. Pro hrst hostů kouzlo nechtěného.
Ek Andrén zde korzuje s úsměvem na rtech. Má důvod být spokojená. Podařilo se jí dát dohromady ucelenou kolekci z lehkých materiálů, v níž hlavní roli hrají maxi šaty (Jak velmi By Malina!) a plavky různých střihů pro různé typy postavy (Jak velmi Lindex!). Při pohledu na exotické květy a mušle ve vzorech nejspíš nikdo neumře šokem, ale když jednotlivé modely vidíte naživo, je těžké tomuto klišé nepropadnout.
Co by překvapit mohlo, je, nakolik taková letní kolekce dovede být univerzální. Zní to opět jako klišé, ale v některých modelech můžete s klidným svědomím vyrazit na pláž, na večírek, teoreticky i na svatbu. Díky tomu jde o hotový šatník na letní dovolenou, což Ek Andrén potvrzuje: „Balení mi často připadá obtížné. S touto kolekcí oblečení jsem to chtěla změnit. Jsou to jednoduše ty nejlepší věci, které si s sebou na letní dovolenou můžete vzít.“
Není co dodat. Snad jen, že ze šestadvaceti produktů této kolekce je šest udržitelných a devět k dostání ve větších velikostech.
Kolekce Lindex by Malina je u nás k dostání na pobočkách v OC Palladium, Atriu Flora, OC Nový Smíchov a přes e-shop značky.
Článek vznikl ve spolupráci se značkou Lindex.