Móda

Slavné kabelky Louis Vuitton

Psal se rok 1837, kdy šestnáctiletý Louis nastoupil do učení k pařížskému výrobci zavazadel Maréchalovi. Ze začátku se u něj mladý učenec živil jako poslíček, ale postupem času čerpal znalosti z řemesla, které víc a víc prohluboval. Uplynulo sedmnáct let a značka Louis Vuitton byla na světě (a fascinuje svými kabelkami dodnes).
Monsieur Louis Vuitton založil vlastní značku v době, kdy Evropané cestovali více a do větších dálek než kdykoliv předtím. Vrcholilo jedno z nejaktivnějších období imperialistické expanze. Jaké změny při této velké příležitosti nastolil? Definitivně změnil tvar cestovních kufrů a zavazadel. Původně totiž byla svrchní, zavírací část oblá (kvůli ochraně proti děšti). Kreativní Louis ale přišel s myšlenkou jednotlivá zavazadla prakticky stavět na sebe, a tak se víko zploštilo. Plus přidal ještě jeden bonus — vzduchotěsnost. 
Z jeho revolučního nápadu vychází kabelka, kterou pro svoji první dámskou kolekci u Louis Vuitton představil Nicolas Ghesquière. Kabelka je přesnou zmenšeninou původního kufru, do nějž si skládala oblečení i císařovna Evženie, choť Napoleona III. Mimochodem, v současnosti seženete kufřík Petite Malle z druhé ruky zhruba za čtyři sta tisíc korun (ovšem počítejte s tím, že bude pocházet z roku 1990, takže se nejedná o žádnou starožitnost). 
Ve 30. letech 20. století se cestování podstatně změnilo. Právě tehdy vznikla ikona moderního cestovního zavazadla — Keepall. Tvar, kterému říkáme víkendová brašna, weekend bag (anebo taška do posilovny), našel předlohu právě v ní. Jaké jsou další nejznámější a nejikoničtější kabelky Louis Vuitton?

Speedy

Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Speedy
Tato klasická kabelka se zrodila z modelu Keepall. Původně se vyráběla pouze ve velikostech 30, 35 a 40 (měřeno v centimetrech), dokud ovšem Audrey Hepburn nepožádala o kabelku ještě menšího rozměru, kterou by u sebe mohla nosit celodenně. Tak vznikla Speedy 25. Láska k ní se zrcadlí v množství kolaborací, na nichž se podíleli umělci jako Takashi Murakami, Yajoi Kusama nebo Jeff Koons.

Noé

Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Noé
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Noé
Noé představuje první bucket bag s charakteristickou stahovací šňůrkou. Vznikl v roce 1932 a je také jednou z prvních kabelek Louis Vuitton. Vytvořil ji Gaston-Louis Vuitton (vnuk Louise) na zakázku pro výrobce šampaňského, který potřeboval elegantní, a přitom robustní koženou tašku, jež by pohodlně pojala k přepravě až pět lahví.

Alma

Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Alma
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Alma
Model Alma Voyaga si nechala na zakázku vyrobit Coco Chanel roku 1925 (a později svolila k sériové výrobě). Jeho zmenšenina je každodenní kabelka čerpající ze stylu art deco. Obloukový tvar našel inspiraci v mostu Pont de l’Alma.

Neverfull

Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Neverfull
Neverfull. Jedna z nejpopulárnějších kabelek nadčasového tvaru, uvedená na trh v roce 2007. Skvěle se nosí jak v ruce, tak na rameni, přičemž i nejmenší ze tří velikostí je dostatečně prostorná. Pro svou oblibu je nejčastěji padělanou luxusní kabelkou na světě, a ačkoli se rukojeti mohou zdát choulostivé, největší velikost GM unese až 90 kilogramů. 

Twist

Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Twist
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Twist
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Twist
Pojmenovaná po zámku na přední straně kabelky ve tvaru písmen LV, který se otevírá a uzavírá svým otočením, je moderní klasika uvedená v roce 2015. Vyrobená z „Epi” kůže je na rozdíl od standardně zpracovávané usně barvená přírodními rostlinnými barvivy a má specifickou zvlněnou texturu. Nový design kabelky vychází každou sezonu. 

Capucines

Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Tato kabelka se vyrábí hned ve třech velikostech — Mini, BB (pojmenované po Brigitte Bardot) a MM. Zrodila se v roce 2013 a její jméno ukrývá adresu první dílny a butiku Louis Vuitton v Rue Neuve-des-Capucines. Na designu  kabelky často spolupracují světoví umělci (Artycapucines Collection). Nyní Louis Vuitton uvádí již čtvrtou kolaboraci se šesti osobnostmi, které přetvořily čisté plátno Capucines dle své kreativní vize. Jsou jimi Daniel Buren, Kennedy Yanko, Park Seo-Bo, Amélie Bertrand, Peter Marino a Ugo Rondinone.