Móda

Pánské košile jako základ viktoriánské ženskosti? Yes You Can-Can

Yes You Can-Can. Tak se jmenuje limitovaná kolekce šatů z portfolia české značky Alois Ficek. Jan Trakal, který pod tímto názvem tvoří, pro své nejnovější modely našel inspiraci ve viktoriánské ženskosti. Použitý materiál? Pánské košile — kancelářské i dílenské. Výsledek? Úchvatný.
Jan Trakal vystudoval ilustraci na UMPRUM a oděvní značku Alois Ficek představil v rámci své diplomové práce. Odkud pramení její název? Odkazuje na jméno Honzova pradědečka. Trefný, zapamatovatelný název, stejně jako hravá estetika a historické narážky v tvorbě, se následně vryly zákazníkům do paměti. 
Ateliér Alois Ficek se zaměřuje na unisexové kusy praktických střihů, které vycházejí hlavně z workwearu. Není proto divu, že se tyto hyper feminní šaty z limitované kolekce Yes You Can-Can mohou jevit jako smělé odbočení...
Foto: Ivy Morwen
Alois Ficek, kolekce "Yes You Can-Can"
Foto: Ivy Morwen
Alois Ficek, kolekce "Yes You Can-Can"
Foto: Ivy Morwen
Alois Ficek, kolekce "Yes You Can-Can"
„Kolekce šatů je inspirovaná mojí láskou k westernu a viktoriánské estetice. Tam si můžeš dovolit kejkle. Baví mě jejich ženskost a teatrálnost, bohatost a řasení, která je charakteristická pro viktoriánské šaty a ženskou módu obecně. Nikdy jsem to předtím nedělal a rozhodl jsem se, když už vytvořím něco ženského, tak pořádně ženského,“ říká tvůrce Jan Trakal. Na kolekci se však podílela také Natalia Burlutskaya, módní designérka z Charkova. Ta nyní tvoří součást týmu Alois Ficek. 
Kolekce obsahuje celkem 8 modelů. Na ně byly použity bavlněné košile různého stáří, což se mimo jiné dočtete na ručně vyšitých cedulkách.
Foto: Ivy Morwen
Alois Ficek, kolekce "Yes You Can-Can"
„Značka je známá hlavně svetry, u kterých je charakteristický můj ilustrátorský rukopis. Ficek je mozaika všeho. Jsou to výlety a okénka. Jako když si prohlížíš nějakou encyklopedii. Takovej krasohled.“ 
„Těší mě zpětná vazba. Je mi strašně příjemné pozorovat zákazníky v obchodě a hned vidět, co se jim líbí a nelíbí. I proto mám rád princip kamenného obchodu nebo Instagram, který je o dost osobnější než e-shop,” uzavírá zakladatel značky.
Šaty z kolekce Yes You Can-Can si můžete přijít prohlédnout do nového ateliéru na pražské adrese Nerudova 24.