Móda

Nejúspěšnější plus size modelky, které mění tvář současného módního průmyslu

Modelky, které nezapadají do standardních představ o dokonalé figuře. Krásky, kvůli kterým módní domy neváhají šít modely na míru — a přidat si tak práci navíc. Tváře, které se probojovaly až na obálky Vogue nebo mola světových fashion weeků. Které to jsou, kde se vzaly a proč je tak důležité, aby byly vidět?
Foto: ZALANDO
Když pomineme Victoria’s Secret, historicky nejvíce se o diverzitu v modelingu zasloužily značky spodního prádla. Ty už dlouhou dobu využívají hlavně modelky s větším poprsím —  na nich totiž prezentují větší škálu velikostí, čímž zároveň rozšiřují možnosti oslovit větší množství potenciálních zákazníků. Neznamená to ale, že na plus size modelky jsou kladeny menší nároky než na ty „standardní“. O úspěchu rozhoduje výška, souměrnost postavy a samozřejmě zajímavá tvář. 
Za běžných okolností ve světě módy to funguje následovně: Oblečení na přehlídky i vzorky kolekce k focení  fashion editorialů se šijí v takzvané sample size, tedy univerzální velikosti, která by měla padnout jakékoliv modelce (oblečení na přehlídku se pak během takzvaných fittingů často ještě upravuje dle proporcí konkrétní modelky, která na molo vyráží). V realitě se ale pohybujeme ve škále velikostí 34-36, přičemž třeba kousky Saint Laurent jsou pověstné tím, že se do nich často nenasoukají ani modelky s velikostí 34. Kolem sample size se zkrátka točí celý módní průmysl. 
Pokud budete chtít šít větší vzorky, ne v každé zemi budou dostatečně zkušené modelky. Topmodelky v takových velikostech budou plavat. Velké budou i většině celebrit. Budete tedy muset šít vzorky ve dvou velikostech, což většině prominentních značek stále ještě připadá jako zbytečná práce navíc. 
Přesto ale pár vyvolených, kvůli kterým módní domy neváhají, aby pro ně vytvořily kousky na míru, v současném módním světě najdeme (a už nejde o výjimky). Které plus size krásky to jsou? 

Paloma Elsesser

Třicetiletá Britka s afro-americkými a chilskými kořeny se pravidelně objevuje jak uvnitř, tak na obálkách světových Vogue. Je tváří letošní kampaně džínů Marc Jacobs a momentálně ji můžete také vidět v podzimní kampani Zalando.
AUTOR: ZALANDO
Foto: ZALANDO
Foto: ZALANDO

Jill Kortleve

Foto: Getty Images
Jill Kortleve
Foto: Alexander McQueen
Jill Kortleve
Nizozemská modelka je nejznámější svou prací pro značku Alexander McQueen. Září v jejích kampaních i přehlídkách. V roce 2020 šla — jako vůbec první plus size modelka od roku 2010 — přehlídku Chanel.

Alva Claire

Foto: Getty Images
Alva Claire
Foto: Getty Images
Alva Claire
V roce 2019 pracovala v backstage přehlídky Fenty Savage, kde ji požádali, aby se akce účastnila jako modelka. Tím odstartovala její kariéra. Momentálně také spolupracuje s mladou progresivní značkou OpéraSPORT na kapsulové kolekci. 

Ashley Graham

Ashley Graham, 2019
Foto: Rick Kern/WireImage
Ashley Graham, VIBES by Sports Illustrated Swimsuit, 2017
Pravděpodobně nejznámější plus size modelka současnosti. Žena, která otevřeně mluví o celulitidě, striích, kojení na veřejnosti či mezirasovém manželství. Kromě toho vydala knihu o body pozitivitě a inkluzivitě A New Model: What Confidence, Beauty, and Power Really Look Like. Ve spolupráci se značkou Knix také navrhla kolekci plus size svatebních šatů, moderovala Miss USA a Miss Universe nebo vystupovala jako porotce v soutěži America’s Next Top Model. 
V Česku mezi nejúspěšnější plus size modelky patří Jana Plesníková a Šárka Laxová (Ely Management), které pracují pro značky jako Dolce Gabanna, Etam, Triumph, Marina Rinaldi nebo Oysho.