Móda

Cesta k nalezení krásy tkví ve starých věcech

Přeskupování existující hmoty. I tak by se dala popsat upcyklace. Dávat nový život starým věcem. Představujeme vám tři lokální značky, pro které jsou ekologie a recyklování hlavními pilíři, aniž by jejich oblečení chyběla kvalitní estetická hodnota. 
Zuzana, Nikola a Ivica se k práci se starými materiály dostaly podobným způsobem: snažily se vymyslet, jak zpracovat již vyrobené textilní produkty, a nezahlcovat tak svět novými. Navíc má jejich tvorba velmi specifickou estetiku, která vychází z nitra každé z nich. 
Tím, že každý jejich kus je originál, nabírá na hodnotě svou originalitou a unikátností. Pokud potřebujete oživit podzimní šatník, nebojte se poohlédnout se po kusech, kterými se nikdo jiný nepyšní. Navíc ulehčíte planetě. 
Zuzana využívá staré vyšívané materiály. Začínala s ubrusy, odkud také pochází název jejího projektu. Ve svém e-shopu nabízela především vestičky a šaty, přibyly k nim ale i halenky a košile. Momentálně sbírá krojové součásti — a i ty získají brzy své uplatnění. Zuzanina tvorba je specifická zřejmou inspirací folklorem. 
Co tě upcycling tvorba naučila? 
„Osemkrát premýšľat a raz rezať. Keďže sú veci, s ktorými pracujem na svete iba raz, nemôžem si dovoliť látku nerozvážne rozstrihať a potom nevedieť čo s ňou. Vážiť si každých 10 cm navyše a to, že nosiť na sebe príbeh má svoje neopísateľné čaro.“ 
Jaké jsou tvé oblíbené značky, které ctí zásady ekologie a udržitelnosti?
„Mám veľmi rada španielské značky, hlavně teda Après Ski, Accidente Con Flores a J. Llambias. Šijú z použitých materiálov a bavia ma aj esteticky. Poslednú dobu však stále viac pokukujem aj po americkej značke Story MFG.“
Nikola schraňování krásných košil, na které narazila v second handech přivedlo k myšlence vrátit tyto kousky zpět do oběhu. Na minimalistické košile se proto rozhodla umístit minimalistickou výšivku. Motivy vychází z každodenního života, úsměvných příběhů a meme. 
Z jakého důvodu ses rozhodla pracovat s použitým oblečením?
„Vše začalo zálibou v nákupech v second handech. Nejprve jsem tam nakupovala z důvodu jisté zábavy. Zdálo se mi zábavnější lovit oděvy z druhé ruky, protože to vyžadovalo mnohem více trpělivosti než při nakupování u fast fashion značek. Postupem času mi ale začalo vrtat hlavou, jak je možné, že je v second handech tak ohromné množství oblečení. A tak jsem dychtila po informacích a zjistila, jak funguje textilní průmysl a jak se lidé na celém světě k oblečení chovají. Jakmile jsem se nadchla pro ruční práci v podobě šití a vyšívání, automaticky jsem se vydala cestou upcyklace a využívání starých a použitých materiálů. Nechtěla jsem jakkoli přispívat k zahlcování planety dalšími novými oděvy. Tvořit nové oděvy v podstatě nemá smysl. Už teď je na světě tolik oděvů, že je nemáme šanci unosit.”
Ivica nazývá svůj způsob tvorby „hardcore upcyklací”, přičemž využívá každý kousek látky. Slowtrashion produkty jsou určené pro kohokoli, kdo nechce ustupovat stylu při výběru udržitelného oblečení. Dokazují, že zodpovědně vyrobená móda může být také estetická. Pro Ivicu jsou charakteristické kostkované látky a volány. 
Je ti téma ekologie a udržitelnosti blízké?
„Rozhodne, už od malička. Je to jediný možný prístup k životu, ak ho chceme zachovávať. Okrem textilnej tvorby je mojou veľkou vášňou putovanie po krajine, pri ktorom využívám rovnaké princípy. Pomalosť, lokálnosť, ohľaduplnosť, vedomé prežívanie, používanie zdravého rozumu.”
Jaké jsou tvé oblíbené značky, které ctí zásady ekologie a udržitelnosti?
Hana Kubešová, v zahraničí Garbage Core, s ktorými zdieľam i iróniu v názve, či zero-waste umelkyňe Janelle R. Abbott. Z obrovskej, a historicky najstaršej japonskej scény obdivujem pionierov upcyklácie YEAH RIGHT!!  Poňatie prístupu k udržateľnosti je mi nesmierne blízke u Odivi.