Móda

Krása a zodpovědnost jdou ruku v ruce, říká zakladatelka francouzské značky Balzac Paris

Pro všechny, kteří zbožňují francouzský styl, máme zajímavé čtení: Chrysoline de Gastines, zakladatelka francouzské udržitelné módní značky Balzac, v exkluzivním rozhovoru sdílí svůj recept na elegantní a etickou módu.
Foto: Balzac
Balzac Paris
„Miluji to, co móda reprezentuje, ale i to, jak dokáže sdělit něco o svém nositeli,“ říká hned na úvod Chrysoline de Gastines, která se netají tím, že právě móda pro ni byla odjakživa fascinujícím světem plným sebevyjádření. Jenže to se časem změnilo: „Když jsem pronikla do zákulisí tohoto průmyslu, uvědomila jsem si, jak zhoubný dopad může mít na životní prostředí. To celé mě dovedlo k založení jedné z prvních francouzských udržitelných módních značek, která je zároveň cenově dostupná. Chtěla jsem ukázat, že krása a zodpovědnost jdou ruku v ruce.“
Značka Balzac vznikla v Paříži v roce 2014 nejen zásluhou Chrysoline, ale také jejího manžela Victoriena a jejich společného přítele Charlese Fourmaxe. „Věřili jsme, že budoucnost módy začíná dneškem, a o deset let později se naše tvrzení potvrdilo,” usmívá se Gastines. „Jsme na výsluní, naše komunita nosí náš styl leopardích vzorů, volánků a viktoriánských límečků ráda a příroda kvůli tomu nemusí trpět.” 

Má název značky Balzac evokovat slavného spisovatele?

Jméno Balzac v nás bezpochyby vzbuzuje pocit bohaté literární historie. A to je přesně to, co chceme naší značkou evokovat. Toužíme po tom, aby naše oblečení vyprávělo příběhy a vtáhlo zákazníky do světa, který jsme sami stvořili. Honoré de Balzac, francouzský mistr slova, se pro nás stal jedinečným zdrojem inspirace, a tím i naší značce dodal autentický francouzský šmrnc.

Jakou roli pro vás hraje francouzské dědictví?

Francouzská móda se pyšní globálním renomé, které je podpořeno bohatou historií plnou legendárních návrhářů. Tito mistři svého řemesla pozvedli módu na úroveň umění a obohatili kulturní dědictví Francie. Tajemná „francouzská duše” vyjádřená ležérním „je ne sais quoi”, které prostupuje francouzským stylem, uchvacuje a inspiruje celý svět. Jedná se o jedinečnou kombinaci elegance, rafinovanosti a ležérnosti, kterou Francie s lehkostí předává světu. My se toho snažíme být součástí. 

Jakou mezeru na trhu jste chtěli vyplnit?

Chtěli jsme vytvořit módu, která je udržitelná a zároveň žádoucí a autentická.

Jak přistupujete k oslovení globálního publika tak, abyste si zachovali podstatu francouzské značky?

Nové trhy získáte zdůrazněním silných kodexů své značky, které ji odlišují a dělají žádoucí. Viktoriánské límce, volány, leopardí potisky, pruhy a duch „tradi-barje”  — to vše jsou charakteristické prvky značky Balzac Paris, rezonují s módními nadšenci bez ohledu na jazyk a kulturu. Nejde jen o módní doplňky, ale také o symbol hrdosti a sdílených hodnot.

Popíšete nám moderní french chic look? 

Francouzský styl není jen o drahých značkách a okázalých outfitech. V jeho základu leží spíše rafinovaná jednoduchost promyšlených střihů a kvalitních materiálů. Klíčem k tomuto nenucenému šarmu je umění kombinovat nadčasové kousky. Košile s ležérním unisex nádechem z krásné popelínové látky vám nikdy nevyjde z módy a ještě dodá outfitu šmrnc. Francouzky sice milují luxusní kousky, ale také je umějí nosit s mírou. Mají smysl pro detail a nenucenost. Ten tkví v tom, jak si uvážou šátek, přehodí sako přes rameno, doladí outfit kabelkou, případně s jakou lehkostí vynesou perfektně ošuntělé vintage džíny.

Proč je podle vás francouzský styl pro mnohé tak inspirativní?

Francouzský styl je i přes svou jednoduchost nezaměnitelný. Jak říkala Coco Chanel: „Jednoduchost je klíčem skutečné elegance.”

Proč je právě leopardí vzor charakteristickým prvkem vaší značky? Nejedná se přece jen o trend, který vyjde z módy?

Moje máma vždycky zbožňovala leopardí vzor. Představoval základní kámen jejího šatníku a já jsem s nadšením sledovala, jak se večer obléká do šatů právě s tímto vzorem. A věřte nevěřte, už deset let je leopardí vzor nedílnou součástí kolekcí Balzac Paris. Tajemství se ukrývá v pečlivě vybraných odstínech, střihu, a především v materiálu! Díky tomu se leopardí vzor v našich kolekcích proměňuje v nadčasovou eleganci, která nikdy z módy nevyjde.

Je nějaká módní ikona, která vás nošením leopardího potisku inspirovala? 

Je jich mnoho. Například Jackie Kennedy, královna Alžběta II., David Bowie nebo Kate Moss.
Foto: Balzac
Chrysoline de Gastines, zakladatelka značky Balzac

Který leopardí kousek z vaší kolekce se pro vás stal nečekanou, ale jedinečnou volbou?

Plavky byly odvážnou volbou, která funguje úžasně. Nově jsme vytvořili i ručník s leopardím vzorem a samozřejmě i kabelku. Oblíbené jsou ale i leopardí boty a domácí dekorace. 

Udržitelnost je v módě stále rostoucím problémem. Jaký odkaz chcete, aby vaše značka zanechala? 

Již deset let spojujeme krásu a zodpovědnost k životnímu prostředí. Naše neustálé úsilí vychází z hlubokého přesvědčení a pokory. Vnímáme dopad módního průmyslu na planetu, a proto jsme se zavázali dělat krásné věci — lépe a zodpovědněji než kdy dříve. To je nezbytné pro budoucnost naší planety.