Móda

Grandpacore: Čím se inspirovat v šatníku našich dědečků?

Po barevných a holčičích trendech, jakými jsou Y2K i Barbiecore, je čas ohlédnout se zpátky v čase a inspirovat se šatníkem našich dědečků. Na módní scénu totiž přichází grandpacore.
Foto: Getty Images
Harry Styles
Pokud jste aktivní na TikToku či Pinterestu, museli jste si všimnout, že s návratem módy z osmdesátých let se ujal pojem grandpacore. Jedná se o styl inspirovaný módou dědečků. Co si pod tím představit? Polokošile, svetry, pletené vesty, volné kalhoty a vintage kousky v retro barvách. Nejsou to ale jen sociální sítě, kde jsme si trendu mohli všimnout. Staromódně vypadající kousky se u předních módních značek objevily i v kolekcích na podzim a zimu 2024. Například Prada předvedla béžový oblek a newyorská značka Todd Snyder se zase zaměřila na pleteninu. I když se jednalo o pánské kolekce, jednoduše se jimi můžete inspirovat i v dámském šatníku. 
Pokud dáváte přednost secondhandům před pořizováním nového oblečení, tak si grandpacore jistě zamilujete. Právě vintage obchody s obnošeným zbožím totiž nabízejí ty nejlepší varianty tohoto stylu. Ať už zvolíte nové, či obnošené kousky, dejte si pozor na kvalitní materiál a zaměřte se na vlnu a kašmír. Díky kvalitním materiálům, které měli naši dědečkové k dispozici, jejich šatník vydržel roky.  
Pinterest předpovídá, že „eclectic grandpa” bude jedním z největších trendů v roce 2024. „Gen Z a boomeři přijmou grandpacore a do svých šatníků vnesou výstřední a expresivní prvky s ohledem na svůj věk. Představte si především retro streetwear, elegantní vesty a oblečení na míru,” popisuje trend sociální síť.  
Dědečkové tak letos nebudou jen oblíbenými vypravěči pohádek, ale stanou se i trendy módní inspirací. I mezi celebritami se najdou milovníci této estetiky. Inspirovat se můžete u Gigi Hadid, Zoë Kravitz i Harryho Stylese. Grandpacore zahrnuje prvky nadměrných siluet, vintage vzorů, tlumených barev a hlavně pohodlí. 
Tlusté svetry, retro brýle, příjemné materiály i mokasíny tento styl vystihují. Nadčasový dojem svému outfitu dodáte tlumenými barvami. Mottem tohoto trendu je již zmíněné pohodlí. Vyhněte se tak upnutým střihům a umělým materiálům. A nezapomeňte, že se dědečky jen inspirujete – nemusíte svého dědečka kopírovat. Nepřehánějte to s doplňky a vyhněte se nápadným logům.