Móda

Claudia Schiffer a Valentino: Nezapomenutelné okamžiky z jejich „dolce vita“

„Pan Valentino měl v průběhu své dlouhé kariéry mnoho múz a jednou z jeho nejoblíbenějších byla Claudia Schiffer,“ stojí v popisku fotografie z roku 1995, která se stala nedílnou součástí ikonické kampaně La Dolce Vita a vísí i na oficiálním Instagramu návrháře s hashtagem #CelebratingFriendship. Vztah Claudie Schiffer a Valentina Garavaniho skutečně připomíná oslavu přátelství, díky němuž vzniklo ve světě módy hned několik nezapomenutelných okamžiků. 
Foto: Getty images
Claudia Schiffer a Valentino Garavani, Valentino Haute Couture Spring/Summer 1998
Chtěla být právničkou, ale její svůdný vzhled à la Brigitte Bardot předurčil Claudii Shiffer jinou dráhu: bylo jí sedmnáct a díky své porcelánové pleti, dlouhým nohám a záplavě blond vlasů si jí v rodném Rheinbergu všimnul zakladatel francouzské modelingové agentury Michel Levaton. Svoji kariéru mladičká Němka startuje kampaní pro Guess — a její hvězda stoupá. Jen o pár let později se již může pochlubit statusem supermodelky. A dnes, ve svých dvaapadesáti, drží v Guinessově knize rekord modelky s největším počtem nafocených obálek časopisů (více než tisíc), navíc neexistuje žádný významný módní dům, s kterým by Shiffer nespolupracovala.
Kdy začala její cesta po módní runwayi? Poprvé se po přehlídkovém mole prošla při odhalení kolekce Chanel na rok 1990. Na Valentinově přehlídce se pak premiérově objevila v roce 1991 — v bílých šatech s červenými puntíky. 
Foto: Getty Images
Claudia Schiffer na přehlídce Valentino v roce 1991
A cesta Valentina? Když po studiích v roce 1960 opustil Paříž, aby otevřel svůj první ateliér v Římě, nebyla modelka ještě ani na světě. O čtyři roky si jeho dvoudílného kompletu všímá na tehdejší módní editorce Vogue Glorii Schiff samotná Jackie Kennedy, která si záhy objedná hned několik jeho haute couture šatů — a stává se nejen jeho VIP klientkou, ale i blízkou přítelkyní. To je zlom i pro návrháře. Valentinovi je již osmatřicet, když se v roce 1970 narodí budoucí hvězda jeho kampaně — Claudia Schiffer. Na módní scénu se tou dobou vracejí vycpaná ramena, sukně se nosí ke kolenům a oblíbené jsou boty na platformě i moderní kalhoty. Čím dál žádanější Valentino tráví čas v New Yorku, například se šéfredaktorkou Vogue Dianou Vreelend nebo Andym Warholem. 
Návrhář se během své kariéry proslaví také zálibou pro červenou barvu, takzvanou „Valentino red“. Odkud pramení návrhářova inspirace? Z červených interiérů, které ho nadchly během návštěvy barcelonské opery. Róby Valentinova odstínu oblékaly kromě již zmíněné Jackie Kennedy také Grace Kelly, Joan Collins nebo Sophia Loren. Claudia Shiffer si silnou barvu na vlastní kůži vyzkoušela na splývavých šatech, které vynesla na přehlídce v roce 1994.
Foto: Getty Images
Claudia Schiffer na přehlídce Valentino pro sezonu jaro a léto 1994
Léto, rok 1995. U jedné z nejnavštěvovanějších římských památek, fontány di Trevi, pózuje pětadvacetiletá Shiffer — uvelebená mezi dvěma křesly, s cigaretou v ruce a bílých šatech. Usmívá se. Za několik okamžiků před objektivem Arthura Elgorta do fontány přímo vstoupí, aby napodobila scénu ze slavného italského filmu La Dolce Vita (Sladký život) z roku 1960. Snímky, jež vzniknou pod taktovkou amerického fotografa, známého pro jedinečnou schopnost zachytit volnost a spontánní energii, jsou nabité sex-appealem a autenticitou. A je zaděláno na senzaci: celý tým během tří dnů fotografování na nejvýznamnějších, historických místech pronásledují davy lidí, televizní štáb i paparazziové. Kampaň tak provází totožný chaotický půvab, jaký zažil i zmíněný Felliniho snímek.
Mezi další klíčové momenty v životech dvojice Valentina a Schiffer patří přehlídka kolekce jaro/léto 1995, na které se modelka objevila se šmrncem a něžností Marilyn Monroe — v bílém kompletu s kraťasy zdobenými kamínky. O pár let dříve, v roce 1993, zase předvedla Valentinův tyrkysový komplet se síťovou blůzou, která by i po třiceti letech skvěle obstála mezi letní trendy. 
Bok po boku se dvojice nesčetněkrát objevila na těch nejvýznamnějších událostech — a není divu, že to byl právě Valentino, kdo v roce 2002 navrhl její svatební šaty.