Móda

Věčná přitažlivost trenčkotu a jak ho teď nosit

JW Anderson, Burberry, Simone Rocha. Módní mola i street style londýnského fashion weeku ovládla nečekaně pestrá přehlídka stylových trenčkotů. Zjišťovali jsme, proč je investice do této módní klasiky v dnešní době lákavější než kdy jindy. 
Nejspíše jste už zaregistrovali influencerku a kreativní ředitelku Social Zoo Pernillu Teisbaek, která se hrdě hlásí k lásce k trenčkotům a svými béžovými kabáty Celine nebo Nili Lotan Topher pravidelně plní svůj Instagram. Teisbaek vede příkladem. Spolu s dalšími fanynkami trenčkotů, Leandrou Medine, Gildou Ambrosio a Lindou Tol, tato Dánka dominuje mezinárodnímu street stylu, kde je plášť aktuálně evergreenem oblékaným celoročně bez ohledu na město nebo počasí.
Plášť, který je neodmyslitelně spojen s britským stylem, je možné považovat za neoficiální uniformu londýnského fashion weeku. I během přehlídek sezony podzim/zima 2019 vládl ulicím jako skvělý lék na nepředvídatelné přeháňky. Stylová odolnost proti rozmarům počasí je právě tím důvodem, proč trenčkot existuje. Thomas Burberry vynalezl v roce 1879 voděodolnou gabardénovou látku, která vedla k prototypu vojenské pláštěnky. Gabardén se ukázal jako natolik účinný proti vlhkosti, že ho na sobě v roce 1907 měl i průzkumník Ernest Shackleton na expedici do Antarktidy a použil ho také na stany pro členy výpravy. 
I dnes, bez  životu nebezpečných polárních dobrodružství, nabízejí trenčkoty z odolného gabardénu jednoduché módní řešení, které fashion editoři milují. Trenčkot je všestranný: odlehčí formálnost blejzrů, když je třeba být více casual, a důmyslně nahradí šaty pro večerní příležitosti, když je čas jen výměnu tenisek za vysoké kozačky a přidání perlových náušnic. „Často kombinuji trenčkot se svetry v barvě velbloudí srsti, vysokými botami a úzkými kalhotami pro look tón v tónu nebo přes sako s džínami a sneakers pro den v kanceláři,“ vysvětluje Teisbaek.
Moc trenčkotu, který šetří čas a dá se obléci kamkoliv, podporují i návrháři. Nejnovější ztvárnění se objevují na přehlídkových molech sezony podzim/zima 2019 u značek Burberry, Gabriela Hearst a The Row. Jinde jsme viděli lesklou verzi (Simone Rocha), oživenou tradici kostek (JW Anderson), architektonické rukávy (Ports 1961) a kůži (Proenza Schouler), takže si každý může najít svůj styl.
Vyvíjí se i to, jak trenčkoty nosíme. Návrhářka Rejina Pyo má talent pro bagatelizování dekadentních kusů, jako jsou například okouzlující stříbrné lamé šaty z její nové kolekce, které zkombinovala s trenčkoty z lesklé kůže či pogumované látky. Všestrannost trenčkotů jí dává svobodu: „Využívám jej jako šaty nebo jako mezistupeň mezi maskulinním a femininním vzhledem.“ Pro novou generaci žen, které nosí trenčkoty se značkovými punčochami nebo legínami, zůstává tento kousek jakýmsi módním „přechodovým rituálem“. V době, kdy přehodnocujeme udržitelnost našich šatníků, je totiž investice do obnovené módní klasiky navržené tak, aby vydržela celý život, lákavější než kdy jindy.

Tipy Vogue, jak nosit trenčkot:

Vrstvěte

Eva Chen mezi sezonami střídá škrobené trenčkoty Monse a Sies Marjan. Tajemství přitažlivosti druhého z nich spočívá ve dvou vrstvách, které hrají na city všech fanoušků vrstvení. Pokud se vám dva trenčkoty přes sebe zdají přece jen příliš, zkuste tento trend s rozepnutou pánskou košilí. 

Tón v tónu

Všimněte si, jak se kabát, boty a tričko vždy drží v malém rozmezí barevného spektra. Nejsnazší způsob, jak rozlousknout posedlost jara 2019 béžovou barvou, je zabalit se do pláště od hlavy až k patě (a skoncovat s obavami, jaké spodní prádlo se bude hodit pod průsvitné krémové kalhoty).

Obraťte to naruby

Chytré použití klasiky Burberry v podání Riccarda Tiscia inspiruje k nákupu vintage Burberry trenčkotu, který se dá nosit naruby, a vystavit tak kultovní vzor.

O velikost větší 

Nejrychlejší způsob, jak oživit šatník, je koupit si o číslo větší trenčkot. Pokud nemáte výšku modelek z přehlídkových mol (což většina z nás nemá), ohrňte límec i rukávy a stáhněte pas kontrastním páskem. 

Ukažte lesk

Pokud se vám gabardénový trenčkot zdá příliš staromódní, verze z lesklého vinylu nabízí moderní šmrnc bez ztráty všestrannosti. A dejte přednost karamelovému odstínu (jak jej oblékla globální nákupní ředitelka Net-A-Porter Elizabeth von der Goltz) před punkovou lékořicově černou.