Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Móda

Kolekce pro české olympijské sportovce od návrháře Jana Černého má silný rukopis

Jana Patočková1. 7. 2024
Nástupová kolekce pro české olympioniky a paralympioniky na letošní pařížské hry z dílny Jana Černého ve spolupráci s Alpine Pro vnesla do tradičně sportovní a funkční módy svěží vítr a silný autorský rukopis.
„Tvořit kolekci pro český olympijský a paralympijský tým je pro mě velká pocta. Krásnou shodou okolností je to právě pro hry, které se konají v Paříží, k níž mám velice blízký vztah. Proto jsem se snažil českou a francouzskou kulturu propojit a najít mezi nimi pojítko, které by se objevilo i v kolekci. Věřím, že naši sportovci budou v Paříži reprezentovat Česko co nejlépe, a já jsem chtěl, aby se při tom cítili hrdě a pohodlně,“ říká ke svému pojetí nástupové kolekce Černý, dlouhodobě tvořící pod brandem Jan Société. Tu slavnostně spolu s Českým olympijským a paralympijským výborem odhalil v Karlových Varech v rámci doprovodného programu mezinárodního filmového festivalu, který zde probíhá až do soboty. Černý ve spolupráci s Alpine Pro připravili linii, která je současná a zároveň navazuje na klasické sportovní kousky, jakými jsou například polo trička. Právě navázání na klasiku, kterou Černý aktualizoval a v níž použil mnoho detailů, které jsou pro něj typické, ale ne samoúčelné, je zde patrné na první pohled.

Česko-francouzský trenč

Černý nehistorizuje, naopak. Jako tvůrce, jehož dominantou je mladá móda vycházející ze streetstylu, dokázal tyto světy organicky propojit. Práce s tiskem na nejvýraznějším kousku pro české olympioniky, totiž trenčkotu, odkazuje ke grafikám Vladimíra Boudníka, který se narodil v roce 1924, což byl rok, kdy se olympiáda v Paříži konala naposledy. Navíc je tento styl potisku vycházející z Rorschachova testu pro Černého práci typický. Trenčkot zde navíc tvoří pomyslný statement piece celé linie. Je výrazný, klasický střihem, ale barevným zpracováním odkazuje k francouzské módě i k českému stylu, pro který je typická jistá neokázalost. Právě toto kritérium klasický baloňák naplňuje. Barevné gradienty trik a kalhot zase navazují na historické barvy českých dresů, sem tam je rozbíjí nečekaný hráškový akcent, který dává dojem aktuálnosti a svěžesti. Národní barvy Černý záměrně posunul – temně modrá, tlumená červená a krémová bílá jsou decentnější a působí elegantnějším dojmem. Dalším detailem jsou razítkové tisky CZE nebo české vlajky, opět ve stylu Černého práce. Stylovým a téměř magickým doplňkem, sloužícím jako jakýsi amulet, jsou pak skleněné listy lípy od české designérské společnosti Lasvit – i ta zosobňuje tradici v symbióze s modernitou.
Nástupová kolekce pro české olympioniky od Jana Černého
Foto: Jakub Zeman
Nástupová kolekce pro české olympioniky od Jana Černého
Lípa je symbol lásky, vytrvalosti, ochrany a také české národní hrdosti. Sportovcům budou lístky sloužit jako pomyslné propojení s domovem a připomínka, že na ně doma myslíme a fandíme. Celý tým myslel samozřejmě i na paralympioniky – těm Černý místo trenčkotu vypracoval neméně výrazné statement bundy, které se svou délkou lépe snoubí například s vozíčky: „Ani v davu nás rozhodně nikdo nepřehlédne. Právě toho chceme dosáhnout v srdci Paříže, hlavního města módy,“ shrnul letošní nástupovou kolekci Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. 
Nástupová kolekce pro český paralympijský tým od Jana Černého
1 / 22
Nástupová kolekce pro český paralympijský tým od Jana Černého
Foto: Jakub Zeman