Móda

Za tyhle značky se vyplatí dát ruku do ohně

Finalisty LVMH Prize se vyplatí sledovat nehledě na to, kdo vyhraje. Letos se totiž většina značek prezentuje jako hotové módní studio. Tady je náš výběr.   
ERL
Foto: Courtesy of ERL / LVMH Prize
Foto: Courtesy of ERL / LVMH Prize
Foto: Courtesy of ERL / LVMH Prize
Pamatujete si na look Asap Rockyho z Met Gala 2021? Ta bunda – prošívaná, vypadala sice jako umělecký projekt dětí z mateřské školky, ale na sítích v počtu sdílení trhala rekordy. Na svědomí ji má latinskoamerický návrhář Eli Russell Linnetz. A to není jediný ikonický kus ze sbírky jeho značky ERL. Kid Cudiho zas navlékl do pánských svatebních šatů na předávání cen CFDA. „Iconic,“ znělo podruhé internetem. Elio má takzvaný it factor. Řadí se mezi takové ty nadměrně talentové děti štěstěny. V New Yorku do předminulého léta působil jak úspěšný scénograf, režisér i fotograf. Pak se potkal s Adrianem Joffeem, ředitelem Dover Street Marketu, a ten ho přivedl k módě. Elio ve své práci kombinuje řemeslnou rešerši s prvky kostýmní nákladnosti. 
ASHLYN
Foto: Courtesy of ASHLYN / LVMH Prize
Foto: Courtesy of ASHLYN / LVMH Prize
Foto: Courtesy of ASHLYN / LVMH Prize
Před založením vlastního brandu cvičila svůj talent například u Yohjiho Yamamoty, Rafa Simonse a Alexandra Wanga. Svým způsobem vlastně Yamamota i připomíná. Americká návrhářka Ashlyn Park totiž také hledá elementární esenci klasického oděvu. V archivní práci se vrací až do devatenáctého století a tyhle celky pak stříhá na kusy a skládá znovu dohromady. A i když se může zdát, že jste tohle už o nějakém návrháři slyšeli, Ashlyn to dělá trochu jinak. Jak? Vypadá to dobře. V jejím pojetí někdy přebujele působící dekonstruktivismus vyznívá jako moderní, a dokonce i nositelná forma. Někomu to může připadat nudné. Ale to je jen jakýsi efekt kontinentálního oděvního snoba. Tahle kolekce je totiž daleko výřečnější než polovina těch evropských, kterým jsme si zvykli tleskat, jen protože jsou vystlané našlehaným krémem komunikačních oddělení. To Ashlynn naproti tomu nic moc ke svým kolekcím neříká, a přitom by je taky mohla nazývat vznosnými jmény. Nechává za sebe mluvit střihy. A ty jsou ještě všechny vyrobené metodou zero-waste.
KNWLS
Foto: Courtesy of KNWLS / LVMH Prize
Foto: Courtesy of KNWLS / LVMH Prize
Foto: Courtesy of KNWLS / LVMH Prize
Podmanivost estetiky značky KNWLS spočívá ve směsi různých kulturní vlivů, které autoři Charlotte Knowles a Alexandre Arsenault spojují způsobem, který navzdory své roztodivnosti působí samozřejmě. A i proto je tak virální! Návrháři z jižního Londýna se poprvé představili v programu London Fashion Week roku 2018 jako součást talentového inkubátoru Fashion East. Na první pohled tvrdá a utilitární, v detailech však jemná a tělu pohodlná móda vychází ze vzorů spodního prádla. Designérů, kteří si oblíbili formu nejintimnější vrstvy oděvu, se teď na scéně objevilo mnoho a je těžké si mezi nimi vybrat. KNWLS mezi konkurenty stále vyniká. Proto se vyplatí se do jejich módy takzvaně kousnout, rychle, než se nám celé tohle estetické hnutí spodního prádla přejí.