Móda

Raf Simons končí se svou značkou

V módě se někdy může stát i to absolutně nemyslitelné. Na to, že Raf někdy skoncuje se svou autorskou řadou, jsme nikdo nikdy nepomyslel. Vlastně jsme tak nějak tajně doufali, že Raf Simons coby značka přežije i samotného návrháře. To, že končí, je pro módní průmysl bez nadsázky velká ztráta.
O tom, že končí s provozem své autorské značky, informoval návrhář na svém Instagramu. Tiskové oznámení nese podtitul „Alda & Jacques“, což jsou jména návrhářových rodičů, matky Aldy Beckers, která pracovala jako hospodyně, a jeho otce Jacquese Simonse, armádního hlídače. Příspěvek také označil „Memory Wear“ a „1995“, což je letopočet datující jeho módní debut v jednom z italských showroomů.
Módní kritička Cathy Horyn opět prokazuje, že se ničeho nebojí, a na webu The Cult rovnou čtenářům lehce bulvarizujícím tónem předestírá fakt, že Raf už na to dál neměl, doslova. Pandemie nebyla snadná pro nikoho a jak Horyn sama během lockdownu reportovala, pro spoustu malých podniků byl odliv zákazníků docela problematický. 
Foto: Getty Images
Komentáři na webu Fashion Forum se zase rozezněla hypotéza, že Raf je kreativně vyčerpaný, nebo že dostal nabídku od velkého čínského konglomerátu, kterou odmítl, a to ho donutilo k bilanci, jejíž výsledek přinesl rázné rozhodnutí.  
Chcete znát můj názor k první z těch zmíněných spekulací? Raf se nikdy ve skutečnosti neunaví. Vždycky přece někoho poprosí, ať mu dojde pro plechovku coly zero a cigára a pojede nanovo. Ano, i on má a vždycky měl výkyvy, asi jako každý. A časem byly tyhle výkyvy rozpoznatelnější. Když se pozorování jeho tvorby věnujete dlouho, jdou snadno identifikovat. S úplnou lehkostí pak můžete říct, kde to celé odložil s kompromisem. 
Jenže tohle nebyl ten případ, Raf ve skutečnosti chytil druhý dech. Jeho předposlední kolekce, kde se vrátil k tématu fetišizující módy, jež rozkryl už v pánské kolekci Jil Sander z roku 2012, nebo ta poslední z Londýna, kde se vracel ke svým rave začátkům, byly víc než dobré. Záběry serveru WWD zachycující designéra, jak po defilé zmatený zakopává do publika, znovu přemožen dojetím a s prosbnou o drink, sice ukazují už ne tak vitálního Rafa, ale stále to byl náš Raf s tou nejdelikátnější cry face v byznysu. Jak nám to jen mohl udělat?