Móda

Masivní perlové náušnice si nelze nezamilovat

Se vzrůstající popularitou designérské bijou se ve šperkařském průmyslu mění trendy rychleji než kdykoli předtím. S perlovými náušnicemi ale neuděláte chybu. 
Hned zkraje je ale třeba si něco vyjasnit. To, co jsme letos v rámci kolekcí fall/winter 2023 viděli, nesplňuje tradiční představu o perlových náušnicích. Extrémní tvary, vrstvení a variace zatěžkávaly ušní lalůčky na shows Vivienne Westwood, Simone Rocha i Gucci. Zapomeňte na to, že perly přinášejí smutek, že jsou symbolem pláče!
Zatímco u Gucci skládali šperkaři z perel mozaiku, hezky kapku po kapce, u Balmain naopak nechali rezonovat obrovské perleťové pečetě. Bizarní i nepravidelné, to tyhle náušnice jsou skutečným symbolem baroka. Pokud chcete zainvestovat do skutečně výjimečného kousku, radíme ztratit se v nabídce Assael. Na jejich stránkách naleznete i náušnice s perlami z Fidži, které jsou doplněné o zkamenělé segmenty kůry stromů v Oregonu.  
Foto: Courtesy of Assael
Extrémně dekorativní šperky – představují v podstatě jakýsi erb na vašem uchu – nabízí tradiční perlový výrobce, značka Mikimoto, kterou v Česku zastupuje síť šperkařství Halada. Avšak milovníky tahitských perel zaujme i nabídka Tiffany & Co.  
Foto: Courtesy of Mikimoto
Při volbě robustních perlových náušnic ale zvažte klipsy, abyste je mohli nosit výše na ušním boltci, a také se ujistěte, že nejsou přece jen až moc těžké, o prověšené ušní dírky nikdo nestojí. Na druhou stranu se ale nelekejte lehké zátěže, tyhle šperky se mají nosit při výjimečných příležitostech, to znamená, že fitness po vašich ušních lalůčcích nikdo chtít nebude. 
Foto: Courtesy of Tiffany & Co.
Objevujte ale i nové značky! Kodaňská klenotnice Sophie Bille Brahe je jednou z těch, co vedou pomyslnou perlovou revoluci. Značka Roseate prodává perlové šperky teprve od května, ale její zakladatelka strávila většinu své kariéry prací pro výrazně zavedenější distributory včetně Tiffany & Co.
Foto: Courtesy of Sophie Bille Brahe
A nespoléhejte se jen na čisté bílé perly. Ty ještě cennější mají lehký kovový zákal.