Móda

Kodaň se nám vybarvila

Nadměrné béžové oblečení pláče. Nahradil ho pestrý eklektismus alias nová podoba skandinávského stylu. To alespoň dokázalo poslední vydání kodaňského týdne módy. 
V Kodani se čas od času musíte smířit s tím, že budete hladovět. Nezřídka se stává, že při návštěvě restaurace na pozdní oběd vám číšník menu nejenže proškrtá, ale po pár minutách, kdy v kuchyni zřejmě stihne odvyprávět vtip o německých turistech (ty jsou mezi Dány velmi populární), za vámi nakráčí se založenýma rukama, pokrčenými rameny a naservíruje vám sýrové prkýnko a chléb, to poslední, co byl schopen se zbytkem personálu ještě vymyslet, aby k vašem stolu nepřišel úplně s prázdnou. Ne, nemluvím o mrzkém zařízení na okraji města, vlastně úplně naopak, řeč je o trendy podniku, kde si redaktorky skandinávské Vogue tak rády dělají influencerský photoshoot. 
STŘIH 
Tohle ale není text o sýrovém prkýnku, i když vlastně svým způsobem ano, pokud by mi prošla představa sýrového prkýnka jako z turistického obchodu s holandskou goudou. Znáte? V Amsterdamu podél řeky? V těch tam onen sýr nabývá mnoho barev. A tím si konečně nahrávám ke skutečnému jádru svých řádků: proměně skandinávského stylu, který už, díky bohu, není unylý, bezbarvý, hyperkorektní, líbivý, ani naturální. Na Copenhagen Fashion Week Powered by Zalando představujícím kolekce S/S 2023 zaujala skupina značek nebojících se vystoupit ze zajeté řady unifikovaného standardu. To mě zaujalo nejvíce. 

Holzweiler

Pokud někomu dala pandemie pořádnou facku, byli to Susanne a Andreas Holzweilerovi. Vím, jak otravné musí být číst po sto padesáté, jak někomu lockdown udělil lekci, ale v tomto případě to nelze nezmínit. Podle zákulisních drbů se tihle dva, jinak velmi talentovaní tvůrci, dostali do jisté provozní krize, a tak se rozhodli svůj podnik, se základnou v Oslu, podepřít investicí „zvenku“. Partnerem v pondikání se jim stala kapitálová společnost Sequoia z Číny, která v posledních době rozšířila své evropské oděvní portfolio také o investice do značek Ami a Ssense. Díky tomu se tedy mohli i Susanne s Andreasem soustředit na kreativní vizi. Tělo, kmen, individualita, navázání na sediment oděvní avantgardy, nechce se mi říkat víc. Zkuste se do toho zakousnout sami. 

Stine Goya

Dosud tichá designérka, která svou značku s láskou rozvíjí už od roku 2006, na sebe letos strhla většinu pozornosti. Její kolekce se stala symbolem zmíněných progresivních změn v estetickém vnímání skandinávského stylu, který teď spíš připomíná devadesátkové Almodóvarovy trháky. Stine se chtěla přihlásit k ženské síle v oděvech 90. let, protože jí prý děsí, co se s právy ženy po světě děje (což sama autorka říkala po přehlídce). Tohle dekádové vykrádání ale Stine Goya dělá chytře a s elevací zkušeného kurátora. 


Iso.Poetism by Tobias Birk Nielsen

Komplikovaný název, přímočará vize. Tobias je ale sympaťák a ještě ke všemu výherce Zalando Sustainability Award z minulého vydání kodaňského týdne módy. (Tentokrát zvítězila autorská dvojice říkající si Ranra.) Poslyšte, i když mě teď slyšet nemůžete, šusťáky nikdy nebudou haute, ale mohou být překvapivě módní, a dokonce i filozofické, jak dokazuje Tobias. Jeho kolekce pokaždé řeší jednu až dvě skryté otázky. Ta aktuální, z výhradně mrtvých materiálů, chtěla oslepující bílou přitáhnout pozornost k tématu tajících ledovců. I to může zevšednit, stejně jako počet mrtvých civilistů na Ukrajině. Ani jedno by nám ale takzvaně fuk být nemělo. Díky! 

Ganni 

To nejlepší na konec. Kodaň je Ganni, Ganni je Kodaň. Když jsem byl v tomto městě poprvé s přáteli, jeden z nich po uplynutí našeho pobytu s jistým všeshrnujícím pocitem prohlásil: „Kodaň není zvlášť pěkná, ale je tak příjemně odlehčená.“ Možná to zní nesrozumitelně, nesmyslně, ale pokud byste se ve čtvrtek 11. srpna ocitli na přístavní rampě naproti kodaňské opery, kdy se schylovalo ke zlaté hodince a taky přehlídce kolekce Ganni S/S 2023, ono odlehčení byste dokonale pochopili. Ganni střílejí do davu svou nakažlivou energií a smyslem pro humor, který z nich v tom všem mixu, který bez uzardění prezentují, dělá mistry kodaňské módy. Show zahájila šampionka BMX, jezdkyně Malene Kejlstrup Sørensen, když vyjela na molo a provedla několik triků. Následovala kolekce bohatá na spolupráci Levi's x Ganni, Barbour x Ganni. A kreativní ředitelka Ditte Reffstrup se na závěr poklonila v denimové sukni Levi's x Ganni s dvojitým zapínáním (jeden knoflík funkční, druhý dekorativní). I to vystihuje Ganni, vše dává smysl a zároveň jej stejným dílem i postrádá. Proč? Protože hlavní je bavit se. Dvojité díky!  
VELKÁ DĚLÍCÍ ČÁRA
A protože: Der liebe Gott steckt im Detail", ještě malý souhrn toho, co nesmí zůstat pod vrstvou dojmů celku. 
Vtipné kabelky na přehlídce Souland a Emma Chamberline jako host (s tatínkem <3) v první řadě Ganni. Mochomůrky, jak z dědy Mráze na přehlídce Emilie Helmstedt. A taky JÍDLO!!! Hosty Ganni after party nakrmil ve svém vyhlášeném Apollo baru superstar trendy kuchyně Frederik Bille Brahe a to pověstným šlehaným máslem a domácím chlebem. Nejen u Ganni sázeli na jídlo. Londýnská návrhářka korejského původu Rejina Pyo vzdala ambice přehlídky a všechny místo toho pozvala na oběd do bistra a vinárny Propaganda. SO CUTE!