Móda

Budoucnost pleteného oblečení je mládí! Rozhovor s Paolinou Russo, výherkyní Zalando Visionary Award

Její debut na letošním letním fashion weeku v Kodani jasně předznamenal zvrat v estetickém vnímání udržitelných kolekcí. Weird is the new sexy a udržitelnost je nový luxus. Výherkyně Zalando Visionary Award mluví s Vogue CS o inspiraci, vlivu herního světa a anime i o svých babičkách. 
Foto: Aidan zamiri
Co je pro vás na prvním místě, navrhování, nebo pletení? Nakreslíte si nejprve návrh, nebo nejprve začnete plést?
Textil je vždy na prvním místě – každou sezonu začínáme u našich výrobců a spolupracovníků experimentováním s novými technikami a stroji, abychom získali nápady pro kolekci a posunuli hranice určitého řemesla – až pak se vrátíme do ateliéru a začneme s designem. 
Proč jste se rozhodli zrovna pro pletenou módu?  
Naše láska k pleteným výrobkům pochází z výchovy v komunitách, které se zaměřují na rukodělnou práci. Já jsem vyrůstala na předměstí v Kanadě a moje obchodní i kreativní partnerka Lucile zase na francouzském venkově, kde se čas dal trávit jen sportem nebo uměleckými řemesly. Chodila jsem na místní řemeslné jarmarky, kde se ženy scházely, pletly svetry a vyráběly deky a soutěžily o stuhy, a Lucile chodila na markety plné rukodělných prací ze středověku. Zamilovaly jsme si myšlenku, že umění pletení existuje už stovky let, předává se z generace na generaci, a přesto má nekonečný potenciál pro inovace.
K čemu se obracíte pro inspiraci? 
V kolekcích se prolínají naše teenagerské fantazie. Obě mé babičky pracovaly v oděvních továrnách, když se přistěhovaly do Kanady, a to jako krejčové nebo háčkovaly. Nemluvily anglicky, ale dokázaly se domluvit prostřednictvím své tvorby a své učení předaly i mně. Tento smysl pro komunitu a výměnu znalostí měl na naši praxi obrovský vliv. Ale například také v anime je spousta velmi inspirativní symboliky, která určitým způsobem ovlivňuje náš styl. 
Foto: Aidan zamiri
Jaké je vaše oblíbené anime, které jste zakomponoval do své práce?
Noragami – dobrodružství bezejmenného boha, který nosí teplákovou soupravu, a dívky, jejíž duše se oddělila od těla.
Co podle vás tvoří v současnosti herní komunitu? A co nyní hrajete vy? 
Líbí se mi, že herní komunita existuje v mnoha podobách i mimo samotné hry, osobně kromě hraní ráda sleduji YouTube Run Throughs a výzvy. Momentálně hraji Tears of the Kingdom a moc se mi to líbí! Na pozadí mám také vždy spuštěnou výzvu Sims 4 Legacy.
Máte nějakou oblíbenou postavu, kterou byste ráda ztělesnila? 
Link ze hry Legend of Zelda. Ta je naší skutečnou múzou. Dokážu si představit, že je naše oblečení širší součástí její herní výbavy. 
V čem podle vás spočívá budoucnost pleteného zboží?
Budoucnost pleteného oblečení je mládí! Jsou to všichni mladí lidé, kteří se zapojí a budou vytvářet neuvěřitelné věci a předávat tím řemeslo dál.