Fotografie

Trochu zvláštní krása

Ve světě modelingu má diverzita stále častěji přednost před zastaralými ideály krásy. Agentury hledají nekonvenční tváře, které pomáhají definovat její nový význam.
Foto: Maciej Nowak
Oliwia
Foto: Maciej Nowak
Weronika
Foto: Maciej Nowak
Damian
Pinokio Models je první polská modelingová agentura, jejíž portfolio jde směrem k alternativní kráse. „Naši modelové a modelky se neberou příliš vážně. Nebojí se dělat hloupé grimasy a škaredé obličeje, nebo dokonce zdůraznit části své tváře, které by jiní považovali za defekt,“ říká Wojciech Tubaja, zakladatel Pinokio Models. Jeho cílem bylo dát příležitost těm, kteří by v běžných modelingových agenturách neuspěli. 
Oliwia byla jednou z nich. Tato vysoká bruneta s výraznými rysy má neobvyklého koníčka: chová šváby z Madagaskaru. „Lidé na mě dost často pokřikují, že jsem odporná čarodějnice jen kvůli tomu, že mám velký nos a ostré linie obličeje,“ svěřuje se. Tubaja ji objevil, když si pracovala jako prodavačka v samoobsluze. Jindy zase na nádraží potkal Makse, který čekal na svou babičku. Damian se do agentury přihlásil sám, protože věděl, že je pro něj jedinou správnou volbou. Do té doby mu všude tvrdili, že kvůli svým androgynním rysům není dost mužný. 
Damiana a Oliwii najdete i v beauty editorialu Neo manýrismus fotografa Branislava Šimončíka v aktuálním říjnovém čísle Vogue Czechoslovakia. 
Díky své rozmanitosti a inkluzivitě na sebe agentura Pinokio Models poutá pozornost avantgardních módních značek a návrhářů, kteří oceňují skutečnou a přirozenou lidskou krásu ve všech možných podobách. 
Netradiční pohled na ni se stal také hlavní inspirací nového projektu, který nafotil polský fotograf Maciej Nowak. Série portrétů zobrazuje realistické pocity a je na míle vzdálená klasickým glamour editorialům. Krása je mnohem komplexnější, než si myslíme.