Fashionpedia

Tyhle archiváře módy se vyplatí sledovat

Leží v knihách i archivech, sledují stovky videí, žádají přístupy do kostýmních kolekcí i sběratelských šatníků. Archivářů módy na Instagramu stále přibývá. Které se vám vyplatí sledovat? 
Foto: Richard Young/REX/Shutterstock
Alexander McQueen, London Fashion Week, kolekce jaro/léto 1997
Vintage TTS je skupinka nadšenců ze španělské Valencie provozující showhroom s archivními kousky nejen japonských designérů. V málokterém postu uvádějí cenu, tu si s nimi sjednáte skrze DMs, ale nemusíte nakupovat. Stačí se jen kochat – a že je čím! Mají třeba i Issey Miyake Egg Carton jacket, který byl součástí podzimní kolekce z roku 2000. 
Profil s názvem @rinascita.archive je takovým moodboardem plným momentek, které zachycující osobnosti a jejich signifikantní styl. Třeba střih baloňáků z garderoby Brada Pitta ve filmu Dannyho parťáci tak může sloužit jako dokonalá inspirace. 
Documoda je vyloženě knihovnický profil plný zajímavých faktů a reportáží z kolekcí, které znovu stojí za vaši pozornost. Nejzajímavějším postem z posledních měsíců je třeba i fotka Alexandra McQueena, který se objevil v castu přehlídky Come des garçons podzim – zima 1997. 
Losangeleský vintage market Pechuga má i sugestivní profil na Instagramu a nedávno tam visel příspěvek s outfitem Fran, slavné chůvy z devadesátkového sitcomu Chůva k pohledání. 
Na legendární modelky či další osobnosti catwalku je zaměřený profil Fashionbiographed, na kterém se ale nedávno objevilo i video, v němž North West kritizuje outfit Kim Kardashian na Met Gala ze studia Daniela Roseberryho, kreativního ředitele Schiaparelli.