Móda

Haute couture a udržitelná budoucnost módy

Haute couture není svázaná masovou produkcí a může inspirovat v hledání ekologičtější cesty pro fashion průmysl. Vogue se ptá Ronalda van der Kempa, Iris van Herpen a Xuan-Thu Nguyen na jejich představy o udržitelné módě. 
Couture je protikladem ready-to-wear. Nejsou to konfekční výrobky, ale jedinečné modely. Nejsou trendy, jsou nadčasové. A to z nich dělá skutečně udržitelnou módu. „Děláme jen dvě kolekce za rok namísto šesti,” říká Ronald van der Kemp. „Couture jsou sběratelské předměty, umělecká díla. Jsou nadčasové.” A návrhářka Iris van Herpen dodává: „Netvoříme v naději, že naše šaty bude někdo nosit, tvoříme na základě poptávky.” 
Ronald van der Kemp a Iris van Herpen patří k těm, kteří staví na idejích a svými udržitelnými praktikami narušují běžné postupy. „V módě vzniká velké množství odpadu a velké škody na životním prostředí,” říká Ronald van der Kemp. Proto namísto nových tkanin používá již vyrobené materiály. „Pracuji se zbytky od jiných značek nebo s vintage modely,“ vysvětluje.
Foto: Gorunway
Ronald van der Kemp, Spring 2019 Haute Couture
Foto: Gorunway
Ronald van der Kemp, Spring 2019 Haute Couture
Nizozemský designér tvrdí, že roli hraje i to, že není součástí pařížské módní bubliny. On i Iris van Herpen sídlí v Amsterdamu, kde tvoří také Viktor & Rolf, značka, pro kterou je udržitelnost jedním z klíčových témat. „Pracovat v Amsterdamu bylo mé vědomé rozhodnutí, protože si přeji dělat věci zcela po svém,“ říká Ronald van der Kemp. „V Paříži bych se cítil pod tlakem vyhovět systému. Odstup mi dává jinou perspektivu.” „Chci pracovat s většími společnostmi a z jejich zbytků vyrábět oblečení, najít řešení pro jejich problém s odpady.“ Návrhář je přesvědčený, že inspirace může přijít právě z haute couture. „Myslím, že namísto výroby množství oblečení bychom měli všichni zpomalit.”
Xuan-Thu Nguyen, zakladatelka pařížské značky Xuan, rovněž využívá své zkušenosti z couture ke zkoumání nových způsobů módní tvorby. Na trh uvedla novou řadu upcyklovaných modelů s názvem 1/Off. „Pracujeme s vintage oblečením a dáváme mu nový život,“ říká. Stejně jako Ronald van der Kemp vnímá opětovné použití existujících materiálů jako neodmyslitelnou součást svých návrhů. Až 90 % kolekce Xuan AW19 je vyrobeno z nevyužitých skladových zásob textilií. „Neměli bychom látky jen tak vyhazovat,“ říká Xuan-Thu Nguyen, „jsou stále krásné, tak proč je nevyužít.”
Foto: Xuan
Xuan
Foto: Xuan
Xuan
Iris van Herpen se pokouší o odlišný postup, spolupracuje s architekty a vědci na vývoji nových, ekologičtějších tkanin. „V couture na to máme čas,“ říká a připouští, že vytváření zcela udržitelných textilií je velká výzva. „Některé z těchto materiálů například neobsahují žádné chemikálie, což však znamená kratší životnost.“
V kolekci AW19 Iris van Herpen zkoumala způsoby, jakými může jeden kus oděvu nabývat více podob. Spolu s americkým sochařem Anthonym Howem vytvořila kinetické šaty, které při pohybu na mole mění tvar. „Aktivuje je vítr,“ vysvětluje. „Je to opravdu jemná konstrukce z tkaniny na různých úrovních spojená kolem ocelového jádra, což vytváří čtyřdimenzionální model.“ S architektem a dlouholetým spolupracovníkem Philipem Beesleym již dříve, pro kolekci SS19, vyvinula další typ látky. „Využili jsme tradiční techniku japonského inkoustového tisku, takže nevíte, zda se díváte na skutečnou látku, nebo na něco téměř digitálního.“
Textilie, které mají schopnost měnit barvu a tvar, Iris van Herpen fascinují. „Je to stále vzdálená budoucnost, ale pro módu to otevírá mnoho možností,“ říká, „bude možné vše upravovat a přizpůsobit. To by zcela změnilo náš pohled na oblečení i jeho spotřebu.“ Návrhářka doufá, že její práce módní průmysl ovlivní. „To je couture. Neuvidíte to příští týden v obchodě, jde tu o hlubší princip. Věřím, že budeme schopni změnit způsob, jakým přemýšlíme o materiálech, i způsob, jakým je vyrábíme.“
Foto: Thierry Chesnot/Getty Images
Iris Van Herpen, Paris Fashion Week, Haute Couture Fall/Winter 2019/2020
Foto: Estrop/Getty Images
Iris Van Herpen, Paris Fashion Week, Haute Couture Fall/Winter 2019/2020
Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Iris Van Herpen, Paris Fashion Week, Haute Couture Fall/Winter 2019/2020