Doplňky

Lab-grown diamanty: Jak se z alternativy stává nadčasovost

Pokud byste se na lab-grown diamanty zaměřili do detailu, rozdíl byste nepoznali. Od těžených diamantů jsou totiž ty laboratorně vyrobené k nerozeznání. Po chemické, strukturální i optické stránce zcela identické. Stejně dokonalé, jen o třetinu levnější. Vlastně jsou ještě lepší než ty vytěžené – nelpí na nich stín devastace přírody a neetických podmínek lidské práce. Mají tedy lab-grown diamanty nakročeno k ovládnutí trhu?
Jak víme, diamanty jsou obdivuhodný výsledek působení přírody, ovšem v lab-grown diamantech vidíme navíc i obdivuhodný výsledek vědy. Dnes už existují dvě metody jejich výroby. Zjednodušeně by se dalo říci, že ta první, starší, simuluje extrémní přírodní podmínky vzniku těžených diamantů. Ta druhá, novější, připomíná spíše alchymický proces a imituje podmínky vzniku diamantů ve vesmíru. Proč o ně nyní stoupá zájem? A skutečně jsou stejně luxusním zbožím jako ty pravé?
Foto: Archiv firmy
„Lab-grown diamanty mě zaujaly čistotou na všech úrovních. Jsou v souladu s ekologickými principy, které mi jsou blízké. Před všemi temnými důsledky těžby diamantů jsem už nedokázala zavírat oči. Na laboratorních je skvělé i to, že jsou i finančně dostupnější,“ vysvětluje Gabriela Dědičová, zakladatelka šperkařství Tiami, které jako první v České republice začalo vyrábět šperky výhradně s lab-grown diamanty.
Není divu, že pro všechny tyto výhody se eko lab-grown diamanty stávají hitem. Oblíbila si je i řada hvězd jako třeba Rihanna, Emma Watson, Penélope Cruz, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Camila Mendes, Olivia Colman nebo Meghan Markle. A mezi největší investory do výroby laboratorních diamantů patří Leonardo DiCaprio! Ne, není to náhoda, podpora šetrnějšího získávání diamantů souvisí s jeho hlavní rolí ve filmu Krvavý diamant... 
S lab-grown diamanty nyní pracují už i větší šperkařské značky, jako je například Swarovski nebo Pandora. Je téměř jisté, že této revoluční novince tak začínají zlaté časy. Bude zajímavé pozorovat, která z nejluxusnější klenotnických značek zareaguje na vycházející trend jako první. Každopádně je tu čím dál více žen, které drancování přírody a lidských osudů kvůli kráse důrazně odmítají. Jste jednou z nich i vy?