Doplňky

Šperkař, který přetavuje tabu v brože

Viktor Kováč, student šperkařství z bratislavské VŠVU, přibližuje svou pozoruhodnou ročníkovou práci: brože ironizující temné stránky dnešní doby.
Bratislava kašle na první dojem. Alespoň pokud do ní cestujete vlakem. Přeskočím-li jedno léto, kdy jsem jí pouze projížděl do Budapešti, tohle byla má první návštěva. Končil květen, dusno střídal déšť a já nervózně přešlapoval před vlakovým nádražím a uvažoval, jestli bych raději neměl pokračovat v cestě. Třeba do Vídně. Hmmm, schnitzel…
Ale ne, tohle bylo důležitější. Nasedl jsem do taxi a vydal se městem kamsi do kopců, kde sídlí bratislavská Vysoká škola výtvarných umění. Tak vysoko, že z ní do toho Rakouska stejně dohlédnete. Přijel jsem se podívat na závěrečné práce studentů.
Některé byly dobré. Každopádně dost na to, aby dávaly naději; jestli tohle je nastupující generace slovenských kreativců, v pořádku, možná se právě díky nim Bratislava hlavná stanica a její okolí dočkají remaku. A některé klauzury byly ještě lepší. Vynikal například Viktor Kováč alias Sicktorko vystavující brože, na nichž v průběhu letního semestru pracoval. Jeho tématem byla Aura vzácnosti. Té docílil netradičním pojetím šperku, dá se napsat extravagancí. Čekat prvoplánovou líbivost by ale byla chyba. Pojďte se na jeho vtipné a lehce znepokojivé brože nepříliš optimisticky pojmenované Heroin, Marihuana, Sociálne siete, Unicorn a Toluen podívat zblízka se mnou.
Jaký příběh za nimi stojí?
Príbeh, ktorý stojí za touto prácou sa píše sám mojim záujmom o svet, v ktorom žijeme. Celá vizualita práce spočíva v kontraste príťažlivého krásna formy a tém, ktoré reagujú na dnešnú modernú spoločnosť plnú drog, závislostí, úzkosti, stresu, osamelosti, materializmu a podobne. Spájam jemnú, zábavnú, čistú, spontánnu formu s vážnosťou témy a problémov. Tým vytváram iróniu a zmiešané pocity u diváka, dialóg a auru predmetu.
Jak dlouho trvá vytvořit jeden kus?
Výroba jedného kusu šperku trvala približne dvadsať hodín. Každý kus sprevádzal dlhý proces digitalizácie, prípravy materiálu, technológii leptu, smaltovania, následného čistenia a lepenia.
Čím jsou vaše brože unikátní?
Unikátnosť vidím v spojení môjho kresebného rukopisu transformovaného do kovu, kontrastu tématiky, ktorej sa venujem a voľnosti tvorby bez strachu z reakcií diváka.
Co bylo inspirací?
Rozporuplný svet, jeho svetlá a temná stránka.
Je podle vás důležité vyrábět lokálně a ne v zahraničí?
Je dôležité predovšetkým tvoriť a vyrábať. Dobrú prácu si zákazníci nájdu sami, či už lokálni alebo zahraniční. Podľa mňa by najdôležitejšia vec pri tvorbe by mala byť voľnosť.
Jakým výzvám jste musel čelit?
Náročnému technologickému procesu a neústupnému deadlinu.
Zjistil jste při výrobním procesu, že něco jednoduše nejde?
Samozrejme, niekoľkokrát. V konečnom dôsledku je však dôležitý výsledok. Treba sa vynájsť.
Podniknout celou výrobu znovu – je něco, co byste udělal jinak?
Výsledok je presne podľa mojich očakávaní. Pravdepodobne by som výrobu zefektívnil a urýchlil. Naďalej by som skúšal nové technologické spôsoby, experimentoval s materiálmi a vymýšľal nový dizajn.
Jak si představujete svého zákazníka?
Môj zákazník má zmysel pre humor. Cynizmus a irónia je mu vlastná ako i túžba prežívať jedinečné momenty a vlastniť nezvyčajné artefakty. Pomerne široká cieľovka, nemyslíte?
Jakým způsobem doporučujete produkt nosit?
Produkt je väčší a pomerne ťažší. Každopádne je možné ho nosiť na pevnejších materiáloch. Celú prácu však vnímam skôr ako umelecký predmet, než ako bežný šperk.
Jak se pohybuje cenově?
Cenovo sa pohybuje na € 400 za kus. Je to jedinečný a unikátny kus. Dva na svete nie sú ani nebudú.
Kde je možné ho sehnat?
Potencionálny záujemca ma môže kontaktovať cez môj web, kde si môžete pozrieť viac mojich prác, alebo na mojom instagrame @sicktorko.