Doplňky

Mini kabelka Coperni unese až 4 000násobek své vlastní váhy

Hodně vědy a taky poetické fantazie. Coperni představuje novou verzi kabelky Swipe, která obstojí i v testech NASA.
Foto: coperni
Když se na přehlídce Coperni pro jaro – léto 2023 objevila Bella Hadid ve spodním prádle s šaty nastříkanými přímo na tělo, pařížská značka málem zbořila internet. Spoluzakladatelé Coperni, Sébastien Meyer a Arnaud Vaillant, mají víc než jen talent propojovat nové dimenze, a proto jejich značka zkoumá nejen možnosti moderní technologie, ale také sféry času a prostoru. Příkladem budiž loňská podzimní kolekce, kde Coperni kabelka Swipe – kterou si lze představit jak v masivním zlatě, tak jako retro připomínku discmanu z 90. let – byla vytesána z kousku tmavého šedého kamene a posypána úlomky skutečného meteoritu.
Něco z kosmického věku se objevilo i na přehlídce pro sezonu podzim - zima 2024/2025. Práce na kolekci inspirované sci-fi vedla kreativního ředitele a spoluzakladatele Sébastiena Meyera k hledání materiálu, který je „mimo tento svět“. Během svého průzkumu objevil Meyer aerogel, křemíkový pevný materiál používaný NASA k zachycování hvězdného prachu, který je 1 000krát řidší než sklo a 99 % jeho objemu tvoří vzduch.
Foto: coperni
Foto: coperni
Když s Meyerem a Vaillantem hovořím přes Zoom ráno v den přehlídky Coperni na fashion weeku v Paříži, sedí nadšeně kolem dřevěné krabice, která ukrývá jejich výtvor z aerogelu, totiž novou verzi signature kabelky Swipe. Generální ředitel a spoluzakladatel Vaillant popisuje doplněk jako „magický jako obláček“ a já jsem prvním mimo jeho tým, kdo ho vidí.
Pro realizaci nového designu Swipe spolupracovala značka Coperni s řeckým výtvarným umělcem, akademikem a výzkumníkem Ioannisem Michalousem. Spoluzakladatelé ho kontaktovali přes DM na Instagramu, což je vzhledem k tomu, že tvar jejich signature kabelky nese název po funkci odemykání na iPhonu, docela vhodný způsob komunikace. Výsledkem je super křehká kabelka vážící pouhých 30 gramů, která vznikla po vytvoření patnácti prototypů. Na Zoomu Vaillant strčí pod ucho kabelky – která navzdory své delikátnosti unese až 4 000násobek své vlastní váhy – černou propisku a vysvětluje, že se jedná o „největší předmět z aerogelu vyrobený na Zemi“.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.