Doplňky

Určitě mám klobouk i pro vás, říká návrhář Ruslan Baginskiy

Z čepic s kšiltem a vyšívaným monogramem dokázal udělat virál. Mezi jeho největší fanoušky patří nejslavnější tváře současnosti, Madonna se v jeho klobouku objevila na obálce Vogue. Ukrajinský designér Ruslan Baginskiy uspěl tam, kam se tisíce jiných nepřiblíží ani na kilometr. Nyní představuje novou couture kolekci z upcyklovaných materiálů, o které budete snít. O ekologii, vlivu globální karantény a couture si s ním povídala fashion & beauty editorka Cindy Kerberová.
Foto: Sychrodogs
Ruslan Baginskiy Couture 2020
Vše začalo před pěti lety klasickými fedorami a slamáky inspirovanými fotografiemi ze začátku 20. století. Stačilo, aby si jeden z ručně šitých klobouků vzala Bella Hadid, vyfotila se na Instagram a z ukrajinského designéra se stal jeden z nejsledovanějších kloboučníků současnost. Právě známé tváře a sociální sítě ho okamžitě katapultovaly mezi módní elitu a z jeho stejnojmenné značky se stal vzorový příklad, že když jste na správném místě ve správný čas a se správným produktem, můžete prorazit doslova přes noc. Dnes jeho čepice baker boy s vyšitým monogramem najdete v šatnících stovek celebrit, módních ikon současnosti a instagramových influencerů.
K úspěšným ready-to-wear kolekcím loni přidal couture linii. „Haute Couture byl můj sen od začátku, je to způsob vyjádření mojí vize. Samozřejmě se od komerčních kolekcí liší, je více o vyprávění příběhu, sdílení kultury, v níž jsem vyrůstal, a objevování něčeho, co může mít nějaký dopad,“ vysvětluje Ruslan Baginskiy k řadě, kterou považuje víc za umění než další odnož byznysu. „Myšlenka celé značky je oživit tradici nošení klobouků, couture je však sen, umění.“ Zatímco ready-to-wear klobouky a čepice najdete v mnoha zemích a prestižních globálních e-shopech, couture kreace navrhuje čistě na focení a červený koberec. 
Ty letošní prezentuje v ryze digitálním formátu na fotkách dua Synchrodogs, které stylovala Julie Pelipas z Vogue Ukraine. „Vzhledem k novým skutečnostem jsme je nemohli představit v Paříži, a tak jsme se rozhodli pro nový formát a dali veškeré úsilí umělecké spolupráci s duem Synchrodogs,“ říká designér ke snímkům, které doprovází i speciální instagramový filtr. „Každý si tak může vyzkoušet couture kreaci,“ dodává Baginskiy.
Foto: Sychrodogs
Ruslan Baginskiy Couture 2020
Foto: Sychrodogs
Ruslan Baginskiy Couture 2020
Kolekci, kterou neomezuje na jednu sezonu, vytvořil ze zlata, stříbra, slámy a tylu. „Spoustu materiálů jsme postupně nasbírali na vintage aukcích a bleším trhu. Květy tradičního ukrajinského slézu jsou z recyklovaných plastových lahví. Téma recyklace a upcyklace je pro mě v tuto chvíli naprosto zásadní,“ říká designér, jehož klobouky a čepice nosí mj. Kaia Gerber, Taylor Swift, sestry Hadidovy, Miley Cyrus, Irina Shayk, Nicky Hilton a Alicia Keys. Ekologický dopad své tvorby měl při navrhování i procesu výbory podle svých slov celou dobu na paměti. „Věřím, že tímto směrem bychom se měli dát všichni. Je to samozřejmě dlouhá cesta.“
Módní svět nelze změnit přes noc, ale pokud něco můžeme změnit a ovlivnit, je naší povinností to také udělat.
Stejně jako stovky jiných designérů, i na něj dopadla globální karanténa. Baginskiy ji dokázal proměnit v pozitivní zkušenost. „Dostali jsme možnost zpomalit, rozhlédnout se a dát si sami sobě čas na přemýšlení a naučení se nových věcí. Samozřejmě kreativita před a po je jiná. Měl jsem více času objevovat lokální manufaktury a jejich techniky, navštěvovat muzea, pracovat s talentovanými umělci v mé rodné zemi. Tato zkušenost mě velmi inspirovala,“ popisuje návrhář.
Stejně jako jiní kloboučníci i on se mnohokrát setkal s názorem: „klobouk mi prostě nesluší“, Ruslan Baginskiy má jednoduchou odpověď: „Pravda je taková, že pro všechny existuje správný klobouk. Jen ho potřebujete najít. Jsem přesvědčený o tom, že ve svých kolekcích mám ten pravý pro každého.“