Doplňky

Stačí jediný pohled a zamilujete se (zas a znova) do Chanel

Bezhlavě a vášnivě. Tahle diamantová kolekce vám nedá spát.
Foto: Chanel
Říká se, že štěstí si za peníze nekoupíte. Možná to je pravda, ale ten pocit, když na vlastní oči spatříte dokonalou krásu, můžete si jí dotknout a ještě si ji vyzkoušet, rozhodně silné emoce přináší. Proto každou sezonu vzniká několik výjimečných kolekcí šperků, které svým vzhledem a jedinečností přinášejí více jen pouhou radost. Svým autorům i šťastným majitelům, které unikátní klenoty zařadí do svých sbírek. Haute Joaillerie je pro klenotníky to samé, co haute couture pro módní návrháře. Výkladní skříň řemeslného umění a nekonečné fantazie. Elitní klub, do kterého může vstoupit jen vybraná společnost. A to platí i pro designéry. 
V ateliérech Chanel se tuto sezonu nechali inspirovat nábytkem. Ne ledajakým. Lakovanými paravány, kterými se Coco Chanel neustále obklopovala a zdobila si všechny své prostory, ve kterých pracovala a žila. Pokaždé, když se stěhovala, paravány šly s ní. „Jsem jako šnek, nosím si svůj dům sebou,“ řekla spisovatelce Claude Delay. V jeden moment vlastnila přes 30 vzácných kousků, které jsou dodnes k vidění v bytě nad butikem v pařížské Rue Cambon. Dávají prostoru tajuplný, exotický nádech. Vrhají stíny, díky jim se každá místnost zdá být menší, intimnější. Coco Chanel se dokonce spisovatelce svěřila, že nikdy nebyla schopná žít v otevřených prostorách. 
Byt Coco Chanel nad pařížským butikem v Rue Cambon
Ručně malované paravány se ve šperkařských kolekcích Chanel objevily již dříve, ale až tuto sezonu poprvé jako ucelená kolekce. Oboustranný náramek z bílého a žlutého zlata a černého onyxu s bílými a žlutými diamanty je jedním ze šperků, na které nelze zapomenout. A takových šperků najdete v kolekci mnohem víc. 
Pro Chanel typická monochromatická paleta v této kolekci dostává zcela nový rozměr. Oslnivý lesk bílých diamantů a platiny dává vyniknout vzácným barevným diamantům. Ty jsou ještě větší a okázalejší. Centrální kameny váží až 13.24 karátů, stejně jako v případě prstenu s hnědo-zeleným diamantem.
Při bližším pohledu objevíte nádherné růžové safíry, rubíny, černé spinely a kontrastní tsavority zasazené pro bílé a žlutého zlata a platiny. Stejně zásadní roli hraje perleť a lak, ze kterých mistři klenotníci v ateliérech na Place Vendôme vytvořili mraky, kamélie, vrcholky hor, ptáky a další motivy typické pro čínské paravány. 
Nejnáročnější šperkem celé kolekce (která čítá 59 kusů) je náhrdelník Précieux Envol, nad jehož výrobou strávili šperkaři 980 hodin, než vzniklo mistrovské dílo z bílého zlata a diamantů. Pohled na jeho výrobu je stejně fascinující jako finální šperk. Od první skici. Krok za krokem. 
Ptáček, dokonale ztvárněný do nejmenšího detailu, se vznáší nad třpytivými kaméliemi a shlíží na křišťálově čirý diamant. Nemůžete z něj spustit oči. Září při sebemenším dopadu světelného paprsku, přitahuje na sebe pozornost, aniž by měl celkový dojem byť na jedinou vteřinu překročit hranice elegance a vkusu, na které si Coco celý život zakládala. Iluze pohybu je dokonalá.
Jak vznikal diamantovaný náhrdelník