Doplňky

Sluneční brýle 2019: Velké, větší, největší

Zatímco ještě před pár měsíci a týdny se street style trendy neobešly bez miniaturních obrouček, tuto sezonu je všechno jinak. Přirozenou odpovědí na všechny špatné zprávy a miniaturizaci dovedenou do extrémů je pořádný štít. 
Karta se obrací a na scénu přicházejí maxi brýle. Obroučky o velikosti XXL s černočernými skly i těmi barevnými. Strohé, nebo zdobené křišťály a růžovými mašličkami. Modely balancující na hraně mezi sportovním stylem 90. let tak, jak je nosila Paris Hilton a teď Kim Kardashian, a surfařkou. Ovšem bez prkna, zato s šátkem nebo čelenkou na hlavě. Výběr je, stejně jako jejich efekt, maximální.
Na přehlídkách je ukázal Tom Ford, Alessandro Michele pro Gucci, Jonathan Anderson pro Loewe, Miu Miu, Prada, Givenchy, Tod’s, Stella McCartney a neodolala ani Maria Grazia Chiuri v jarní prêt-à-porter kolekci pro Dior či Rick Owens. 
Kulaté, nebo hranaté? Na tvaru nesejde, zásadní je pouze velikost. 
Klíčová otázka letos nezní, jak sluneční brýle nosit, ale z čeho jsou vyrobené. Stella McCartney tuto sezonu uvedla na trh kolekci ekologických slunečních brýlí a obrouček. Místo běžného diethyl ftalátu z ropy použila bio acetát a celulózu, přirozenou, ekologicky odbouratelnou alternativu šetrnou k životnímu prostředí.
"Zavázali jsme se, že do roku 2025 odstraníme všechny zbytečné a problematické plasty," uvedla při uvedení kolekce designérka. Všechny plasty od Stelly budou stoprocentně recyklovatelné nebo kompostovatelné. Stejný závazek i termín oznámil i další britský módní dům. Burberry postupně nahrazuje všechna ramínka za ekologické varianty, stejně tak i tašky a obaly na oblečení.