Celebrity

Napříč (ne)odhalenou identitou Billie Eilish

Provokativní zpěvačka, skladatelka a výherkyně několika cen Grammy Billie Eilish během let plných slávy několikrát změnila image, ale i postoje. Opravdovost těch posledních pro Vogue.cz zhodnotila její vrstevnice Zoe Špalková, studentka a nadšenkyně do psychologie. Jak generace Z hodnotí samu sebe? 
Foto: Getty images
Billie Eilish
Mladá a věčně proměnlivá osobnost, která má na kontě už mnoho kontroverzních titulků. Za jeden z nich bychom mohli považovat i ten náš, přece jen se dotýkáme velmi intimní oblasti – sexuality. V jednom z posledních rozhovorů pro týdeník Variety se umělkyně otevřela ohledně svého vztahu k ženám. „Vždy jsem měla pocit, že se do nich nemohu natolik vcítit a projevovat vůči nim sesterskou sounáležitost a solidaritu,” říká otevřeně. „Přitom k nim cítím hluboký obdiv a miluji je jako lidské bytosti. Přitahují mě fyzicky, zároveň mě ale jejich krása a přítomnost občas děsí,” dodává. Pro mnohé se jednalo o statement nepotvrzující nic nového, pro ostatní o šokující zjištění. V návaznosti na tento rozhovor byla Billie o měsíc později týdeníkem Variety opět dotázána, zda bylo prohlášení z rozhovoru jakýmsi coming outem. „Nebyl to záměr,” dušuje se Bille, nicméně rozhovor vítězoslavně ukončuje slovy „I am for the girls!” Video z interview se brzy stalo virálním. 
Rozhovor i samotná slova zpěvačky působí v krátkém záznamu trochu stydlivým, avšak převážně uvolněným a pozitivním dojmem, nečekaná reakce nastává vzápětí, a to den po uveřejnění videa na YouTube. 
Zpěvačka na svém Instagramu zveřejňuje fotku se staženými kalhotami, která nese mírně zahořklý až sarkastický popisek: „Díky Variety za udělení ceny a taky za můj coming out na červeném koberci. Místo toho, abychom se bavili o něčem, na čem skutečně záleží, probírali jsme mojí sexualitu. Mám ráda kluky i holky, už mě s tím nechte být prosím. Koho to ve skutečnosti zajímá?”

Jízlivě vyznívající post zakončuje zpěvačka výzvou k poslechu What Was I Made For, soundtracku vytvořeného speciálně k letošnímu filmhitu Barbie. Texty jednadvacetileté (dnes již dvaadvacetileté) umělkyně otevřeně hýří zmínkami o sexuální identitě, tlaku na tělesný vzhled a krásu. Toto lehce rozporuplné chování na sociální síti může být tedy vnímáno jako reakce na intenzivní pozornost médií a veřejnosti. 
Z videa je však patrné, že otázka byla položena reportérkou ve velmi mírném a přátelském duchu a pouze navazovala na již zmíněný statement samotné hvězdy. Nikdo záměrně neinicioval jakékoliv odhalení.

Zpěvaččin postoj lze proto chápat jako dodatečnou obranu vlastního soukromí a snahu udržet si kontrolu nad celou situací. V komentářích pod příspěvkem se okamžitě rozvinula debata, v níž stojí většina komentujících na straně reportérky, a i věrní fanoušci hlásají, zda není obdobný příspěvek pouze zbytečným krokem než validní obranou. Otázkou tedy zůstává, zda nebyla reakce mladé hvězdy opravdu spíše jakýmsi impulzivním výkřikem nad situací, kterou explicitně vyvolala sama svým otevřeným projevem?