Celebrity

5 věcí, které jste o Anne Hathaway nevěděli

Držitelka Oscara, Zlatého glóbu, Emmy a desítek dalších prestižních cen se po malé přestávce vrátila zpátky do centra pozornosti filmového, ale i módního a beauty světa. U příležitosti jejích narozenin se pojďme podívat na méně známá fakta o Anne Hathaway.
Foto: James Devaney/GC Images
Anne Hathaway na přehlídce Michaela Korse v New Yorku, 14. září, 2022

Mimo jiné snila o tom, že se stane jeptiškou

„Když jsem byla mladší, chvíli jsem dokonce přemýšlela o tom, že se stanu jeptiškou,“ prohlásila herečka před lety. „Víte, jak to chodí, když dospíváte a chcete se stát vším možným...“ Anne Hathaway, která byla vychována jako katolička, se však s církví rozešla krátce po coming-outu svého staršího bratra. „Proč bych měla podporovat organizaci, která má omezený pohled na mého milovaného bratra?“ nešla herečka nakonec pro ostrá slova daleko.

Během konkurzu spadla ze židle — a pak nastal zlom...

Anne Hathaway na sebe poprvé upozornila svým účinkováním ve snímku Deník princezny, ale roli získala  náhodou. Cestovala původně na Nový Zéland, kde měla hrát v nezávislém filmu The Other Side of Heaven, v Los Angeles však měla 26hodinovou přestávku, a tak se stihla zúčastnit konkurzu na „menší“ filmový projekt. Právě tam se setkala s režisérem Garrym Marshallem. „V jednom okamžiku jsem byla natolik nervózní, že jsem spadla ze židle, ale myslím, že právě to na něj udělalo největší dojem,“ myslí si dodnes herečka, o které je známo, že jí smysl pro humor rozhodně nechybí.

Dodnes cítí vděčnost za svoji osudovou roli

Snímek Deník princezny vstoupil do kin roku 2001 a Anne Hathaway si tento okamžik pravidelně připomíná. „Vzpomínám a děkuji vesmíru, děkuji s otevřeným srdcem, protože to byl den, kdy se mi splnily sny. V mém životě je spousta věcí, které jsou velmi reálné, ale také spousta těch, které jsou až pohádkové. A moje pohádka začala v ten den.“

Ve svých rolích chce být maximálně přesvědčivá

Anne Hathaway od té doby zářila v mnoha slavných filmech, ale málo se už ví, že odmítla například hlavní roli v komedii Zbouchnutá. Důvod? Scéna, kdy by měla rodit. „Vzhledem k tomu, že jsem sama mateřství nezažila, nevěděla jsem, jak bych to procítila. To mi vadilo,“ vysvětlovala herečka v roce 2012 (čtyři roky předtím, než se jí ve skutečném životě narodil syn Jonathan; načež v roce 2019 přišel na svět i druhý syn Jack). Roli tedy nakonec dostala Katherine Heigl.

Inspiraci hledá u své maminky

Jablko nepadá daleko od stromu. Jinými slovy: Hereččina maminka Kate během prvního turné Bídníků hrála Fantine, klíčovou postavu muzikálu. A za stejnou roli pak její dcera v roce 2013 získala Oscara. „Hodně mi vyprávěla o svých zkušenostech s rolí. To mi dodalo ještě větší jistotu, že mám Fantine v krvi,“ prozradila Anne a dodala: „Myslím, že mi to umožnilo spojit se s postavou na hlubší úrovni, když jsem věděla, jak moc pro ni znamená.“ A co na to její rodička a mentorka? „Vím, že jsem její matka, ale upřímně si myslím, že jako Fantine byla dokonalá,“ řekla Kate deníku Los Angeles Times. „Do role se ponořila mnohem hlouběji než já.“