Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Celebrity

5 věcí, které jste o Anne Hathaway nevěděli

tým VOGUE12. 11. 2023
Držitelka Oscara, Zlatého glóbu, Emmy a desítek dalších prestižních cen se po malé přestávce vrátila zpátky do centra pozornosti filmového, ale i módního a beauty světa. U příležitosti jejích narozenin se pojďme podívat na méně známá fakta o Anne Hathaway.
Anne Hathaway na přehlídce Michaela Korse v New Yorku, 14. září, 2022
Foto: James Devaney/GC Images
Anne Hathaway na přehlídce Michaela Korse v New Yorku, 14. září, 2022

Mimo jiné snila o tom, že se stane jeptiškou

„Když jsem byla mladší, chvíli jsem dokonce přemýšlela o tom, že se stanu jeptiškou,“ prohlásila herečka před lety. „Víte, jak to chodí, když dospíváte a chcete se stát vším možným...“ Anne Hathaway, která byla vychována jako katolička, se však s církví rozešla krátce po coming-outu svého staršího bratra. „Proč bych měla podporovat organizaci, která má omezený pohled na mého milovaného bratra?“ nešla herečka nakonec pro ostrá slova daleko.

Během konkurzu spadla ze židle — a pak nastal zlom...

Anne Hathaway na sebe poprvé upozornila svým účinkováním ve snímku Deník princezny, ale roli získala  náhodou. Cestovala původně na Nový Zéland, kde měla hrát v nezávislém filmu The Other Side of Heaven, v Los Angeles však měla 26hodinovou přestávku, a tak se stihla zúčastnit konkurzu na „menší“ filmový projekt. Právě tam se setkala s režisérem Garrym Marshallem. „V jednom okamžiku jsem byla natolik nervózní, že jsem spadla ze židle, ale myslím, že právě to na něj udělalo největší dojem,“ myslí si dodnes herečka, o které je známo, že jí smysl pro humor rozhodně nechybí.
Anne Hathaway
1 / 16
Anne Hathaway
Foto: Photo by Gotham/GC Images

Dodnes cítí vděčnost za svoji osudovou roli

Snímek Deník princezny vstoupil do kin roku 2001 a Anne Hathaway si tento okamžik pravidelně připomíná. „Vzpomínám a děkuji vesmíru, děkuji s otevřeným srdcem, protože to byl den, kdy se mi splnily sny. V mém životě je spousta věcí, které jsou velmi reálné, ale také spousta těch, které jsou až pohádkové. A moje pohádka začala v ten den.“

Ve svých rolích chce být maximálně přesvědčivá

Anne Hathaway od té doby zářila v mnoha slavných filmech, ale málo se už ví, že odmítla například hlavní roli v komedii Zbouchnutá. Důvod? Scéna, kdy by měla rodit. „Vzhledem k tomu, že jsem sama mateřství nezažila, nevěděla jsem, jak bych to procítila. To mi vadilo,“ vysvětlovala herečka v roce 2012 (čtyři roky předtím, než se jí ve skutečném životě narodil syn Jonathan; načež v roce 2019 přišel na svět i druhý syn Jack). Roli tedy nakonec dostala Katherine Heigl.

Inspiraci hledá u své maminky

Jablko nepadá daleko od stromu. Jinými slovy: Hereččina maminka Kate během prvního turné Bídníků hrála Fantine, klíčovou postavu muzikálu. A za stejnou roli pak její dcera v roce 2013 získala Oscara. „Hodně mi vyprávěla o svých zkušenostech s rolí. To mi dodalo ještě větší jistotu, že mám Fantine v krvi,“ prozradila Anne a dodala: „Myslím, že mi to umožnilo spojit se s postavou na hlubší úrovni, když jsem věděla, jak moc pro ni znamená.“ A co na to její rodička a mentorka? „Vím, že jsem její matka, ale upřímně si myslím, že jako Fantine byla dokonalá,“ řekla Kate deníku Los Angeles Times. „Do role se ponořila mnohem hlouběji než já.“
Anne Hathaway jako Fantine ve filmu Bídníci (Les Miserables, 2012).
1 / 12
Anne Hathaway jako Fantine ve filmu Bídníci (Les Miserables, 2012).
Foto: Alamy Stock Photo