Celebrity

Sabina Jakubowicz v Cannes. Chce být ženou, která miluje sebe samu (a inspiruje k tomu ostatní)

Ani polská modelka, která má ve svém portfoliu titulní strany nejprestižnějších módních časopisů, si nenechala ujít červený koberec v Cannes. Festival navštívila již podruhé — a při té příležitosti nám prozradila, jak si vybírala slavnostní outfit, jak moc je pro ni důležitý make-up, ale i to, jak v modelingu začínala.

Kdo se postaral o šaty, které jste vynesla na červený koberec?

Outfit pro mě vytvořil talentovaný polský návrhář Dawid Wolinski, zatímco výběr šperků měla pod palcem firma Boucheron, která mě do Cannes pozvala. S Dawidem jsem absolvovala řadu zkoušek — a pokaždé jsme outfit pozměnili. Jeho touha vybrat oblečení, které odráží mou osobnost, mě ale nadchla. Baví mě, když má oblečení svého ducha, zvláště na festivalu. Návrh nejprve obsahoval četné ozdoby, mašle a korzety. Dawid ale nakonec dospěl k závěru, že v jednoduchosti tkví síla a krása. Zbožňuji rychlost a motorky, proto šaty na červený koberec měly připomínat sportovní motorku, na které teď jezdím. 
Foto: Francois G. Durand/Getty Images

Co dalšího měl váš outfit vyzařovat?

Měl ztělesňovat mocnou, nezávislou a emancipovanou ženu. Chci být ženou, která obejme své tělo, miluje sama sebe. Chci, aby ostatní ženy opustily svůj strach ze sebepřijetí a žily a oblékaly se v souladu s vlastním srdcem, svým skutečným já. Každý červený koberec, včetně Cannes, je navíc bojištěm, kde musíte soutěžit o pozornost a slušný obraz. Tato bitva ale trvá krátce, proto musíte být dokonale připraveni.

Je pro vás důležitější oblečení, šperky, vlasový styling, nebo make-up?

Když jsem byla mladší, záleželo mi výhradně na oblečení, ale čím jsem starší, dochází mi, že všechno je stejně důležité. Nedokážu se cítit pohodlně, pokud na některý z těchto aspektů zapomenu.

Máte raději glam, nebo přirozený vzhled?

Ještě před pár lety bych řekla, že jediný přijatelný vzhled je ten přirozený. Korektoru nebo řasenky jsem tehdy používala jen po málu. Ale teď, když jsem si konečně osvojila pár technik a naučila se, jak make-up aplikovat, jsem si ke glamu vybudovala lásku. Během týdne módy si většinou líčím sama. Je to nová dovednost, kterou mohu s radostí sdílet na sociálních sítích, a mým followerům se, jak se zdá, líbí způsob, jakým to dělám. Vzhled se dá make-upem opravdu vylepšit. Není nic špatného na zvýraznění lícních kostí, barvy očí nebo zakrytí drobných nedokonalostí.
Foto: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
Foto: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images
Foto: Marc Piasecki/Getty Images for Kering

A co šperky?

Dříve jsem šperky nenosila, protože jsem věřila, že mě dělají starší, než jsem. Až v poslední době jsem si uvědomila, jaká chyba to byla! Šperky nyní zbožňuji. A protože mě letos na červený koberec pozvala značka Boucheron, byly opravdu důležité — vlastně díky nim můj outfit opravdu vynikl. Byla to obrovská čest, vynést klenoty této značky, jelikož tato společnost má pozoruhodnou historii.

Na které místo v Cannes jste se těšila nejvíce?

Bezpochyby na divadlo a červený koberec. Také bych ráda řekla, že jsem měla čas na turistické procházky městem, ale tomu tak bohužel nebylo. Můj kamarád bydlí v Cap d'Antibes, kam často jezdím, když pobývám v jižní Francii. Naše výlety do Cannes se obvykle skládají z jídla v restauracích a nakupování, o to víc se už tedy těším na další turistické objevování…

Měla jste alespoň čas vidět některý z filmů?

Ano, stihla jsem dvě premiéry — filmů Monster a Indiana Jones. Ten první mě opravdu donutil přemýšlet, zapojit emoce. Zpracovává totiž obtížné téma dojemným i děsivým způsobem. Stále na to myslím.

Čeho si na svém osobním stylu ceníte nejvíce? 

Ačkoli jsem žena, mám, jak jsem už řekla, jeden hodně divoký zájem — motorky. (Na motorce jsem projela už snad půlku Evropy a letos se chystám znovu do Albánie. Dává mi to pocit svobody a klidu. Nevím, co bych bez své motorky dělala.) Také v sedle chci vypadat co nejlépe — pečlivě si proto vybírám oblek, který moji jízdu doplňuje. Miluji módu a jsem pro ni zapálená. Když moji oblíbení návrháři odhalí novou kolekci, jsem první, kdo o tom ví. Můžu ztratit pojem o čase, když hledám jedinečné staré předměty a čtu o slavných designérech. Pro mě je zásadní čerpat aktuální informace o nejnovějších trendech, je to pro mě přirozené stejně jako dýchání. Připadá mi fascinující sledovat, jak se — společně se mnou — vyvíjí můj osobní styl. Můj smysl pro módu je směsí minimalistické sofistikovanosti, smělosti, futuristického stylu a haute couture. Jak klasický smoking, tak dobře padnoucí šaty mi umožňují ukázat různé stránky mé osobnosti.
Foto: Courtesy of Monika Motor
Foto: Stefania M. D’Alessandro/Getty Images for Kering

Jaké byly vaše modelingové začátky?

Jako teenager jsem nikdy o ničem takovém nesnila. Vždy jsem ale měla cit pro styl a zálibu ve zkoušení nových trendů, i když ne vždy vyšly. (smích) O kariéře modelky jsem však vážně uvažovala až na vysoké škole. Můj kamarád fotograf přeposlal mé fotografie jedné agentuře, což byl výchozí bod. Zpočátku jsem to celé brala jako legraci, ale když začaly přicházet peníze, rozhodla jsem se namísto své každodenní práce, kterou jsem získala po promoci na univerzitě, věnovat naplno modelingu.

Objevila jste se na obálkách nejprestižnějších časopisů — pojí se vám s tím zážitek, na který ráda vzpomínáte?

Vidět své jméno a tvář na obálce časopisu je pro mě vždy obrovská čest. Je to jako chodit po červeném koberci: bez ohledu na to, kolikrát se to stane, pokaždé budu nadšená a poctěna. A oblíbený zážitek mám: pro mexické vydání Vogue se chystalo focení obálky s renomovanou fotografkou Ellen von Unwerth… Já si ale z nějakého důvodu myslela, že se ke mně nebude chovat dobře. Úzkostí jsem noc před tím nemohla usnout a na natáčení se připloužila jako vyděšená malá holka (smích). Nakonec mi ale vyrazilo dech zjištění, jak zkušenou a atraktivní fotografkou Ellen je. Celý den s ní byl naprosto fantastický, plný zábavy a spokojenosti z výsledků naší společné práce.

Jaký je váš kariérní sen nebo cíl?

Postupem času jsem se rozhodla, že se vedle modelingu začnu věnovat i online obsahu. Instagram mi umožnil spojit se s tolika úžasnými lidmi po celém světě. Dostávám zprávy od spousty žen, které píší, jak jim moje rady nebo rozhovory změnily životy k lepšímu. Je pravda, že na sociálních sítích spolupracuji s řadou značek, také se podílím na některých redakčních nápadech… a to vše chci ženám ukázat — jak být silnou a nezávislou. Nestarat se o názory ostatních, ale věřit v sebe samu.