Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Celebrity

Legendární kousek: Kožené sako Gwyneth Paltrow slaví renesanci

Jana Patočková21. 6. 2024
Gwyneth Paltrow je bezesporu herecká i podnikatelská legenda. A samozřejmě i legenda stylu – módu má odjakživa v krvi. Proto jsme se v redakci ponořili do archivů a zaměřili se na její looky z devadesátek. Překvapí vás, jak aktuální zase jsou.
Gwyneth se v devadesátých letech vyžívala v minimalismu a v tom, čemu dnes říkáme tichý luxus. Památné jsou její partnerské looky, které ladila spolu s bývalým přítelem Bradem Pittem. Svým bezchybným ležérním stylem, který ztělesňoval esenci devadesátek, dobývali dobový bulvár i módní tisk. S návratem nejrůznějších trendů právě z devadesátých let se rozhodně vyplatí podívat se, co tehdy Gwyneth nosila, jak to stylovala a především – do čeho investovala.

Jedno sako, tolik možností

Kožená bunda rozhodně patří ke stálicím, které by měl mít v šatníku každý. Výjimkou není ani naše Goop lady – už v devadesátých letech právě tento kousek patřil k jejím stylotvorným. Cit pro styl dokázala konkrétní volbou, nesáhla totiž po křiváku nebo bomberu, ale po minimalisticky střiženém saku ve zkrácené délce. Právě do těchto statement pieces se vyplatí investovat. Pak vám už postačí jen bílé bavlněné tričko, boyfriend jeans a conversky a máte nesmrtelný look, se kterým nikdy nešlápnete vedle.
Pokud hledáte lokální alternativu, po netradičně střižených kožených bundách se podívejte do butiku Denisy Nové. Její kabátky z jemné jelenice nebo klasický bomber mají místní původ, jsou nadčasové a vydrží vám roky, podobně jako vydrželo milé Gwyneth sako z devadesátek.

Boyfriend look

Brad Pitt a Gwyneth Paltrow
Foto: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images
Brad Pitt a Gwyneth Paltrow
Boyfriend look je ležérní a nadčasový a tvoří jej výrazné kousky, které by neměly chybět v žádném šatníku. Vyplatí se proto investovat do kvalitních materiálů, ať už jde o lehký vlněný kardigan, nebo o bavlněné tričko, u něhož byste určitě měli vzít v potaz nejen střih, ale také gramáž.
Klasické džíny 501 plant based, LEVI‘S, prodává Levi‘s, 3999 Kč
1 / 6
Klasické džíny 501 plant based, LEVI‘S, prodává Levi‘s, 3999 Kč      
Foto: Levi‘s 

Party glam

Brad Pitt a Gwyneth Paltrow
Foto: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images
Brad Pitt a Gwyneth Paltrow
Kožené sako ve zkrácené délce oceníte i pro formálnější příležitosti. Večerním nebo koktejlovým šatům dodá lehce rebelský nádech.
Vyšívané šaty z hedvábného saténu, VERSACE, prodává Versace, 6500 €
1 / 3
Vyšívané šaty z hedvábného saténu, VERSACE, prodává Versace, 6500 €      
Foto: Versace

Podnikavá dívka

Gwyneth Paltrow
Foto: Ke.Mazur/WireImage
Gwyneth Paltrow
Kožené sako se hodí i na formální pracovní příležitosti, jako jsou meetingy nebo pohovory. Zkuste jej s klasicky střiženými formálními midišaty, a pokud neholdujete lodičkám, vyměňte je za trendy baleríny.
Kožená bunda Anasta, THE ROW, prodává Mytheresa, 3020 €
1 / 3
Kožená bunda Anasta, THE ROW, prodává Mytheresa, 3020 €      
Foto: The Row