Celebrity

Největší hity Stelly McCartney

Britská návrhářka dnes slaví 47. narozeniny. Ohlédněte se s námi za jejími nejdůležitějšími momenty kariéry podle Vogue. 
Stella McCartney je bezpochyby perlou současného britského módního průmyslu - byla vybrána, aby navrhla olympijské uniformy pro tým Velké Británie v roce 2012, ale také, aby ušila svatební šaty vévodkyně ze Sussexu. Je těžké uvěřit, že kdysi byla známá jenom díky svým rodičům.
Nutné podotknout, že když coby návrhářka a dcera Paula a Lindy začínala, setkávala se neustále s cynismem a nejrůznějšími předsudky. Módu studovala na londýnské univerzitě Central Saint Martins a byla to právě ona, která na své absolventské přehlídce v roce 1995 obsadila do rolí modelek Naomi Campbell, Yasmin Le Bon a Kate Moss. Tento chytrý tah jí pochopitelně zajistil takovou pozornost veřejnosti, o které se dalším studentům nemohlo ani snít.
"Když na ten den vzpomínám, cítím se trochu trapně, že jsem byla tak naivní," prozradila později BBC. "Byly to moje kamarádky. S Kate jsem dokonce nějakou dobu bydlela, takže když přišel čas na to vybrat modelky pro mou show, zeptala jsem se jednoduše svých přátel. Chápu proč o tom v novinách všichni psali a spolužáci mě nesnášeli."
První kariérní triumf Stelly McCartney se setkal s rozporuplnými reakcemi. Když se v roce 1997 stala kreativní ředitelkou značky Chloé, její předchůdce Karl Lagerfeld si neodpustil ostrý komentář: "Myslím, že si měli najít někoho s větším jménem. Sice ho mají, ale v hudbě, ne v módě." Nicméně ona a její spolupracovnice návrhářka Phoebe Philo dokázaly, že se skeptici mýlili. Během jejího čtyřletého vedení obraty Chloé vzrostly čtyřnásobně.
Od roku 2001 stojí v čelé své značky, která je postavená na pevných etických zásadách. Podařilo se jí uvést cruelty-free kabelky z umělé kůže, které se staly hitem. Kultovní model Falabella s řetězovým okrajem je od roku 2010 jedním z nejprodávanějších kousků značky a jasně ukazuje, že se módní průmysl ubírá novým směrem, ve kterém hraje udržitelnost důležitou roli.
Stella McCartney má za sebou také nespočet důležitých hvězdných momentů. Nemůžeme pominout rok 1999, kdy se na MET Gala objevila po boku Liv Tyler v tričku "Rocky Royalty", uvolněnou atmosféru na přehlídce v roce 2016, kdy na mole tancovala Cara Delevingne s Joan Smalls a také na spolupráci s Jeffem Koonsem z roku 2015. 
I kovářova kobyla se ale někdy utne. Když se její kamarádka Kate Hudson objevila na Oscarech v roce 2001 ve volánkových šatech z její dílny, kritici ji doslova setřeli. Ani v té chvíli však McCartney nešetřila optimismem a humorem. "Mohl za to nevhodý účes," svěřila se o několik let později. 
Ohlédněte se s námi na nejdůležitější momenty její kariéry v galerii.