Celebrity

Jediná lekce 80s stylu, kterou potřebujete znát

Definovala módu celé jedné dekády. Velká ramena, lesklé šaty, spousta flitrů, ostré lokty a ještě ostřejší názory. Když se podíváte na aktuální kolekce, najdete spoustu odkazů na její šatník. Dame Joan Collins a její top fashion momenty z období kultovního seriálu Dynastie, která vás naučí, co opravdu znamenají trendy podle osmdesátek.
Foto: Independent News and Media/Getty Images
Joan Collins v dublinském hotelu Berkeley Court, 1989
Jednou zatracované, jindy vynášené do nebe. Osmdesátá léta z pohledu módy byla všechno, jen je nudná a průměrná. Doba, kdy návrháři Claude Montana, Thierry Mugler, Christian Lacroix, Jean-Paul Gaultier, Azzedine Alaïa, Gianni Versace, Emanuel Ungaro vládli módnímu Olympu, Karl Lagerfeld vzkřísil Chanel a u Diora vládl Marc Bohan. Zatímco se v Československu vysílaly seriály jako Sanitka, Nemocnice na kraji města, Dobrá voda (o koních) a Velké sedlo (o stavbě přehrady), západní polokouli zasáhla horečka jménem Dynastie a spolu s ní největší mrcha všech dob Alexis Carrington v podání Joan Collins. Byla to právě ona a designér Nolan Miller, kdo proměnil šatníky žen po celém světě. 
Elegantní styl, který jsem hodně nosila v Dynastii, kostýmky, velká ramena s úzkým pasem, barevné detaily a šperky, inteligentní ženy neopustily po celé dekády.
Ani dnes neopouští klíčové trendy, které proslavila a které proslavily i ji. I když od prvního dílu Dynastie uplynulo 39 let, v power dressing má naprosto jasno. Prakticky nikdy už nenosila jiný styl. Lesklé látky, flitrové výšivky a pořádné ramenní vycpávky ji doprovázejí pořád. 
Jakmile se osmdesátky zase začaly dostávat do centra zájmu, značka Kurt Geiger si ji vybrala jako tvář celé sezony a o Vánocích 2018 natočila kampaň pro módní dům Valentino, jehož věrnou zákaznicí je už od 60. let. Pierpaolo Piccioli se jí dokonce musel přizpůsobit, když navrhoval šaty pro Met Gala. Ona chtěla peří, on ne. Na červený koberec dorazila Joan Collins v obrovské róbě s bílým peřím. 
Maximalistický 80s styl se prolíná kolekcemi Saint Laurent, Balenciaga, velká ramena dominují kolekcím Alexander McQueen a Rick Owens, třpytivé šaty najdete u Burberry, objemné kabáty u Maison Margiela, Givenchy i Valentino, šaty se spoustou volánků si už teď můžete zamluvit u Gucci nebo Louis Vuitton. Všechny tyto výrazné prvky jasně odkazují právě na nejslavnější roli Joan Collins.
Nejde ale o „doslovný překlad“ jejího šatníku. Velké vlasy a tuny zlata a perel vynechejte. Jde hlavně o velká ramena a úzký pas. Dekolt buď zcela zakrytý, nebo naopak hodně výrazný. Osmdesátky nesnesou polovičatost. Overal na party se musí pořádně lesknout, barvy na den jsou co nejvíce kontrastní. Černé a bílé není nikdy dost. Stejně jako růžové, červené a zářivé modré, ta je mimochodem barvou letošního roku. Když si od ohňostroje barev a třpytek chcete odpočinout, vždycky tu jsou monochromatické looky. V bílé může osmdesátková móda vypadat dokonce minimalisticky. 
Lidi by měli utrácet víc peněz za oblečení, dneska se už nikdo pořádně neobléká. Všichni končí v džínách a tričku, což je opravdu tragické.
Foto: Walt Disney Television via Getty Images
Joan Collins v seriálu Dynastie, 1982
Foto: Walt Disney Television via Getty Images
Joan Collins v seriálu Dynastie, 1983
Foto: Walt Disney Television via Getty Images
Joan Collins v seriálu Dynastie, 1983
S džínami za ní ani nechoďte, v rozhovoru pro americkou Vogue to řekla naprosto jasně: „Nesnáším džíny, nenávidím je, jsou tak nelichotivé. Ráda chodím v pohodlném oblečení, ale musí být také elegantní.“
To nejlepší z šatníku Alexis Carrington i toho soukromého Joan Collins z let 1981 až 1989, kdy se Dynastie natáčela, najdete v následující fotogalerii. Nejlépe tak pochopíte samotnou podstatu osmdesátek a uniformu úspěšných a sebevědomých, pro které „ne“ není odpověď.