Celebrity

Dánská královna Mary se uvedla do nové role ve sněhobílých šatech

Krátce po druhé hodině abdikovala královna Margrethe II., aby o hodinu později Dánsko přivítalo novou královnu — Mary. Ta na balkon paláce Christiansborg vystoupila po boku svého manžela, nového krále Frederika X., který po své matce převzal trůn. 
Foto: Getty Images
Dánský král Frederik X. a jeho manželka Mary na balkoně Christiansborgu, 14. ledna 2024
Když stále ještě princezna Mary a korunní princ Frederik VIII. přijížděli v motorizované koloně do paláce Christiansborg, bylo jasně vidět, že si budoucí královna na tuto výjimečnou událost vybrala sněhově bílé šaty s dokonale vypracovaným živůtkem. Krátce po 14. hodině dne 14. ledna 2024 pak přijala titul královna manželka — a šlo o významný milník v životě nejen této Australanky, ale i dánského návrháře, který ji pro tuto příležitost navrhl šaty. „Nesmírně vděčný,“ uvedl na svém Instagramu Søeren Le Schmidt a připsal: „děkuji, že jste si mě vybrala.“
Dánský designér se specializuje zejména na oblečení pro celebrity na červený koberec, což mu vyneslo mezinárodní věhlas. Dánská královna si jeho dílo vybrala i proto, že se i on výrazně soustředí na udržitelnou stránku módní tvorby a místo sezonních kolekcí vytvoří minimalistický, nadčasový design, který „funguje v šatníku po mnoho let.“ Ostatně, Mary patří mezi dlouholeté podporovatelky stejnojmenné značky. Od Le Schmidta oblékla šaty i na korunovaci britského krále Karla III.
Dnešní šaty pro královnu Mary byly opravdu královské stejně jako velmi moderní. Dlouhé rukávy a decentně vyřešený výstřih působily dostatečně tradičně a důstojně. Širší pásek se stříbrnou sponou dodal celku náležitý lesk a eleganci. Dynamický prvek přitom představovala bílá šerpa přehozená přes rameno. Barvu sněhověbílého hedvábí nevybral designér náhodou. Bílá tvoří součást dánské vlajky, a především symbolizuje poctivost a morálku.
Královna Mary i v nové roli zůstává věrna svému vytříbenému vkusu a stylu zdůrazňující její postavení a hodnoty, k nimž se hrdě hlásí. Když na balkoně paláce Christiansborg zdravila statisícový dav, který se shromáždil v ulicích, působila uvolněně. A šlo o ukázkový příklad sebevědomí vyjádřeného oděvem. Volba šatů skvěle ladila také s celkovým pojetím střídání na dánském trůnu. Místo pompézní korunovace, jaká se konala loni v Londýně, proběhlo v Kodani spíše skromné vyhlášení.