Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Celebrity

Dánská královna Mary se uvedla do nové role ve sněhobílých šatech

Cindy Kerberová14. 1. 2024
Krátce po druhé hodině abdikovala královna Margrethe II., aby o hodinu později Dánsko přivítalo novou královnu — Mary. Ta na balkon paláce Christiansborg vystoupila po boku svého manžela, nového krále Frederika X., který po své matce převzal trůn. 
Dánský král Frederik X. a jeho manželka Mary na balkoně Christiansborgu, 14. ledna 2024
Foto: Getty Images
Dánský král Frederik X. a jeho manželka Mary na balkoně Christiansborgu, 14. ledna 2024
Když stále ještě princezna Mary a korunní princ Frederik VIII. přijížděli v motorizované koloně do paláce Christiansborg, bylo jasně vidět, že si budoucí královna na tuto výjimečnou událost vybrala sněhově bílé šaty s dokonale vypracovaným živůtkem. Krátce po 14. hodině dne 14. ledna 2024 pak přijala titul královna manželka — a šlo o významný milník v životě nejen této Australanky, ale i dánského návrháře, který ji pro tuto příležitost navrhl šaty. „Nesmírně vděčný,“ uvedl na svém Instagramu Søeren Le Schmidt a připsal: „děkuji, že jste si mě vybrala.“
Dánský designér se specializuje zejména na oblečení pro celebrity na červený koberec, což mu vyneslo mezinárodní věhlas. Dánská královna si jeho dílo vybrala i proto, že se i on výrazně soustředí na udržitelnou stránku módní tvorby a místo sezonních kolekcí vytvoří minimalistický, nadčasový design, který „funguje v šatníku po mnoho let.“ Ostatně, Mary patří mezi dlouholeté podporovatelky stejnojmenné značky. Od Le Schmidta oblékla šaty i na korunovaci britského krále Karla III.
Dnešní šaty pro královnu Mary byly opravdu královské stejně jako velmi moderní. Dlouhé rukávy a decentně vyřešený výstřih působily dostatečně tradičně a důstojně. Širší pásek se stříbrnou sponou dodal celku náležitý lesk a eleganci. Dynamický prvek přitom představovala bílá šerpa přehozená přes rameno. Barvu sněhověbílého hedvábí nevybral designér náhodou. Bílá tvoří součást dánské vlajky, a především symbolizuje poctivost a morálku.
Královna Mary i v nové roli zůstává věrna svému vytříbenému vkusu a stylu zdůrazňující její postavení a hodnoty, k nimž se hrdě hlásí. Když na balkoně paláce Christiansborg zdravila statisícový dav, který se shromáždil v ulicích, působila uvolněně. A šlo o ukázkový příklad sebevědomí vyjádřeného oděvem. Volba šatů skvěle ladila také s celkovým pojetím střídání na dánském trůnu. Místo pompézní korunovace, jaká se konala loni v Londýně, proběhlo v Kodani spíše skromné vyhlášení.