Móda

Co čekat od newyorského fashion weeku

Tom Ford přesouvá svou show kvůli předávání Oscarů do L.A., značka Rodarte se vrací na scénu a udržitelnost je skloňována všemi pády. 
Když Rada amerických módních návrhářů (CFDA) představila zkrácený a efektivnější program newyorského fashion weeku na sezonu jaro/léto 2020, setkala se s kladnými ohlasy a nadšením široké veřejnosti. „Měli jsme velký úspěch. Nákupčí i editoři jsou spokojení, takže v tomto duchu budeme pokračovat i nadále,“ říká Steven Kolb, CEO CFDA.
Pokud jde o sezonu podzim/zima 2020, Kolb věří, že NYFW (7. až 12. února) bude daleko výraznější, a to díky sestavě plné mladých talentů. Ačkoliv jsou podzimní přehlídky oproti těm jarním méně výraznější, Kolb neztrácí naději. „Na americké módě se mi líbí především to, že i bez ohledu na události kolem nás a měnící se obchodní prostředí zůstává optimistická a plná odhodlání uspět.“
Foto: Gorunway.com

Vliv Hollywoodu

Oscaři se letos budou konat během NYFW (10. února) a právě kvůli tomu představí Tom Ford svou novou kolekci přímo v Los Angeles, dva dny před předáváním cen. Toto rozhodnutí spojuje jeho dvě velké vášně, módu a film, a bude díky tomu v těsné blízkosti těch, kteří potřebují šaty na míru na červený koberec. 
V Los Angeles svou kolekci odprezentuje nezávisle na programu NYFW také značka Baja East (7. února) a No Sesso (22. února).

Důraz na udržitelnost

Nelze si nevšimnout, jak politická scéna ovlivňuje samotné přehlídky, ale Kolb věří, že patrnější vliv politiky bude k vidění během září, tedy blíže k prezidentským volbám 3. listopadu. Nejpropíranějším tématem je aktuálně klimatická krize a to, co značky dělají pro zavedení udržitelnosti.
Show Gabriely Hearst na jaro a léto 2020 byla uhlíkově neutrální, takže doufáme, že tuto sezonu půjde v jejích stopách více návrhářů. Cristina Raventós, ředitelka EcoAct, která dříve spolupracovala s Hearst, se má tento měsíc spojit i s dalšími značkami a návrháři.
Foto: Getty Images

Pozoruhodné návraty

Na scénu se po několika letech vrací (7. února) značka Monse, kterou založilo duo Laura Kim a Fernando Garcia. Ihned naváže přehlídka Rag & Bone, která se také objeví po delší odmlce. Poté, co se představily v LA a nahradily fashion week digitálními lookbooky, přicházejí Kate a Laura Mulleavy z Rodarte na NYFW (11. února) ve velkém stylu.

Důležité absence

V programu NYFW chybí dvě velká jména – Ralph Lauren a Tommy Hilfiger. Zatím nejsou žádné bližší informace o tom, jestli se bude přehlídka Ralpha Laurena vůbec konat, ale víme, že Tommy Hilfiger svou novou kolekci představí v rámci londýnského fashion weeku v galerii Tate Modern 16. února. „Tommy Hilfiger už není spojený jen s jedním městem. Jeho show bude každý rok někde jinde. Jsme rádi, že svou americkou vizi přináší do Londýna,“ říká Kolb.
Na poslední chvíli svou účast zrušil také Jeremy Scott. Místo toho se ukáže na pařížském haute couture fashion weeku (od 5. do 9. července). Alexander Wang tentokrát vynechal kvůli přípravám na velkou oslavu u příležitosti 15. výročí od založení značky. 
Pyer Moss tuto sezonu také přeskakuje, protože prezentuje pouze jednou za rok v září. Stejně tak Matthew Adams Dolan a Maryam Nassir Zadeh.

Netradiční koncepty

Místo tradiční přehlídky bude Tanya Taylor promítat krátké filmy ženských komiček oblečených do modelů z kolekce na podzim a zimu 2020. Neformální party v obchodě na Gret Jones Street bude mít značka 3.1 Phillip Lim. 
Rihanna vynechává svou velkolepou Savage x Fenty show, namísto toho měla 3. února jen menší pop-up v obchodním domě Bergdorf Goodman. 
Foto: Getty Images

Nové talenty

Na NYFW se představí také řada nových talentů včetně značky Sukeina návrháře Omara Salama (12. února), Priscavera (7. února) a Private Policy (8. února). Elite World Group, mateřská společnost agentury Elite Model Management, představí svou novou značku e1972. Na přehlídce se objeví nejnovější modelingové hvězdy včetně Jasmine Sanders a Isabeli Fontana (8. února).