Cuisine

Seriály o jídle hýbou světem: co budete na Velikonoce vařit vy?

Ať už v kuchyni trávíte celé hodiny, nebo místo indukčního sporáku mačkáte maximálně aplikace s dovozem jídla, připravili jsme pro vás menší průřez pořady, které vám vyřeší dnešní menu anebo jen zlepší náladu. Dobrou chuť!

Nakrmte někdo Phila (Somebody Feed Phil, 2018-2020)

Tento sympatický pán, jehož byste s klidem adresovali jako strýčka z vaší rodiny, má na svědomí sitcom známý z devadesátých let Raymonda má každý rád, a i když jste možná Raymonda rádi neměli, tak Phila si zamilujete. Dokument na Netflixu má čtyři série a hlavní postava v něm cestuje od Mexika po Dublin a ochutnává to nejlepší z kuchyně daných zemí od těch nejvyhlášenějších kuchařů po street food. Příjemným bonusem je osobní zainteresovanost Phila, objevuje, nebojí se ptát a je až nakažlivě nadšený. 

Sůl, tuk, kyselost a teplota (Salt, Fat, Acid, Heat, 2018)

Čtyřdílný dokument kuchařky a spisovatelky Samin Nosrat, která se během svých cest za jídlem nechala inspirovat hledáním všech detailů okolo těchto čtyř hlavních aspektů samotného vaření. Laskavé, milé a velmi propracované jednotlivé díly, které vás vezmou po celém světě do nejrůznějších kuchyní i za těmi, kteří v nich kralují. Dokonce bychom si troufli říci, že pokud se chystáte pokořit národ v příštím MasterChefovi, určitě byste seriál neměli propásnout.

Šéfkuchařův stůl (Chef's Table, 2015-2019)

Šest sérií po šesti dílech a nejlepší šéfkuchaři z nejlepších, restaurace, ve kterých dostanete místo třeba až za rok, a ten nejzajímavější dokumentární seriál pro opravdové fanoušky toho nej, co gastronomie nabízí. Bez přehánění vás jednotlivé epizody pohltí a až intimní vyprávění michelinských kuchařů z předních příček žebříčku Top World 50 Restaurants vás dostane nejen na místa na světě, kam se nutně musíte podívat, ale hlavně nabudí chuťové buňky na maximum. 

To nejlepší ze zbytků (Best Lefovers, 2020) 

Čas strávený doma se prodlužuje a nápady, z čeho a co vařit, docházejí. Reality show Best Lefovers tak naši pozornost přitáhla na 100 %. Když už jste si objednali to dokonalé šafránové rizoto, které nedojedené zůstalo v lednici ze včera, byl by přece hřích jej vyhodit do koše. V show soutěží kuchaři, kteří mají za úkol uvařit ze zbytků luxusní hlavní chod, a kritičtí porotci jejich výtvory hodnotí. Inspirace, trocha napětí, humoru i chuť si dát minimálně polovinu z toho, co vidíte na talířích. 

Pouliční strava (Street food, 2019-2020)

Kdo by na cestách neochutnal jídlo z ulice, jako by neexistoval. Takž všeho nechte a zapněte si tyto dvě skvěle natočené série cestovatelského dokumentu z Asie a Latinské Ameriky plného omamných vůní, exotických chutí a silných příběhů. Někdy vás možná netradiční pouliční speciality příliš lákat nebudou, ale slibujeme, že z velké většiny budete chtít vše ochutnat a už jen pro ty dobroty se na stejné místo i okamžitě vydat.