Cuisine

Vogue v kuchyni #9: Jablečný koláč à la Hermès

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes jsem ale nic zkoušet nechtěl. Chtěl jsem upéct božsky jednoduchý a jednoduše božský koláč, na který je spolehnutí a jehož se snad nedá přejíst. Koláč, co je úplně jako Hermès.
Foto: Courtesy of Hermès
Hermès, jaro/léto 2021
Foto: Martin Váša
Jablečný koláč
Hermès miluju. Je to ten druh lásky, o kterém nám – tehdy ještě v mnoha případech nepolíbeným – vyprávěla vyučující během hodin občanské výchovy na střední. Rozdíl mezi zamilovaností a láskou, říkala, je ten, že zamilovanost je intenzivní, ale krátká. Láska, ta se prý pozná podle větší střízlivosti a zpravidla má delší trvání, je stabilní, založená na důvěře a důvěrné znalosti druhého. Když jsem sledoval jarní kolekci Hermès, musel jsem na učitelčina slova myslet. Málokdo umí oblečením tak chytře svádět jako Nadège Vanhee-Cybulski, a třebaže se love story mezi mnou a značkou píše dlouhá léta, připadá mi pořád intenzivní.
Hermès má pro mě chuť a vůni jablečného koláče. Intimně známou, ale nikdy všední. Obojí (tradiční dům i tradiční recept) pro mě symbolizuje určitou lehkost bytí. Něco, co mě pravděpodobně bude vždy přitahovat.
Švédský jablečný koláč, o jehož recept se s vámi záhy podělím, jsem objevil díky Green Kitchen Stories, ale jeho autorkou je Linda Lomelino. Pro Švédy je příznačné, že do zákusků dávají hodně exotické koření, a ani tenhle není výjimkou. Jeho nedílnou součástí je kombinace, která nemá šanci mě omrzet: skořice s kardamomem. Pokaždé jich při pečení vědomě používám víc, než radí recept.
Postup je snadný. I kdyby byl švédský jablečný koláč tím prvním, co kdy upečete, je velká šance, že se vám podaří. Nevyžaduje zkušenost ani zručnost, chce jen trochu vašeho soustředění, zhruba jeden a půl lžičky. To z jeho přípravy činí terapeutickou záležitost. Meditace mi nikdy příliš nešla, ale představuju si, že se po ní člověk cítí tak jako já, když dávám tuhle birkinku mezi koláči do trouby.
Připravte si:
  • 150 g másla
  • 175 g moučkového cukru
  • Velké vejce
  • 75 g mandlové pasty (recept najdete zde)
  • ½ lžíce citronové kůry
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky kardamomu
  • 1 ½ lžičky kypřicího prášku
  • 180 g hladké mouky
  • Špetku soli
  • 125 ml mléka
  • 4 jablka
  • Lžíci krupicového cukru
Foto: Courtesy of Hermès
Hermès, jaro/léto 2021
Foto: Martin Váša
Jablečný koláč
Třetinu připraveného změklého másla a moučkový cukr ve velké míse utřete. (Jakože rozmíchejte do světlé, nadýchané směsi, prosím vás, máslo s cukrem opravdu není nutné slovně ani jinak urážet.) Následně přidejte vejce, mléko a nastrouhanou mandlovou pastu s citronovou kůrou.
V jiné míse seznamte suché ingredience a pak je postupně přidávejte do směsi ve velké míse. Stále přitom míchejte. Cílem v tomto případě není cesta, ale těsto tak hladké, že by mu to záviděly i hedvábné šátky Hermès. Jakmile ho dosáhnete, přelijte ho do pečicí formy vymazané zbytkem másla.
Než se trouba předehřeje na 175 °C, zbavte jablka jádřinců, přepulte je a půlky nakrájejte na tenoulinké plátky. Ty přijdou na těsto. Vyskládejte je na něj, jako byste chtěli dodržet původní tvar, ale příliš se vám to nedařilo. Hlavně klid. Těsto nabyde na objemu, takže se vám jablečné aranžmá v troubě stejně rozjede, a potom – dokonalost působí urputně.
„Nic horšího než urputný koláč,“ neřekl nikdy nikdo.
Foto: Martin Váša
Jablečný koláč
Foto: Courtesy of Hermès
Hermès, jaro/léto 2021
Jablečné vrcholky dozdobte kouskem másla a posypte krupicovým cukrem.
Pečte 35 až 40 minut, nebo zkrátka dokud nebude těsto temně zlatavé. Pro úplnou jistotu do něj můžete píchnout špejli, jako byste mu dělali antigenní test. Pokud po vytažení nebude lepivá, může koláč na stůl.