Vogue Vánoce

Naše nejoblíbenější místa na sváteční oběd či večeři

Je jasné, že nejlépe chutná tam, kde mají ty nejlepší kuchaře, kvalitní personál, nádherný interiér… a co si budeme namlouvat, potěší i to, když nemusíme vařit my sami. Tady je výběr nejkrásnějších podniků, které jsme v roce 2022 navštívili my, a vy, pokud už máte vánočního shonu dost, byste měli také. Tyto restaurace vás totiž nadchnou, stejně jako nás.

Benjamin

Když se řekne exkluzivita, okamžitě se nám vybaví Benjamin. Prostor, který pojme jen deset předem objednaných hostů. Prostor, ve kterém razí heslo, že restauraci tvoří její zaměstnanci. V roce 2018 otevřel tuto fine dining restauraci Štěpán Návrat, vynikající kuchař a majitel Holešovického PRU58, a vytvořil kulturně-sociální koncept restaurace, který nabízí osmichodové degustační menu, naservírované samotnými šéfkuchaři. Inspiraci přitom hledal na těch nejlepších místech: restauraci Daniel a Chef´s Table v New Yorku, La Barra v Barceloně nebo u Gaggana Ananda v Bangkoku. Interiér by vydal na samostatný článek, tak nám nezbývá nic jiného než vás do Benjamina rovnou vyslat. Užijete si to tam, všemi smysly.

Arthur’s Pub

Mix fine dinningu a místa, kde si můžete dát točeného Guinesse i tu nejkvalitnější whisky. V karlínském Arthur’s Pub zkrátka vědí, jak zaujmout návštěvníky všech chutí. V kuchyni přitom vládne šéfkuchař Ondřej Molina, který sbíral zkušenosti po celém světě, a zde v úzké spolupráci se šéfbarmanem Peterem Rajkovičem sestavil ta nejlepší degustační menu. To ale není zdaleka všechno, dům U Kazdů, kde restaurace sídlí, se totiž pyšní bohatou historií. Fungovala zde plzeňská hospoda, ale i tančírna, kde se scházeli umělci z mnoha oborů. Nyní je budova součástí památkové zóny a nese punc jednoho z nejhezčích a nejvyhledávanějších domů v Karlíně.

Trezor Špork

Trezor Špork, neboli Trezor Marka Fichtnera, je unikátní součástí restaurace Červený Jelen v paláci Špork v Hybernské ulici, a vřele vám návštěvu tohoto místa doporučujeme, i kdybyste měli čas jen na skleničku. Červený Jelen vznikl v místech, kde ještě před druhou světovou válkou sídlila Anglo-československá banka. Ukrývá se však v klidnější části Jelena, v bývalé trezorové galerii, do níž se dostanete buď po schodech z hlavního patra, nebo původními (a obrovskými) trezorovými dveřmi. Do Trezoru se můžete vydat třeba na humří risotto s šafránem, svíčkový filet Rossini s foie gras a černým lanýžem nebo čokoládu Michel Cluizel s kardamonovou zmrzlinou. A když si k tomu připočtete elegantně poskládané vinné menu, prostě nemůžete říct této návštěvě „ne“.

La Veranda

V srdci Starého Města sídlí La Veranda, fine dining restaurace, která svým interiérem evokuje místo, kde máte pocit, jako byste to tu znali odjakživa. Příjemné barvy, obsluha s úsměvem… není divu, filozofie podniku totiž zní: „Šťastné jídlo pro šťastné lidi“, což plně odpovídá realitě. Kosmopolitní tým kuchařů zde vytváří jídlo, které bezprostředně vykouzlí úsměv na tváři i dobře po těle. Aktuálně zde chystají Silvestrovské menu, co v každém případě stojí za ochutnání. Ale pozor, rezervace v tomto podniku nutná, obzvlášť na svátky.

Augustine Restaurant

Chcete pozvat oblíbené kolegy či rodinu na místo, kde dost možná ještě nebyli? Na klidném nádvoří v centru Prahy objevíte restauraci, která zaujme nejen svou bohatou historií, kubistickými prvky, klidnou atmosférou, špičkovým servisem, ale především kulinářským zážitkem. Augustine Restaurant má dokonce připravené vánoční i silvestrovské menu. A pro ty, co na Nový rok nevyspávají, se bude servírovat brunch, který šéfkuchař Martin Boháček sestavil natolik lákavě, že by z něj měli udělat součást stálé nabídky.