Cuisine

Vogue v kuchyni #6: Rajčatovo-česnekový koláč à la Bally

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes jsem zatoužil po rajčatovo-česnekovém koláči, z mého pohledu esenci horkého léta, jaké mi svou náladou evokuje aktuální kolekce Bally.
Foto: Courtesy of Bally
Bally, jaro/léto 2021
Foto: Martin Váša
Rajčatovo-česnekový koláč
Bally v sobě snoubí, co mám v módě nejradši: nadčasovou, tudíž vždy relevantní estetiku bez potřeby šokovat a důraz na výborně zvládnuté řemeslo. Je jednou z těch značek, co mě naplňují klidem. O jejích kolekcích možná v noci nesním, zato v mém srdci žijí bezplatně jako dobrá připomínka toho, že alespoň někde je svět stále v pořádku.
Přeložte to do řeči jídla a dostanete rajčatovo-česnekový koláč, o jehož recept se podělil Rick Martinez v magazínu Bon Appétit. Jasně, na rozdíl od elegantní módy Bally vypadá rustikálně (koláč, ne Rick), což je eufemismus pro ledabylost, ale stejně jako módu Bally ho utváří skvělá souhra složek. Srdce se mi rozbušilo jen při čtení seznamu ingrediencí – od sýru Taleggio, který je důkazem, že bůh existuje, přes česnek a olivový olej až po majonézu, bez níž by život nebyl ničím než čekáním na smrt.
K přípravě koláče byste měli mít:
  • 1,2 kilogramu rajčat
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • ¾ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 6 stroužků česneku
  • 110 gramů másla
  • 250 gramů celozrnných krekrů*
  • 2 velká vejce
  • 280 gramů sýru Taleggio
  • 70 gramů parmezánu
  • 110 gramů majonézy
  • Polévkovou lžíci tymiánu
  • Malou šalotku
*Doporučuju třeba ty z v DM. Jsou špaldové a misi splnily na výbornou.
Než se vám trouba předehřeje na 245 °C, vystelte plech pečicím papírem a celý ho pokryjte plátky nakrájených rajčat. Osobně dávám přednost silnějším plátkům – drží tvar, tudíž lépe vypadají. Nevadí, pokud se budou překrývat, Dominik Feri na Instagramu nic o nutnosti rajčat dodržovat bezpečnostní odstupy nesdílel. Pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete, a pečte, dokud nebudou sušší než styl, do jakého oblékají (jinak výborné) zpravodaje České televize. Tj. asi půl hodiny.
Než rajčata vychladnou, rozehřejte na mírném ohni máslo a za stálého míchání v něm pět až osm minut vařte česnek. Jakmile začne máslo hodně pěnit, sundejte ho z plotny. Tohle je nápad génia, lepší než máslo je jen česnekové máslo. Prolijte ho sítkem a nechte s nadrobno nasekanými kousky povařeného česneku čekat stranou.
Teplotu trouby stáhněte na 190 °C.
Krekry rozšmelcujte na padrť s trochou soli, přidejte vejce, šest lžic česnekového másla a míchejte, až dosáhnete konzistence mokrého písku. Směs vmačkejte do formy a dejte péct. Až bude božsky vonět a její okraje začnou pomalu chytat barvu, vyndejte ji. Mělo by to trvat asi deset minut.
Teď přichází největší porno tohoto receptu. Zatímco vám bude korpus chladnout, odřízněte z Taleggia kůrku, nastrouhejte ho a smíchejte se strouhaným parmazánem, majonézou, nasekaným tymiánem, špetkou soli a pepře, a povařeným česnekem. Taky se vám rosí čelo? Půlku směsi vylijte na korpus a něžně ji po něm rovnoměrně rozetřete.
Foto: Martin Váša
Rajčatovo-česnekový koláč
Foto: Courtesy of Bally
Bally, jaro/léto 2021
Možná máte pocit, že dávám příliš vágních pokynů. Samé „trochu“, samé „asi“. To proto, že dnes pečete léto a léto by podle mě mělo být všechno, jen ne příliš svazující.
Do sýrové směsi vmačkejte půlku rajčatových plátků, překryjte zbytkem sýrového porna a navrch vyskládejte zbylá rajčata. Ta pak potřete česnekovým máslem a posypte plátky šalotky s tymiánem.
Koláč pečte tak dlouho, až náplň začne na protest bublat a korpus hnědnout. Obvykle jim to trvá mezi hodinou a hodinou a čtvrt. Čas vyndat koláč ven a nechat ho chladnout aspoň hodinku. Ta by vám měla stačit k tomu, abyste stihli zrušit veškeré plány na zbytek dne. Věřte mi, bude to třeba.
Rajčatovo-česnekový koláč je vyfocený na keramice od Daniela Machilla.