Cuisine

Vogue v kuchyni #32: Cookies à la Lemaire

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes jsem se v ní rozhodl interpretovat nenápadnou sofistikovanost značky Lemaire.
Kolekci, která mě tentokrát inspirovala, sice designéři zamýšleli až na příští jaro s létem, ale její hlavní myšlenka je relevantní bez ohledu na čas – včera, dnes i zítra. Nebo vy si umíte představit dobu, kdy bude chytrá móda leda k smíchu? Kdy nás budou lehké, jemné materiály obtěžovat a pohodlí pohoršovat?
Značka Lemaire je a vždy byla příslibem nenápadné sofistikovanosti – nebije do očí, ale rozbuší srdce. S tlumenou paletou neutrálních barev umí pracovat tak, aby neuspávala, a s objemnými střihy zase tak, aby lichotily.
Foto: Martin Váša
Cookies s mořskou solí
Foto: Lena Emery
Lemaire, jaro/léto 2022
Nechte si to přeložit službou Bing do řeči zákusků a dostanete cookies s čokoládovými kousky a mořskou solí. Nejspíš vás nešokují svou krásou, vlastně jsou na pohled spíš ošklivé, ale možná má Beyoncé pravdu, když zpívá „pretty hurts, it’s the soul that needs the surgery“. Moje soul tedy operaci nepotřebuje, nanejvýš občas náplast, a tou tyhle cookies jednoznačně jsou.
Stejně, jako je tomu u kolekce Lemaire s materiály, si tyhle cookies žádají nejlepší ingredience. Já sáhl po čokoládě Aluna, která je takovou Beyoncé mezi čokoládami. Od zrna až po tabulku ji podle vlastní receptury vyrábí pražská značka Steiner & Kovarik, a pokud zbožňujete čokoládu s vysokým obsahem kakaa, ručím vám za to, že jejich e-shop bude vaším novým happy place. Já do cookies namíchal kousky 77%, 88% a 100%, přičemž jsem během celého procesu přípravy cookies nestydatě ujídal, takže berte doporučené množství s rezervou.
Na cookies, jejichž recept jsem si vypůjčil od Sarah Jampel, budete potřebovat:
  • 115 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 65 g pohankové mouky
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 ¼ lžičky mořské soli
  • 170 g hořké čokolády
  • 235 g třtinového cukru
  • Velké vejce
  • 2 velké žloutky
  • Lžičku vanilkového extraktu
Foto: Martin Váša
Cookies s mořskou solí
Foto: Lena Emery
Lemaire, jaro/léto 2022
Na mírném plamenu nechte rozpustit máslo a mezitím v misce smíchejte oba druhy mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Pořád se máslo nerozpustilo? Nevadí, tak si zatím nasekejte čokoládu na malé kousky a během čekání ujídejte.
Rozpuštěné máslo vyšlehejte v jiné misce s třtinovým cukrem dohladka a za stálého šlehání přidejte vejce a žloutky, pěkně jedno za druhým, a nakonec i vanilkový extrakt. Poté do vlhké směsi přesypte suchou směs a stěrkou nebo dřevěnou vařečkou vypracujte těsto.
Foto: Lena Emery
Lemaire, jaro/léto 2022
Foto: Martin Váša
Cookies s mořskou solí
Do těsta vysypte kousky čokolády, ale hrst si dejte stranou na dozdobení. Těsto nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici a následně ho v malých, kulatých porcích dejte na plech. Pozor, během pečení se rozteče, takže mu dopřejte dostatek prostoru, jinak budete mít jednu velkou cookie přes celý plech. Já raději použil plechy dva a stejně mi ještě zbylo těsto na tři cookies.
Pečte na 190 °C zhruba 8 minut, v polovině doby plech otočte. (Ne vzhůru nohama!)
Článek vznikl ve spolupráci se Steiner & Kovarik.