Cuisine

Vogue v kuchyni #31: Švestkové koláčky à la Holzweiler

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Kouzlo těchhle švestkových koláčků je ale nezpochybnitelné. Miluji je pro jejich chuť i absurdně snadnou a rychlou přípravu.
Když jsem se před chvílí švestkovými koláčky cpal – notabene ještě teplými – došlo mi, že jsem ustavičně na lovu. Neustále se prodírám nabídkou filmů a seriálů na Netflixu a HBO Go, zoufale doufaje, že objevím další titul, od něhož se nebudu moct odtrhnout. Stejně tak vydržím na Spotify půl hodiny přepínat doporučený song za songem, než narazím na takový, který pak budu obsedantně poslouchat několik dní dokola. A úplně stejně to mám i s jídlem a módou: Kdykoliv mi ve schránce přistane nový Bon Appétit, přeji si najít uvnitř recept na sladké, kvůli němuž nebudu muset ani na nákup, a jaký stihnu levou zadní ještě, než ráno stačím vypít všechnu kávu v konvici, a v obchodech s oblečením bych si zase pokaždé přál omdlévat vzrušením, zatímco zvolávám: „Chci všechno!“
Foto: Courtesy of Holzweiler
Holzweiler, jaro/léto 2022
Foto: Courtesy of Holzweiler
Holzweiler, jaro/léto 2022
Foto: Courtesy of Holzweiler
Holzweiler, jaro/léto 2022
Snad jsem si to zasloužil, že jsem dnes natrefil rovnou na dva poklady. Když jsem hledal recept, jak zužitkovat švestky od známé ze zahrady, objevil jsem tento na koláčky od Christiny Holmes, který je tak snadný, že by ho zvládla i naše paní Pejska, a navíc jsem na něj měl všechny ingredience doma. A ještě ten samý den jsem omdléval při pohledu na kolekci na příští jaro, kterou představila značka Holzweiler během kodaňského fashion weeku.
Nemohu tedy tvrdit, že by mě optimistická vize značky přímo inspirovala, ale rozhodně se sladkou bezstarostností švestkových koláčků ladí.
Tak schválně, kolik ze surovin už doma máte vy?
  • Listové těsto
  • 10 švestek
  • 50 g třtinového cukru
  • Lžička čerstvě umletého pepře
  • Lžíce medu
  • Lžička vloček mořské soli
Foto: Martin Váša
Švestkové koláčky
Foto: Courtesy of Holzweiler
Holzweiler, jaro/léto 2022
Listové těsto rozdělte na osm dílů, všechny propíchejte vidličkou a pak na ně naskládejte plátky švestek. Pocukrujte, opepřete a nechte 20 až 25 minut péct na 220 °C, po 10 minutách plech otočte. Celková doba pečení je opravdu pouze orientační. Jakmile vám budou koláčky připadat nadýchané a zlaté, ven s nimi.
Ještě teplé je sem tam polijte medem a posypte mořskou solí.
A teď mě prosím omluvte, e-shop Holzweiler čeká.