Cuisine

Vogue v kuchyni #27: New York Sour à la Prada

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes jsem se rozhodl namíchat koktejl, od kterého jsem – stejně jako od další kolekce Miuccie Prady a Rafa Simonse – nevěděl, co čekat. A stejně jako kolekce mě příjemně překvapil svou elegancí a povznášející chutí.
Foto: Courtesy of Martin Váša
Koktejl New York Sour
Foto: Courtesy of Prada
Prada, podzim/zima 2021
Abych byl upřímný, u podzimní kolekce Prada jsem byl připravený na ledacos, ale že bude odrážet rostoucí pozitivní atmosféru ve společnosti? Že bude svým způsobem nadějná? Na to tak docela ne. Právě to se přitom stalo a já mám na nové looky Prada (jako už tolikrát předtím) crush. V kolekci se setkává důvtipná elegance, jakou umí vytvořit pouze Miuccia Prada, s chytrou jednoduchostí vlastní Rafu Simonsovi.
Vzrušení z toho, že tito dva géniové pojí síly, mě ještě tak docela nepřešlo, přitom bych si to nikdy dříve netipnul. Stejně tak bych si netipnul ani to, že mi bude chutnat koktejl, v němž bourbon doplňuje červené víno. A hle.
Foto: Courtesy of Prada
Prada, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Martin Váša
Koktejl New York Sour
Ke sklenici plné nečekanosti budete potřebovat:
  • 60 ml bourbonu
  • 22 ml citronové šťávy
  • 22 ml cukrového sirupu
  • Bílek
  • Pár střiků likéru Angostura Aromatic Bitters
  • 15 ml suchého červeného vína
Nejprve v shakeru bez ledu pořádně protřepte všechny ingredience s výjimkou červeného vína. Až pak přidejte led a znovu třepte, dokud se shaker neorosí. Přes sítko nápoj slijte do sklenice s velkou kostkou ledu a pomalu přilijte víno.
Barevná kombinace dokonale odráží osvěžující chuť New York Sour, nemyslíte?
Foto: Courtesy of Martin Váša
Koktejl New York Sour
Foto: Courtesy of Prada
Prada, podzim/zima 2021
Mimochodem, navzdory svému jménu byl koktejl pravděpodobně poprvé umíchán v Chicagu. Někdy se mu také říká Continental Sour. Pokud vás zajímá nejen to, jak si koktejly umíchat, ale jaké příběhy jejich chuť skrývá, doporučuju kuchařku Spirited, z níž jsem si vypůjčil i tento recept.