Cuisine

Vogue v kuchyni #26: Čokoládový dort à la GmbH

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Když značka GmbH pro nadcházející sezonu představila pánský večerní look ve své (z mého pohledu) nejoslnivější podobě, přivedlo mě to k otázce: Který zákusek by ve mně po setmění vyvolal podobné vzrušení?  
Recept na tuhle delikatesu mám z kuchařky Sladké od Yotama Ottolenghiho a Helen Goh, ale jak jsem se dočetl uvnitř knihy, není ničím novým. „Recept se poprvé objevil v jednom článku napsaném o Helen, když provozovala svou kavárnu Moratar & Prestle v Melbourne. Titulek článku ‚Nejlepší čokoládový dort na světě‘ Helen poněkud znervózňoval. Laťka očekávání tím byla nasazena hodně vysoko! Po všech těch letech dort však odolává zkoušce času,“ píše se v úvodu receptu.
Foto: Courtesy of GmbH
GmbH, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Martin Váša
Čokoládový dort
Když jsem tedy uvažoval, který recept by dokonale odrážel podzimní kolekci značky GmbH, co si mě získala svým nevšedním pohledem na pánské odívání, čokoládový dort Helen Goh byla vcelku samozřejmá volba. Obojí je pro mě něčím překvapivým a neodolatelným: Tenhle čokoládový dort má kuráž. Je nejen nejlepším a nejsnazším, ale rozhodně je i tím nejčokoládovějším ze všech čokoládových dortů, co jsem měl to štěstí poznat. Kuráž mají i večerní pánské looky v podání GmbH. Vypůjčují si aspekty tradičně přisuzované dámskému šatníku a výsledek je tak sexy, že by si o tom kdejaký klasický oblek mohl leda nechat zdát.
S ohledem na téma letního dvojčísla československé Vogue jsem si za inspiraci záměrně zvolil právě večerní looky zmíněné kolekce. Nemohu s čistý svědomím tvrdit, že čokoládový dort pro vás bude v pozdních hodinách dokonalou volbou, ale byl rozhodně dokonalou volbou pro mě, když mě včera o jedenácté při sledování Bonda přepadla chuť na něco sladkého. Quantum of Solace? Quantum of Chocolate!
Abyste byli připravení na to, až vás večer dožene mlsná, je potřeba mít:
  • 260 g másla
  • 200 g čokolády na vaření
  • 350 ml filtrované kávy
  • 250 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • ¼ lžičky soli
Foto: Courtesy of Martin Váša
Čokoládový dort
Foto: Courtesy of GmbH
GmbH, podzim/zima 2021
Ganáž vytvoříte z:
  • 200 g čokolády na vaření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Lžíce sirupu z agáve
  • Lžíce másla
Troubu nechte předehřát na 170 °C a pečicí formu vymažte máslem a vystelte pečicím papírem.
V jedné míse seznamte 250 g másla rozkrájeného na kostičky s na kousky rozlámanou hořkou čokoládou. Zalijte je čerstvě uvařenou kávou a míchejte, dokud se z její lahodné chuti úplně nerozpustí. Pak tohle rande oslaďte krupicovým cukrem a jakmile se rozpustí i on, přidejte také vejce s vanilkovým extraktem. Vše prošlehejte do hladka.
Foto: Courtesy of GmbH
GmbH, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Martin Váša
Čokoládový dort
V jiné míse seznamte mouku s 30 g kakaa a solí. Promíchejte, přidejte obsah první mísy a v kuchyňském robotu vše umíchejte do tekutého těsta. To následně přelijte do formy a pečte asi hodinu – že je čas dort z trouby vyndat, vám jako vždy prozradí snad nejvšestrannější člen kuchyně: špejle.
Mezitím si můžete připravit ganáž. Ve food processoru rozsekejte čokoládu a zalijte ji ohřátou smetanou a sirupem. Promíchejte, přidejte máslo a dál míchejte, dokud nedostanete hmotu lesklou a hladkou jako hedvábí.
Foto: Courtesy of GmbH
GmbH, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Martin Váša
Čokoládový dort
Pozor: Jak dort, tak ganáž musí před podáváním dokonale vychladnout. Jakmile se tak stane, potřete dort ganáží a nakonec ho posypte zbytkem kakaa. A to je vše. Alespoň tedy v mém podání. Yotam Ottolenghi a Helen Goh doporučují dort podávat ještě s krémem z mascarpone s espressem a skořicí. Nemyslím si, že to je nezbytně nutné. Méně je více a tenhle dort je více než dost už sám o sobě.
Sladké splněné sny i vám!