Cuisine

Vogue v kuchyni #23: Lagkage pro Klaru Kristin

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes to byl dánský vrstvený dort, nejmilejší dezert naší aktuální cover star.
Na tuhle chvíli jsem čekal tak dlouho, že se mě zmocňuje téměř neovladatelné vzrušení. Stojím u vchodu do haly 22 Pražské tržnice a už teď vím najisto, že neodejdu s prázdnou. Na dálku na mě mrkají třešně, jahody, borůvky, nektarinky, meruňky. Konečně čerstvé ovoce. Vtom mi v kapse vibruje telefon. V mém vzorku prý nebyl zjištěn SARS-CoV-2, hlásí mi. Jo, tohle bude dobrý den.
Že jeden z dílů Vogue v kuchyni věnuju Klaře Kristin, modelce, herečce a písničkářce, kterou můžete vidět na jedné ze tří obálek našeho letního dvojčísla, jsem věděl dlouho dopředu. Původně jsem se chtěl inspirovat její cover story vyfocenou v Praze, na níž zrovna svítil superúplněk. To se ale ukázalo být příliš velkým soustem pro někoho, kdo ještě nedávno nechápal rozdíl mezi hladkou a hrubou moukou. Nápad č. 2: Upéct něco stejně sladkého, jako je Klařina hudba. Ideálně něco, co má sama ráda. „Hm… Znáš lagkage?“ odpověděla mi, když jsem se jí během rozhovoru zeptal na oblíbený zákusek, a já měl jasno.
Foto: Courtesy of Martin Váša
Lagkage
Foto: Branislav Šimončík
Klara Kristin
A tak tu teď procházím halou a vybírám, jakým ovocem vrstvený dort ozdobím. Neexistuje jeden způsob, jak ho udělat. Pochopitelně platí, že by měl mít vrstvy, konkrétně piškot prokládaný krémem či šlehačkou a marmeládou nebo ovocem. Zbytek je na vás.
K lagkage, jaký vidíte na fotkách, budete kromě ovoce potřebovat:
  • 110 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • Vanilkový lusk
  • 330 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • Ostružinovou marmeládu
  • 250 ml plnotučné smetany
Foto: Branislav Šimončík
Klara Kristin
Foto: Courtesy of Martin Váša
Lagkage
Předehřejte troubu na 180 °C a mezitím si připravte těsto.
Tomu dáte vzniknout tak, že ve velké míse kuchyňského robotu vyšleháte máslo s cukrem do lehké, nadýchané směsi, k té pak postupně přidáte všechna vejce a nakonec vanilku. Pokračujte prosetou hladkou moukou s kypřicím práškem.
Dva plechy pokryjte pečicím papírem a na každý si tužkou nakreslete pravidelná kolečka o takovém průměru, jaký si přejete, aby váš dort měl. Myslete ale na to, že v troubě těsto lehce nabyde. Pak papír obraťte a v rozích ho trochou těsta přichyťte k plechu, aby po něm nejezdil, až budete do předkreslených koleček těsto roztírat.
Foto: Courtesy of Martin Váša
Lagkage
Foto: Branislav Šimončík
Klara Kristin
Piškoty pečte zhruba 15 minut. Nechte je vychladnout. Až se tak stane, ušlehejte si šlehačku a můžete stavět. První piškot potřete marmeládou, poté šlehačkou, přidejte další piškot, znovu ho potřete marmeládou i šlehačkou a takhle pokračujte až do posledního piškotu. Ten pouze potřete šlehačkou a dozdobte ovocem dle libosti.
Foto: Branislav Šimončík
Klara Kristin
Foto: Courtesy of Martin Váša
Lagkage
P. S.: Možná jste si všimli, že mám na fotkách o piškot méně, než kolik jsem jich podle tohoto receptu upekl. Věc se má tak, že dort v jednu chvíli začínal připomínat Šikmou věž v Pise a já nehodlal nic riskovat. Pokud vím, počet vrstev lagkage nedefinuje a pět je stále bezpečná zóna.
Lagkage je vyfocený na keramice od Daniela Machilla.