Cuisine

Vogue v kuchyni #22: Margarity à la Paco Rabanne

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes bych si rád připil na nové vydání československé Vogue.
Na počátku bylo slovo, říká se, a není to tak docela pravda. Podle mě byl na počátku všeho koktejl. Čím jiným oslavit uvedení našeho letního dvojčísla věnovaného noci?
Bez delšího přemýšlení jsem zvolil margaritu. Má v mém srdci zvláštní místo pro svou tvárnost. Jak nedávno napsal John Debary ve svém článku pro Bon Appétit, „dokonalá margarita je margarita, která vám chutná nejvíc.“ To samé platí také pro naše tři obálky. Oslovuje vás spíš celebrita non plus ultra Paris Hilton, nebo modelka, herečka a písničkářka Klara Kristin? Anebo sáhnete po Ondřejovi Vackovi, nejúspěšnějším českém modelovi současnosti?
Přestože je každá obálka jiná, všechny tři skrývají jedno a to samé číslo. Číslo o noci – o čase, kdy smýšlíme jinak a jinak se také chováme, přičemž vůbec nezáleží na tom, jestli jsme party animal, rádi se za svitu měsíce brouzdáme po nábřeží, anebo už se soumrakem ležíme v posteli s knihou.
Já osobně patřím do třetí skupiny, ale to ještě neznamená, že po večerech popíjím meduňkový čaj. Nic pro mě neuzavře den tak efektivně jako koktejl, mnohdy právě margarita. A potom – některé z nejlepších večírků, jaké jsem kdy zažil, se konaly doma za zavřenými dveřmi a počet hostů nepřekročil dvojku.
Což mě přivádí k dnešní inspiraci, podzimní kolekci Paco Rabanne. Julien Dossena jí vyjádřil naději v to, že nadcházející sezona bude o dost veselejší než ta minulá. Jeho lookbook mi připomněl dobu, kdy jsem doma jako dítě lezl do skříní se starým oblečením a zkoušel si vše, co mě zaujalo, od norkového kožichu po vojenskou uniformu. Dovedl jsem před zrcadlem strávit celé hodiny stylizováním se do nejrůznějších rolí, povětšinou do rolí členek skupiny Spice Girls.
A tak pro dnešní večer navrhuju následující: Udělejte si margaritu, otevřete novou Vogue a never give up on the good times, living it up is a state of mind.
Scary Spice
  • 40 ml stříbrné tequilly
  • 30 ml Cointreau
  • 20 ml limetové šťávy
  • 10 ml agávového sirupu
  • Sůl Meldon
  • Čili vločky
  • Čili paprička
  • Salátová okurka
Zlaté pravidlo: Kdo se bojí, nesmí to přehánět s čili.
Pár plátků okurky, čili papričku nakrájenou na kolečka a sirup rozmačkejte na dně šejkru, přilijte limetovou šťávu, Cointreau a tequillu, přidejte led a vše promíchejte. Margaritu pak sceďte přes sítko do sklenice s ledem a s krustou ze soli a čili vloček na okraji.
Foto: Courtesy of Paco Rabanne
Paco Rabanne, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Martin Váša
Okurková margarita s čili papričkou
Posh Spice
  • 40 ml stříbrné tequilly
  • 30 ml Cointreau
  • 20 ml limetové šťávy
  • Sůl Meldon
V jednoduchosti je krása. Victoria Beckham to věděla už v devadesátých letech. Tahle klasická varianta je poctou na její minišaty od Gucci a černé sandálky na jehle.
Všechny tekuté ingredience protřepte v šejkru s ledem a pak je na ledu servírujte ve sklenici se solnou krustou po okraji. Dozdobte plátkem limety.
Foto: Courtesy of Martin Váša
Klasická margarita s limetou
Foto: Courtesy of Paco Rabanne
Paco Rabanne, podzim/zima 2021
Ginger Spice
  • 40 ml stříbrné tequilly
  • 15 ml Cointreau
  • 20 ml limetové šťávy
  • 20 ml zázvorového cordialu
  • 5 ml agávového sirupu
  • Uzená sůl Meldon
  • Hrst plátků zázvoru
  • 2 snítky rozmarýnu
Pozor, tahle verze bude pryč dřív než ostatní – úplně jako Geri Halliwell. Její zázvorové chuti se těžko odolává.
Plátky zázvoru a snítku rozmarýnu rozmačkejte na dně šejkru se sirupem, přilijte limetovou šťávu, zázvorový cordial, Cointreau a tequillu. Vše s ledem protřepte a sceďte přes sítko do sklenice se solnou krustou naplněné drceným ledem. Dozdobte plátkem zázvoru a zbylou snítkou rozmarýnu.
Foto: Courtesy of Paco Rabanne
Paco Rabanne, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Martin Váša
Zázvorová margarita s rozmarýnem