Cuisine

Vogue v kuchyni #20: Galetka s rebarborou a jahodami à la Bode

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. V případě galetky s rebarborou a jahodami jsem o úspěchu nepochyboval a po výsledku se opravdu jen zaprášilo.
Milí čtenáři, milá čtenářko, rád bych vám krátce vyprávěl o Billovi. Bill chodí na Vermontskou univerzitu. Píše se rok 1969 a jemu se právě podařilo něco velkého – přesvědčit své rodiče, že dál žije na internátu a chodí do školy, namísto toho si vzal rok volna a vydal se prozkoumat krásy východního pobřeží země. Ještě netuší, že o rok později pozná okouzlující Mahri, záhy si ji vezme za ženu a zůstane s ní až do její smrti v roce 2019.
Nikoho asi nepřekvapí, že Bill minulý rok často vzpomínal na dobu, kdy byl takto naposledy sám – na rok 1969. A právě toto období znovuožilo pod rukama jeho neteře, designérky Emily Bode, která pro prezentaci dané kolekce dokonce nechala vytvořit repliku Billova pokoje na internátu.
Foto: Martin Váša
Galetka s rebarborou a jahodami
Foto: Courtesy of Bode
Bode, podzim/zima 2021
Bode miluju. Miluju jistou nostalgii její estetiky. Miluju, jak pomáhá ochránit řemesla a tradiční techniky výroby oděvu před zánikem. Miluju, jak skupuje nevyužité materiály, co by se jinak vyhodily, a dává z nich vzniknout luxusní módě. Luxus, o kterém píšu, je přitom diskrétní. Nekřičí, svůdně šeptá.
Byl to spíš tenhle její přístup k módě než duch konce šedesátých let v USA, co jsem chtěl tentokrát zachytit. Problém byl, že jsem neměl ponětí jak. Dokud jsem tedy o víkendu nenavštívil maminku. „Nechceš rebarboru?“ zeptala se, zatímco jsme se hřáli na slunci před chatou, a než jsem stačil vymyslet, co bych z rebarbory mohl upéct, už mě táhla k sousedce na zahradu. „Říkala, že když budu chtít, ať si klidně vezmu,“ vysvětlovala, zatímco rostlinu pižlala, a mně došlo, že tohle je přesně ono. Tahle lehkost, bezstarostnost, samozřejmost, sounáležitost, tohle právě teď a právě tady – to je to, co mám na Bode rád a co chci zachytit. A galetka s rebarborou a jahodami mi k tomu coby sezonní dezert nakonec připadala jako dobrá volba.
Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • Lžička soli
  • 170 g másla
  • 4 natě rebarbory
  • 10 jahod
  • 100 g třtinového cukru
  • Citron
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • Žloutek
Máslo nakrájejte na kostičky a zapracujte ho do směsi mouky, dvou lžiček krupicového cukru a lžičky soli. Nemělo by se úplně rozpustit, ale ani byste neměli pod prsty cítit kusy másla. Pak do něj přidejte postupně asi šest lžic studené vody a zapracujte ji do těsta, pamatujete přitom, že by těsto nemělo být příliš vlhké. Nato ho obalte potravinářskou fólií a nechte v lednici aspoň dvě hodiny ztuhnout.
Mezitím si můžete připravit náplň: Jahody rozpulte, rebarboru nakrájejte na malé kousky a obojí obalte ve směsi třtinového cukru, zbytku krupicového cukru, kukuřičném škrobu a šťávě z půlky citronu.
Ztuhlé těsto rozdělte na tolik částí, kolik galetek si přejete mít. Já měl v plánu udělat čtyři, ale nakonec jsem ze zbylých dvou kousků těsta udělal jednu velkou. Nutno dodat, že jsem k tomu měl dobrý důvod. Lenost.
Každý kousek vyválejte; těsto by mělo být vysoké asi půl centimetru. Pokud chcete mít kraje hezky rovné, můžete vyválené těsto oříznout do kulata. Jak vidíte na fotce, u třetí galetky jsem raději zvolil rustikální vzhled a okraje neořezával. Opět z dobrého důvodu.
Foto: Courtesy of Bode
Bode, podzim/zima 2021
Foto: Martin Váša
Galetka s rebarborou a jahodami
Do středu těsta vyskládejte ovoce obalené ve sladké směsi a nechte vždy dost místa po stranách, abyste mohli galetku uzavřít. Tím myslím to, když těstem ze stran obalujete ovoce, hezky sklad za skladem.
Pak už nezbývá než těsto pomašlovat žloutkem s trochou vody, dát galetky na půl hodiny péct do trouby předehřáté na 190 °C a na závěr odpadnout blahem.