Cuisine

Vogue v kuchyni #2: Hrášková polévka s pestem a piniovými oříšky

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Jak jsem dnes ráno usiloval o energií nabíjející krásu, jaké docílil Dries Van Noten svou jarní kolekcí, I couldn’t help but wonder: Je polévka novou kávou?
Pití kafe nalačno je jedním z mých největších hříchů. (Takže si umíte představit, jak vzrušující život vedu.) Většina pokusů o změnu selhala. Pouhá představa, že rovnou z postele mířím do kuchyně chystat snídani, ve mně probouzí nepřekonatelnou chuť. Chuť dát si nejdřív kafe.
Poslední z pokusů se konal dnes. Než jsem stihl rozhrnout závěsy, vlastně než jsem vůbec vylezl zpod peřiny, brouzdal jsem na internetu. (Další zdravý zvyk – ihned po probuzení nahmatat na nočním stolku telefon a chvíli do něj civět.) Četl jsem si o jarní kolekci Driese Van Notena. Novinářka Sarah Mower v článku psala, že návrhář kvůli pandemii obrátil svůj kreativní proces vzhůru nohama. Zatímco dříve ho při tvorbě poháněla vize módní přehlídky, tentokrát musel pracovat s vědomím, že modely představí fotografiemi. A tak jsem se rozhodl vybočit ze zajetých kolejí taky. Alespoň pro dnešek.
Foto: Viviane Sassen
Dries Van Noten, jaro 2021
Foto: Viviane Sassen
Dries Van Noten, jaro 2021
Foto: Viviane Sassen
Dries Van Noten, jaro 2021
Potřeboval jsem něco, co mě probere. Něco, co mi víc energie dá, než vezme. Šťavnaté odstíny zelené v Driesově lookbooku mi připomněly rychlý recept na hráškovou polévku s pestem a piniovými oříšky od Nigelly Lawson.
Pokud se jako já probouzíte před svítáním a máte slabost pro procházky ve světle lamp, bude vám tahle polévka výborným společníkem, co je připravený k odchodu za pár minut.
Na dvě misky polévky budete potřebovat:
  • 750 ml vody
  • 375 g mraženého hrášku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 čajovou lžičku mořské soli
  • ½ čajové lžičky limetkové šťávy
  • 4 polévkové lžíce pesta
  • 2 polévkové lžíce pinových oříšků
  • 150 ml plnotučné smetany
Osolenou vodu přiveďte v hrnci k varu. Následně do ní vhoďte mražený hrášek i celé jarní cibulky a vymačkejte šťávu z limetky. Nechte probublávat sedm minut, než cibulky vyndáte a přidáte pesto. Pak vše rozmixujte. Může to být snazší?
Ludwig Mies van der Rohe nás učil, že bůh dlí v detailu. Platí to o architektuře, platí to módě a pochopitelně to platí také o jídle. Nigella doporučuje polévku povýšit piniovými oříšky opečenými na pánvi dozlatova. Já neodolal ani plnotučné smetaně. Na rozdíl od kafe, které mám nejraději černé, ji v krémových polévkách, jako je tahle zelená poezie, absolutně zbožňuju.
Foto: Daniel Machill
Foto: Daniel Machill
Foto: Daniel Machill
Polévka je vyfocená na keramice od Daniela Machilla.