Cuisine

Vogue v kuchyni #19: Amaretti à la Tom Ford

Kuchyň je mým útočištěm, kde neustále zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes byla také mým strojem času. Destinace: devadesátky.
Vyrostl jsem v devadesátých letech. O uhlohydrátech coby možné příčině zdravotních potíží jsem poprvé slyšel v pubertě. O tom, že konzumace masa škodí naší planetě, v dospělosti. A teprve když naše beauty editorka Cindy v roce 2018 přirovnala cukr k heroinu, zjistil jsem, jak škodlivý může být. Připadalo mi to alarmující? Ano. Vypověděl jsem ho poté ze služeb? Ne. Nekouřím a drogy neberu, ale cukr mi nechte.
Možná je to právě tím, že jsem vyrostl v době, kdy už se kouření začínalo považovat za přežitek a tomu, co s vámi mohou udělat drogy, se věnovala každá hodina občanské výchovy. Možná, že kdybych vyrostl v šedesátých letech, smýšlel bych jinak. Možná, že kdybych se narodil na počátku nového milénia, amaretti s medem a vodou z pomerančových květů bych vnímal jako smrtonosnou past.
Kdo ví.
Podzimní kolekce Toma Forda mě každopádně vrátila v čase. Bylo to právě díky jeho působení u Gucci v devadesátých letech, že jsem se do módy zamiloval. A jestli se někomu podařilo neztratit za uplynulá tři desetiletí rukopis a přitom zůstat relevantním, je to právě Tom. Jeho podzimní kolekce si pohrává s myšlenkou, že jakmile opadnou bezpečnostní opatření, všichni zdivočíme a budeme chtít vypadat sexy víc než kdy předtím. Než ta chvíle přijde, doporučuju zadivočit si v kuchyni se sexy hrozbou známou jako cukr.
Tom Ford, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Tom Ford

Tom Ford, podzim/zima 2021

Amaretti s medem a vodou z pomerančových květů
Foto: Martin Váša

Amaretti s medem a vodou z pomerančových květů

Na amaretti podle Yotama Ottolenghiho budete potřebovat:
  • 200 g mletých mandlí
  • 110 g krupicového cukru
  • Pomeranč
  • Citron
  • 1/8 lžičky soli
  • 60 g bílků
  • 25 g tekutého medu
  • 1/8 lžičky mandlového extraktu
  • ¼ lžičky vody z pomerančových květů
  • 100 g mandlových plátků
  • 25 g moučkového cukru
V jedné míse smíchejte mleté mandle, krupicový cukr, sůl a najemno nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. V jiné míse nechte kuchyňský robot šlehat bílky. Mezitím v rendlíku na středním plamenu zahřívejte med. Až se bílky promění v pevný sníh a med bude zhruba půl minuty probublávat, pomalu ho za stálého šlehání do sněhu přilijte. Šlehejte ještě minutu. Pak v robotu vyměňte balonovou metlu za plochý nástavec a nechte ho, aby do sněhu přimíchal také mandle s cukrem, mandlový extrakt a vodu z pomerančových květů.
Těsto v míse přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho na hodinu do lednice, jinak s ním nebude řeč.
Vychlazené těsto rozdělte na čtyři díly, z nich uválejte válečky a bohatě je obalte mandlemi. (Pokuste se přitom neztratit rozum, pokud těsto navzdory triku s ledničkou příšerně lepí.) Válečky vyskládejte na plech opatřený pečicím papírem, znovu je přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě alespoň dvě hodiny chladit. Podle Yotama Ottolenghiho je v lednici můžete nechat klidně i dva dny.
Předehřejte si troubu na 190 °C. Válečky rozdělte na kousky dlouhé asi 5 cm, ty obalte v moučkovém cukru a nechte je čtvrt hodiny péct.
Amaretti s medem a vodou z pomerančových květů
Foto: Martin Váša

Amaretti s medem a vodou z pomerančových květů

Tom Ford, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Tom Ford

Tom Ford, podzim/zima 2021

Osobně považuju amaretti za to nejlepší, co si ke kávě můžete dopřát. Pochopitelně hned po aktuálním čísle Vogue.
Amaretti jsou vyfocené na keramice od Daniela Machilla.
Page rendered at: 11. 12. 2025 21:18:22