Cuisine

Vogue v kuchyni #19: Amaretti à la Tom Ford

Kuchyň je mým útočištěm, kde neustále zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes byla také mým strojem času. Destinace: devadesátky.
Vyrostl jsem v devadesátých letech. O uhlohydrátech coby možné příčině zdravotních potíží jsem poprvé slyšel v pubertě. O tom, že konzumace masa škodí naší planetě, v dospělosti. A teprve když naše beauty editorka Cindy v roce 2018 přirovnala cukr k heroinu, zjistil jsem, jak škodlivý může být. Připadalo mi to alarmující? Ano. Vypověděl jsem ho poté ze služeb? Ne. Nekouřím a drogy neberu, ale cukr mi nechte.
Možná je to právě tím, že jsem vyrostl v době, kdy už se kouření začínalo považovat za přežitek a tomu, co s vámi mohou udělat drogy, se věnovala každá hodina občanské výchovy. Možná, že kdybych vyrostl v šedesátých letech, smýšlel bych jinak. Možná, že kdybych se narodil na počátku nového milénia, amaretti s medem a vodou z pomerančových květů bych vnímal jako smrtonosnou past.
Kdo ví.
Podzimní kolekce Toma Forda mě každopádně vrátila v čase. Bylo to právě díky jeho působení u Gucci v devadesátých letech, že jsem se do módy zamiloval. A jestli se někomu podařilo neztratit za uplynulá tři desetiletí rukopis a přitom zůstat relevantním, je to právě Tom. Jeho podzimní kolekce si pohrává s myšlenkou, že jakmile opadnou bezpečnostní opatření, všichni zdivočíme a budeme chtít vypadat sexy víc než kdy předtím. Než ta chvíle přijde, doporučuju zadivočit si v kuchyni se sexy hrozbou známou jako cukr.
Foto: Courtesy of Tom Ford
Tom Ford, podzim/zima 2021
Foto: Martin Váša
Amaretti s medem a vodou z pomerančových květů
Na amaretti podle Yotama Ottolenghiho budete potřebovat:
  • 200 g mletých mandlí
  • 110 g krupicového cukru
  • Pomeranč
  • Citron
  • 1/8 lžičky soli
  • 60 g bílků
  • 25 g tekutého medu
  • 1/8 lžičky mandlového extraktu
  • ¼ lžičky vody z pomerančových květů
  • 100 g mandlových plátků
  • 25 g moučkového cukru
V jedné míse smíchejte mleté mandle, krupicový cukr, sůl a najemno nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. V jiné míse nechte kuchyňský robot šlehat bílky. Mezitím v rendlíku na středním plamenu zahřívejte med. Až se bílky promění v pevný sníh a med bude zhruba půl minuty probublávat, pomalu ho za stálého šlehání do sněhu přilijte. Šlehejte ještě minutu. Pak v robotu vyměňte balonovou metlu za plochý nástavec a nechte ho, aby do sněhu přimíchal také mandle s cukrem, mandlový extrakt a vodu z pomerančových květů.
Těsto v míse přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho na hodinu do lednice, jinak s ním nebude řeč.
Vychlazené těsto rozdělte na čtyři díly, z nich uválejte válečky a bohatě je obalte mandlemi. (Pokuste se přitom neztratit rozum, pokud těsto navzdory triku s ledničkou příšerně lepí.) Válečky vyskládejte na plech opatřený pečicím papírem, znovu je přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě alespoň dvě hodiny chladit. Podle Yotama Ottolenghiho je v lednici můžete nechat klidně i dva dny.
Předehřejte si troubu na 190 °C. Válečky rozdělte na kousky dlouhé asi 5 cm, ty obalte v moučkovém cukru a nechte je čtvrt hodiny péct.
Foto: Martin Váša
Amaretti s medem a vodou z pomerančových květů
Foto: Courtesy of Tom Ford
Tom Ford, podzim/zima 2021
Osobně považuju amaretti za to nejlepší, co si ke kávě můžete dopřát. Pochopitelně hned po aktuálním čísle Vogue.
Amaretti jsou vyfocené na keramice od Daniela Machilla.