Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Cuisine

Vogue v kuchyni #18: Sněhové lívance à la Comme des Garçons

Martin Váša20. 5. 2021
Kuchyň je mým útočištěm. S láskou a někdy pochybnými výsledky v ní zkouším, co dovedu. Dnes sladké obláčky, které se tváří jako lívance, ale mě neoklamou. Jsou to kousky nebe.
Rei Kawakubo se, jako jistě spousta z nás během uplynulých měsíců, snažila vyhnout záplavě negativních zpráv a najít klid – ono něžné místo, kde by se mohla nadechnout, a vzápětí ho ztělesnit svou podzimní kolekcí. Já za takové místo považuju kuchyň, takže pro mě vytvoření ryze odpočinkového a sladce nevinného pokrmu bylo neodolatelnou výzvou. Japonské sněhové lívance, stejně objemné jako modely z podzimní kolekce Comme des Garçons, se přímo vybízely.
Zbožňuju, jak na pánvi pomalu nabývají, jako by čekaly na moment, kdy pokličku odklopím a ony mohly vyletět vzhůru na nebe, kam patří.
První dva jsem připálil, u druhých dvou už hromy a blesky nehrozily. Myslím, že jejich zdokonalování bude mou novou oblíbenou kratochvílí.
Pochybný výsledek
Foto: Martin Váša
Pochybný výsledek
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Comme des Garçons
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Co je na ně potřeba mít?
  • 4 velká vejce
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 6 lžic hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • Citron
  • Špetku soli
  • Máslo na vymazání pánve
Připravte si dvě misky, jednu středně velkou, druhou o něco větší. Do středně velké vyklepněte čtyři bílky. Do velké patří dva žloutky a s nimi lžíce krupicového cukru, extrakt z vanilky a kypřicí prášek. Směs prošlehejte. Přisypte také mouku, přilijte mléko a vymíchejte těsto.
Do bílků přidejte půl lžičky citronové šťávy a špetku soli. V kuchyňském robotu je na střední rychlost šlehejte asi minutu, dokud nezačnou pěnit, a pak k nim postupně přisypávejte zbytek krupicového cukru. Zvyšte rychlost a ušlehejte pevný, lesklý sníh.
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Comme des Garçons
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Sněhové lívance s agávovým sirupem a malinami
Foto: Martin Váša
Sněhové lívance s agávovým sirupem a malinami
Hotový sníh postupně stěrkou vmíchejte do žloutkové směsi. Buďte něžní, jeho nadýchanost je třeba ochránit.
Rozehřejte si pánvičku a lehce ji vymažte máslem. Poté stáhněte teplotu na mírnou až střední a na pánvičku vylejte dvě naběračky nadýchané směsi – jedna naběračka se rovná jednomu lívanci. Pánvičku přikryjte a dejte lívancům pár minut na to, aby nabyly na objemu a zespodu se osmažily. Že už je čas je obrátit, poznáte tak, že se na jejich povrchu začnou tvořit malinké bublinky. Po obrácení je pod pokličkou ještě pár minut nechte.
Sněhové lívance s agávovým sirupem a malinami
Foto: Martin Váša
Sněhové lívance s agávovým sirupem a malinami
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Comme des Garçons
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Nic netrvá věčně a japonské sněhové lívance už vůbec ne, jen pár vteřin zůstávají objemné, takže je doporučuju podávat ihned. Osobně je mám nejraději samotné, ale myslím, že doplněné o agávový sirup s malinami nikoho neurazí.