Cuisine

Vogue v kuchyni #18: Sněhové lívance à la Comme des Garçons

Kuchyň je mým útočištěm. S láskou a někdy pochybnými výsledky v ní zkouším, co dovedu. Dnes sladké obláčky, které se tváří jako lívance, ale mě neoklamou. Jsou to kousky nebe.
Rei Kawakubo se, jako jistě spousta z nás během uplynulých měsíců, snažila vyhnout záplavě negativních zpráv a najít klid – ono něžné místo, kde by se mohla nadechnout, a vzápětí ho ztělesnit svou podzimní kolekcí. Já za takové místo považuju kuchyň, takže pro mě vytvoření ryze odpočinkového a sladce nevinného pokrmu bylo neodolatelnou výzvou. Japonské sněhové lívance, stejně objemné jako modely z podzimní kolekce Comme des Garçons, se přímo vybízely.
Zbožňuju, jak na pánvi pomalu nabývají, jako by čekaly na moment, kdy pokličku odklopím a ony mohly vyletět vzhůru na nebe, kam patří.
První dva jsem připálil, u druhých dvou už hromy a blesky nehrozily. Myslím, že jejich zdokonalování bude mou novou oblíbenou kratochvílí.
Foto: Martin Váša
Pochybný výsledek
Foto: Courtesy of Comme des Garçons
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Co je na ně potřeba mít?
  • 4 velká vejce
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 6 lžic hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • Citron
  • Špetku soli
  • Máslo na vymazání pánve
Připravte si dvě misky, jednu středně velkou, druhou o něco větší. Do středně velké vyklepněte čtyři bílky. Do velké patří dva žloutky a s nimi lžíce krupicového cukru, extrakt z vanilky a kypřicí prášek. Směs prošlehejte. Přisypte také mouku, přilijte mléko a vymíchejte těsto.
Do bílků přidejte půl lžičky citronové šťávy a špetku soli. V kuchyňském robotu je na střední rychlost šlehejte asi minutu, dokud nezačnou pěnit, a pak k nim postupně přisypávejte zbytek krupicového cukru. Zvyšte rychlost a ušlehejte pevný, lesklý sníh.
Foto: Courtesy of Comme des Garçons
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Foto: Martin Váša
Sněhové lívance s agávovým sirupem a malinami
Hotový sníh postupně stěrkou vmíchejte do žloutkové směsi. Buďte něžní, jeho nadýchanost je třeba ochránit.
Rozehřejte si pánvičku a lehce ji vymažte máslem. Poté stáhněte teplotu na mírnou až střední a na pánvičku vylejte dvě naběračky nadýchané směsi – jedna naběračka se rovná jednomu lívanci. Pánvičku přikryjte a dejte lívancům pár minut na to, aby nabyly na objemu a zespodu se osmažily. Že už je čas je obrátit, poznáte tak, že se na jejich povrchu začnou tvořit malinké bublinky. Po obrácení je pod pokličkou ještě pár minut nechte.
Foto: Martin Váša
Sněhové lívance s agávovým sirupem a malinami
Foto: Courtesy of Comme des Garçons
Comme des Garçons, podzim/zima 2021
Nic netrvá věčně a japonské sněhové lívance už vůbec ne, jen pár vteřin zůstávají objemné, takže je doporučuju podávat ihned. Osobně je mám nejraději samotné, ale myslím, že doplněné o agávový sirup s malinami nikoho neurazí.