Cuisine

Vogue v kuchyni #17: Koktejl Aviation à la Balmain

Kuchyň je mým útočištěm. S láskou a někdy pochybnými výsledky v ní zkouším, co dovedu. Dnes to byl koktejl, ke kterému si stačí přivonět a nebe je rázem bez mráčku.
Vítejte na palubě letu CS2021. Prosíme, vypněte si své mobilní telefony i jiná elektronická zařízení a pohodlně se usaďte. Za moment budete hlavou v oblacích.
Před více než sto lety ho namíchal Hugo Ensslin, pojmenoval ho Aviation. Koktejl svou barvou evokující nebe za jasného dne byl tehdy stejně osvěžující jako způsob cestování, kterému vzdával hold, a třebaže se na něj v průběhu následujících desítek let pozapomnělo, zaslouží si comeback. Kdy jindy, když ne právě teď?
Existuje v různých nepatrných obměnách. Já se až na pár drobností držel receptu z knihy Spirited od Adrienne Stillman, kterou doporučuju všem, co se stejně jako já rádi loučí se dnem koktejlem.
Teď bych měl napsat pár řádků o módě, co mi tenhle nápad vnukla. A třeba podzimní přehlídka Balmain by k tomu byla dokonalá – Olivier Rousteing ji uspořádal v hangáru na pařížském letišti Charlese de Gaulla, což byla jen třešinka na dortu. (V koktejlu?) Kolekce byla totiž do jisté míry inspirovaná poválečným cestováním Pierra Balmaina, mimo jiné na křídlech Air France. Pravdou ale je, že jsem vycházel z myšlenky nového vydání československé Vogue. Ode dneška ji najdete na stáncích. Poznáte ji podle všeříkajícího nápisu na obálce: Holiday’s Calling.
Nové číslo se sice konzumuje očima, ale kdyby mělo vůni a chuť, vonělo by květinově a chutnalo ovocně, jako osvěžující sladkokyselý bonbonek. Tedy úplně jako Aviation.
Foto: Courtesy of Balmain
Balmain, podzim/zima 2021
Foto: Martin Váša
Koktejl Aviation
Vím, možná na koktejl nemám tu správnou skleničku, zato mám na něj ten správný stav mysli, a to je důležitější.
Doufám, že jste si do sáčku na tekutiny přibalili:
  • 60 ml ginu
  • 15 ml likéru Maraschino
  • 7 ml crème de violette
  • 20 ml citronové šťávy
  • Citronovou kůru na ozdobení
Mimochodem, Adrienne Stillman upozorňuje, že je zásadní, aby byla citronová šťáva vždy čerstvě vymačkaná. To už by raději sáhla po levnějším (čtěte: méně kvalitním) alkoholu než po koncentrátu.
Skleničku dejte vychladit do mrazáku a rovnou si z něj vyndejte pár kostek ledu. Ty s ostatními ingrediencemi protřepte v shakeru, dokud se jeho vnější stěny nezačnou rosit. Pak koktejl přes barové sítko přelijte do vychlazené skleničky.
Můžete přidat ještě třešeň macerovanou v brandy. Já dal přednost citronové kůře.
Foto: Martin Váša
Koktejl Aviaton
Foto: Courtesy of Balmain
Balmain, podzim/zima 2021
Přeju vám příjemný let.